Coronapas wordt in sommige regio’s mogelijk uitgebreid: ‘Zou een goed idee zijn’
Het demissionaire kabinet kijkt naar de optie om in bepaalde regio's de coronapas nog verder uit te breiden. Dat werd woensdag duidelijk tijdens het coronadebat in de Tweede Kamer. Dat kan betekenen dat je in de ene stad wel je QR-code moet laten zien wanneer je toegang wil krijgen tot bijvoorbeeld kledingwinkels, dierentuinen of pretparken, maar in de andere stad niet.
"Als je daarheen gaat waar de grootste problemen zijn is het logisch om dat te doen", zegt viroloog Ab Osterhaus over dit mogelijke plan in Goedemorgen Nederland op NPO 1. De uitvoerbaarheid ervan is wel lastig, denkt hij. "Maar als het mogelijk is, zou het een goed idee zijn."
Die lokale maatregelen zouden dan afhankelijk zijn van indicatoren als bijvoorbeeld de vaccinatiegraad, het aantal coronabesmettingen en de situatie in de ziekenhuizen in die bepaalde regio, zo legde demissionair premier Mark Rutte uit.
'Minder omzet en minder winst voor winkelier'
Volgens econoom Edin Mujagic zullen veel mensen ervoor kiezen om maar niet te winkelen wanneer er lokaal QR-codes gevraagd moeten worden bij niet-essentiële winkels. "Dan krijg je wat we vorig jaar in het hele land hebben meegemaakt, dat heel veel mensen denken: als het zo moet, ga ik er niet naartoe", zegt hij. "Dat betekent voor die winkelier minder omzet en minder winst."
Tegelijkertijd is Mujagic wel een voorstander van regionale maatregelen in plaats van landelijke. "Vorig jaar hebben we de hele economie op slot gegooid, en we weten hoeveel schade dat heeft opgeleverd. Dat hebben we opgelost met tientallen miljarden. Als we dat nog een keer zouden doen wordt het wel erg duur, ook voor ons als land."
Zijn de nieuwe maatregelen voldoende toereikend?
Het kabinet buigt zich volgende week over nieuwe maatregelen. Of het huidige pakket maatregelen het aantal coronabesmettingen en ziekenhuisopnames daadwerkelijk in kan dammen, is afhankelijk van een groot aantal factoren, zegt Osterhaus. "Hoe goed houdt men zich aan die maatregelen? Hoe gaat het met de vaccinatiegraad, hoe gaat het met het klimaat? En uiteindelijk is er ook nog de mogelijkheid dat er nog een influenza-epidemie overheen komt", legt hij uit. "Kortom, er zijn nog zoveel onzekerheden op dit ogenblik dat dat moeilijk te zeggen is."
Wat de viroloog betreft is het "safety first", zo zegt hij. "Laten we ons zoveel mogelijk aan de maatregelen houden. Dan denk ik dat we een heel eind kunnen komen. Maar het is riskant, en ik denk dat met name de acceptatie van die maatregelen het belangrijkste is op het ogenblik."
LEES OOK: Horeca niet blij met QR-code voor terras: ‘Onnodige maatregel’