Tekstgrootte
Artikel delen
  • Gekopieerd

Uitgeprocedeerde asielzoekers misbruiken coronaregels om niet uitgezet te worden

Redactie

Uitgeprocedeerde asielzoekers gebruiken coronaregels als smoes om niet uitgezet te kunnen worden. Zo weigeren sommigen van hen bijvoorbeeld om een coronatest te doen zodat ze niet op een vlucht gezet kunnen worden. In totaal hebben 940 vreemdelingen in 2021 via deze weg de uitzetting gedwarsboomd, in 2020 ging het om twintig gevallen.

Dat blijkt uit cijfers die De Telegraaf heeft opgevraagd bij het ministerie van Justitie en Veiligheid (JenV). Sinds 2018 probeerde Nederland ruim 22.000 keer een vreemdeling met een voor hen geboekt vliegticket terug te sturen. Daarvan faalden bijna 12.000 pogingen.

Overheid kan mensen niet dwingen om test te doen

Het aantal annuleringen is in 2021 flink opgelopen en ligt ruim tien procent hoger dan in voorgaande jaren. In totaal mislukte van de 3580 vluchten meer dan 61 procent. Dat zou komen omdat ongewenste migranten de coronaregels met beide handen aangrijpen. "Het weigeren om medewerking te verlenen aan de afname van een coronatest is inmiddels de belangrijkste oorzaak dat vluchten geannuleerd worden", zegt een woordvoerder van demissionair staatssecretaris Broekers-Knol (Asiel) tegen de krant.

De overheid kan iemand namelijk niet dwingen om mee te werken aan een coronatest of het verstrekken van de vaccinatiegegevens. Dat maakt de uitvoering van het terugkeerbeleid complex. "Er wordt momenteel gezocht naar handelingsperspectieven", zegt de zegsman.

Verschillende partijen in de Tweede Kamer trekken inmiddels aan de bel. VVD, PVV, CDA, SP en JA21 vinden dat het uitzetbeleid moet worden aangescherpt.

'Het onderwerp vertroebeld'

"Waar ik moeite mee heb is dat dit afstraalt op het daadwerkelijke vluchtelingenvraagstuk", zegt publicist Aylin Bilic erover in Goedemorgen Nederland op NPO 1. "Mensen associëren vluchtelingen met dit soort zaken op het moment dat je dit soort berichten leest." Maar het gaat hier specifiek om mensen die geen verblijfsvergunning krijgen en dus uitgeprocedeerd zijn, benadrukt Bilic. "Het onderwerp vertroebeld."

LEES OOK: Toename overlast door veiligelanders in Ter Apel


Ook de moeite waard
Meest gelezen
Korte WNL video's
Meer van WNL
Steun WNL

Word lid. Het telt.

Waardeert u onze programma's? Steun WNL dan met de jaarlijkse bijdrage van slechts €8,50, de wettelijk minimale verplichte bijdrage voor omroepen.

Hiermee helpt u ons journalistieke geluid te behouden en voorkomt u dat WNL zijn publieke status en zendtijd verliest.

€ 8,50 per jaar

Word lid van WNL
Goedemorgen Nederland Op Zondag Stand van Nederland Café Kockelmann In de kantine Sven op 1 Het Misdaad- bureau