Tekstgrootte
Artikel delen
  • Gekopieerd

Millennials willen zelf bepalen waar, wanneer en voor wie ze werken: ‘Ik verdien 30 euro per uur’

Redactie

Er is een schreeuwend tekort aan personeel, wat betekent dat millennials de werkplekken voor het uitkiezen hebben. Vanzelfsprekend kies je dan voor een baan die je ook daadwerkelijk leuk lijkt, en waar je riant voor betaald krijgt. Daar is freelancer Lisa van Otterlo een schoolvoorbeeld van. Iedere dag werkt ze op een andere plek voor een andere werkgever. "Vandaag verdien ik 30 euro per uur", vertelt de 20-jarige in Stand van Nederland: Generatie Next.

Die 30 euro per uur krijgt Lisa voor een klus als kok. Via een app kan Lisa zien welke klussen voor die dag er beschikbaar zijn. Naast als kok werkt ze vaak in de catering of als bezorger. "Echt van alles en nog wat, je komt echt overal en nergens", vertelt ze. In diezelfde app kun je ook onderhandelen over je uurtarief, en dus niet onverdienstelijk.

'Voor 30 euro per uur maakt het me niet uit'

Opvallend is wel dat Lisa (nog) geen koksopleiding heeft gevolgd. "Je komt echt in een keuken, en je krijgt de menukaart in je handen en dat is het dan. Maar dat vind ik heel uitdagend", vertelt ze. "Maar voor 30 euro per uur maakt het me ook niet uit als ik de vloer moet schrobben."

Soms veroorzaakt dit wel ongemakkelijke situaties op de voor Lisa tijdelijke werkvloer. "Ik ben er altijd transparant in. Op het moment dat ik er ben, zeggen sommige mensen wel eens: ik weet dat jij vandaag 30 euro pakt, ik verdien vandaag 10,80 per uur. En dat is dan iemand van 40."

Het liefst wil Lisa wel een papiertje halen zodat ze zichzelf professioneel kok kan noemen. "Maar ik vind het vooral leuk om ervaring op te doen, vandaar dat ik nog steeds niet begonnen ben aan mijn opleiding", legt ze uit. En als ze dan een koksdiploma behaalt heeft, betekent dat niet dat ze stopt met het gebruik van de app: "Ik ga echt niet vast in dienst."

'Als ik ziek ben als zzp'er krijg ik niets'

Het klinkt mooi, een flink bedrag verdienen per uur, maar toch is het zzp'erschap niet voor iedereen weggelegd. Zo werkt Lisa vandaag met horecamedeweker Gun Intree, die niet met haar zou willen ruilen. "Nu bouw ik mijn pensioen en alles op. Als ik ziek ben als zzp'er krijg ik niets. Ze krijgt wel meer betaald, maar levert ook wel meer in wat voor mij al geregeld is via mijn contract."

Over haar pensioen denkt Lisa inderdaad nog niet echt na, geeft ze toe. "Ik ben nu nog heel jong, dus ik hou me daar persoonlijk niet mee bezig. Maar dat is wel iets waar je uiteindelijk rekening mee moet houden", zegt ze. "Maar dat maakt me nu nog niet uit. Ik hoop dat ik over een aantal jaar een vast contract heb, en dan hoef ik me daar niet mee bezig te houden."

De arbeidsmarkt verandert. Dertig jaar voor dezelfde baas werken komt straks nauwelijks meer voor. Millennials willen zelf bepalen waar, wanneer en voor wie ze werken. Maar dat strookt lang niet altijd met de wet. Dit levert conflicten en zelfs rechtszaken op.

Raquel Schilder zoekt uit wat er moet veranderen om de nieuwe generatie meer ruimte te geven. En is dat wel haalbaar voor werkgevers?

Kijk donderdag om 22.22 naar Stand van Nederland: Generatie Next op NPO 2. Oude afleveringen kun je terugkijken op NPO Start.


Ook de moeite waard
Meest gelezen
Korte WNL video's
'Een partij' wilde bezit koran strafbaar maken
1:43

'Een partij' wilde bezit koran strafbaar maken

'Wij hebben gevraagd om gesprek met ministers en ambtenaren'
1:34

'Wij hebben gevraagd om gesprek met ministers en ambtenaren'

'Ik ken helemaal geen vooroordelen'
1:25

'Ik ken helemaal geen vooroordelen'

Team Bruh of Team Bro?
1:15

Team Bruh of Team Bro?

'Heel leuk om de stem van de NS te zijn'
1:28

'Heel leuk om de stem van de NS te zijn'

Fidan Ekiz wil actie tegen vrouwenbesnijdenis: 'Oorverdovend stil'
1:37

Fidan Ekiz wil actie tegen vrouwenbesnijdenis: 'Oorverdovend stil'

Meer van WNL
Steun WNL

Word lid. Het telt.

Waardeert u onze programma's? Steun WNL dan met de jaarlijkse bijdrage van slechts €8,50, de wettelijk minimale verplichte bijdrage voor omroepen.

Hiermee helpt u ons journalistieke geluid te behouden en voorkomt u dat WNL zijn publieke status en zendtijd verliest.

€ 8,50 per jaar

Word lid van WNL
Goedemorgen Nederland Op Zondag Stand van Nederland Café Kockelmann In de kantine Sven op 1 Het Misdaad- bureau