Energiemarkt zit op slot: ‘Het is verontrustend’
Het is duimen voor een niet al te koude en lange winter. De gasprijzen zijn weliswaar gedaald, maar er is nog geen zicht op een beter energiecontract. Zo blijkt uit een rondgang van De Telegraaf. Overstappen naar een andere energieleverancier blijkt weinig rendabel te zijn. De energiemarkt zit namelijk volledig op slot.
Goede aanbiedingen blijven uit en dat komt omdat energiebedrijven het niet aandurven te stunten met hun tarieven. Mede door de onzekerheid rondom de gasprijzen.
Poetins gas
Energieleveranciers wachten ook af op wat Vladimir Poetin gaat doen op maandag 8 november. De Russische president wil namelijk de export van Russisch gas naar Europa opvoeren. Economen geven in de krant echter wel aan dat men daar niet al te grote verwachtingen van moet hebben.
Voorlopig lijken huishoudens vast te zitten aan de hoge prijzen. "Maar er zijn ook mensen die een contract hadden wat in hun voordeel was", reageert mediadeskundige Mark Koster in Goedemorgen Nederland op NPO1. "Eigenlijk moet de vrije markt hier zijn werk in doen. Als Poetin gas naar ons toe pompt zou de prijs naar beneden moeten gaan. Ik snap alleen niet waarom dat nooit helemaal op gang komt."
'Onderwerp van gesprek'
"Het is wel verontrustend", zegt Marianne Schuurmans, burgemeester van Haarlemmermeer. "Gas en elektra zijn basisbehoeftes. Er is een groep die het best zwaar heeft op dit moment. Dit moet voor iedereen beschikbaar zijn en blijven en ik ben blij dat het in de Tweede Kamer een onderwerp van gesprek is."
Door de stijging in de gasprijzen gaat ook de energierekening voor veel huishoudens in Nederland omhoog. De overheid besloot om daar een compensatie tegenover te stellen. Een gemiddeld huishouden krijgt volgend jaar 430 euro vergoed van de staat. Deze compensatie geldt zowel voor huishoudens die een nieuw energiecontract moeten aangaan, als voor huishoudens wiens huidige energiecontract onder de oude voorwaarden doorloopt.
Op slot
Energieleveranciers gaan wegens de hoge gasprijzen dus niet stunten met prijzen en aanbiedingen. Tegenover het binnenhalen van een grote groep consumenten staat het inkopen van grote hoeveelheden duur gas.
Als de tarieven dan in het voorjaar van 2022 weer normaliseren, stappen klanten over. Het energiebedrijf zit dan opgescheept met duur ingekocht gas. De gas -en energiemarkt zit momenteel behoorlijk op slot.
LEES OOK: Klimaattop in Glasgow van start: ‘Gebruik van kernenergie wordt steeds serieuzer’