Koopkracht gaat er vrijwel zeker op achteruit, CBS berekent hoogste inflatie in 19 jaar
Onze koopkracht gaat er volgend jaar vrijwel zeker op achteruit. De prijzen van goederen en diensten zijn voor consumenten in oktober namelijk 3,4 procent duurder geworden dan een jaar eerder. Dat is de sterkste stijging sinds april 2002, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).
Onder andere gas en elektriciteit werden vorige maand flink duurder, waardoor de inflatie opliep. In september stegen de prijzen nog met 2,7 procent.
"Als je werkt en je loon stijgt, verwacht je dat je daar ook daadwerkelijk op vooruit gaat. We zijn allemaal gewend om elk jaar te horen dat je loon met 1,5 of 2 procent stijgt, maar dat betekent niet dat je er automatisch op vooruit gaat", legt econoom Edin Mujagić uit in Goedemorgen Nederland. "Je moet de inflatie eraf halen. Als de inflatie laag is, compenseert de loonstijging dat en ga je met kleine stapjes vooruit. Maar nu maken we mee dat mensen harder werken, maar er toch op achteruit gaan omdat de prijzen harder stijgen dan de loon."
Wordt deze inflatie structureel?
Mujagić heeft het vermoeden dat deze inflatie nog wel eens structureel kan worden. "Als ik naar looneisen in Nederland en in andere Europese landen kijk zie ik dat de vakbonden niet overtuigd zijn dat de tijdelijk hogere inflatie ook tijdelijk blijkt te zijn", zegt hij.
"Centrale banken zeggen: maak je maar geen zorgen, dit blijft niet heel lang zo. Maar ondertussen duurt het al bijna een half jaar, en het ziet ernaar uit dat de inflatie ook een groot deel van volgend jaar te hoog zal blijven", zegt de econoom. "Dan is het gevaar dat de werknemers en de vakbonden zeggen: ik wil dat gecompenseerd zien in lonen. Op het moment dat dat in die loonstijging gaat zitten, wordt iets wat tijdelijk is permanent gemaakt. Dan heb je als economie, en als centrale bank die ervoor moet waken dat de prijzen niet te hard stijgen, een groot probleem."
Volgens de Europese geharmoniseerde methode om inflatie te berekenen was de inflatie in oktober nog hoger. In dat geval stegen de consumentenprijzen met gemiddeld 3,7 procent. Dat is net iets minder dan in de hele eurozone. Daar liep de inflatie in oktober op tot 4,1 procent op jaarbasis, het hoogste niveau sinds juli 2008.