Tekstgrootte
Artikel delen
  • Gekopieerd

De nieuwe generatie wil ‘totale vrijheid en blijheid’ in een baan, maar niet iedereen kan dat aan

Floortje van Gameren

Zelf je loon bepalen, geen baas die in je nek hijgt over een naderende deadline en als je geen zin hebt om te werken, dan ga je gewoon niet. Klinkt als muziek in de oren? Sommige bedrijven werken echt zo en dat trekt millennials aan.

Cedric runt zo'n bedrijf. Keytoe is te omschrijven als een overkoepelend bedrijf dat allerlei startups onder zich heeft waar creatievelingen alle vrijheid krijgen. Zijn bedrijf lijkt meer op een clubhuis dan op een kantoor. ''Er worden hier zelfs slaapfeestjes gehouden. We hebben hier één regel: Doe wat je niet laten kan en laat wat je niet maken kan. Dus als je een dag geen zin hebt om te werken om dat bijvoorbeeld Feyenoord heeft verloren, dan werk je niet'', zegt Cedric in Stand van Nederland: Generatie Next.

'Als het goed is doe je wat je leuk vindt'

''Het is totale vrijheid en blijheid. Als het goed is doe je wat je leuk vindt.'' Cedric en zijn compagnon geloven dan ook in de verantwoordelijkheid die mensen zelf nemen. ''Mensen mogen hier zelf bepalen wat ze willen verdienen. Het is te vergelijken met het verdelen van een pot rijst in Robinson.'' Met andere woorden: als het geld op is, is het op en moet het loon naar beneden worden bijgesteld. Dat overkwam de twintiger Stijn. ''Aan het begin van de coronacrisis heb ik het naar beneden bijgesteld. Ik kreeg ook van een collega te horen dat ik naar verhouding wel veel verdiende.''

Volgens Stijn moet je de vrijheid wel aankunnen. ''Sommigen vinden het fijn om om 9 uur binnen te komen en een lijst af te werken om vervolgens om 5 uur weer weg te gaan. Dan kan dit wel eens een moeilijke organisatie voor je zijn.''

De arbeidsmarkt verandert. Dertig jaar voor dezelfde baas werken komt straks nauwelijks meer voor. Millennials willen zelf bepalen waar, wanneer en voor wie ze werken. Maar is de arbeidsmarkt tegen die flexibiliteit opgewassen? En kan elke millenial die verantwoordelijkheid wel aan?

Raquel Schilder zoekt uit wat er moet veranderen om de nieuwe generatie meer ruimte te geven. En is dat wel haalbaar voor werkgevers?

Kijk donderdag om 22.22 naar Stand van Nederland: Generatie Next op NPO 2. Oude afleveringen kun je terugkijken op NPO Start.


Ook de moeite waard
Meest gelezen
Korte WNL video's
Meer van WNL
Steun WNL

Word lid. Het telt.

Waardeert u onze programma's? Steun WNL dan met de jaarlijkse bijdrage van slechts €8,50, de wettelijk minimale verplichte bijdrage voor omroepen.

Hiermee helpt u ons journalistieke geluid te behouden en voorkomt u dat WNL zijn publieke status en zendtijd verliest.

€ 8,50 per jaar

Word lid van WNL
Goedemorgen Nederland Op Zondag Stand van Nederland Café Kockelmann In de kantine Sven op 1 Het Misdaad- bureau