Tekstgrootte
Artikel delen
  • Gekopieerd

Lale Gül na uitspraken Erica Meiland: meten met twee maten als het over islam gaat

Peter Visser

Schrijfster Lale Gül vindt dat er met twee maten wordt gemeten als het over de islam gaat. Ze reageert daarmee op de ophef rond mediapersoonlijkheid Erica Meiland, die vrijdagavond in de talkshow Jinek kritisch was op de hoofddoek en dat moest bekopen met tal van haatreacties en bedreigingen.

Ook in haar pas verschenen biografie Erica: De motor achter de Meilandjes! wijdt Meiland een passage aan de hoofddoek en de boerka. Ze omschrijft vrouwen met boerka’s daarin als 'pinguïns'. "Er is echt geen meisje dat in de zomer op de fiets wil met een hoofddoek om. Je wil gewoon de wind in je haren voelen. Dát is vrijheid. Ik ben ook voor een boerkaverbod. Rot op joh, met je boerka", valt er te lezen. "Ik kan echt niet tegen een hoofddoek", verduidelijkte ze vrijdagavond bij Jinek.

Gül, die zelf een boek schreef over opgroeien in een streng islamitisch gezin, begrijpt niet dat mensen massaal over de uitspraken vallen. "Een week geleden heb ik op Joop.nl gelezen dat de hoofdredacteur daarvan zei: die fucking christenen mogen doodvallen", doelt Gül in Goedemorgen Nederland op NPO 1 op de 'ga maar lekker dood'-uitspraak van Francisco van Jole in De Nieuws BV, die hij later uitlegde op Joop.nl. "Daar was geen verontwaardiging over."

"Ik ga ook wel eens naar Youp van 't Hek. Die heeft het over inteeltkoppen", gaat Gül verder. "Moet je je voorstellen dat je dat over moslims zegt. Dat is ongehoord. Die twee maten, daar kan ik niet zo goed tegen. En ik begrijp ook niet dat kritiek op geloof verward wordt met afkomst, etniciteit en ras. Dat heeft er natuurlijk niets mee te maken. Geloof is een ideeëngoed, dat mag je bekritiseren en bespotten. Ik vind het weer typisch als het over de islam gaat."

'Uitspraken niet controversieel'

Gül vindt dat Meiland "haar mening mag hebben" en denkt dat "heel veel mensen die mening stiekem ook delen". "Misschien dat ze het niet uitspreken." Ze begrijpt ook dat Meiland het onderwerp aansnijdt in haar boek. "Ze hebben een enorme aanhang. Mensen willen weten wat je politieke kleur is en wat je mening is. Als zij die mening heeft, moet ze dat in haar biografie gewoon kunnen schrijven. Het is van de zotte dat ze daardoor bedreigingen krijgt."

Volgens Gül omschrijft Meiland de hoofddoek als een symbool van onderdrukking en onvrijheid. "Ik denk dat dat voor de meeste landen, buiten de Nederlandse en Europese context, natuurlijk wel geldt. Ik vind dat het ook helemaal geen controversiële of heftige uitspraak en al helemaal niet racistisch. De bedreigingen die zij kreeg en al die ophef, gun ik haar niet."

Maar dat Meiland bedreigingen krijgt, komt voor Gül niet als een verrassing. "Op Twitter en Instragram zag ik dat alle influencers er opeens een mening over hadden. Ze was een bitch, intolerant, een racist en weet ik wat. Dat gaat heel ver. Toen dacht ik: je kunt er de klok op gelijk zetten dat ze bedreigingen gaat krijgen." Ook de dochter van Erica Meiland, Maxime Meiland, krijgt sinds de uitspraken van haar moeder doodsbedreigingen, zo communiceerde ze zondag op Instragram Stories.

Gül: vrije woord onder druk

Gül vindt dat het vrije woord "wat betreft de islam" onder druk staat. "Dat zie je bijvoorbeeld ook rond mijn boek. Honderden bedreigingen. En bij cabaretiers. Maar ook als een cartoonist, Ruben Oppenheimer bijvoorbeeld, Erdoğan afbeeld. Bedreigingen zijn er altijd. Dat is tragisch. We hebben als samenleving blijkbaar een probleem en is er iets wat we niet goed doen op dat gebied."

Volgens Gül heerst er een angstcultuur. Ze noemt het "behoorlijk laf" dat "niemand" cartoons durft te tonen. "Ook bij tv- en krantenredacties hebben ze het erover, 'maar we gaan het niet showen, want dat is gevaarlijk'. Dan denk ik: door het niet te laten zien, hebben de tegenstanders al gewonnen." Ook op scholen zouden de catroons niet worden getoond. "Want dan eindig je als Samuel Paty. Het is tragisch."

"Eigenlijk zou je massaal moeten zeggen: we geven niet toe, we gaan niet buigen, we laten de cartoons gewoon zien, ook in klaslokalen. Dat zie ik niet zo snel gebeuren, maar zou eigenlijk wél moeten gebeuren", aldus Gül.

Eerdmans (JA21): uitspraken helemaal niet stuitend

JA21-fractievoorzitter Joost Eerdmans begrijpt de ophef rond Erica Meiland niet, zegt hij in Goedemorgen Nederland. "Dit is haar gewoon gevraagd in haar boek", doelt hij op haar omstreden uitspraken. "Het is helemaal niet zo dat zij zegt: ik maak een politiek statement. Zij vindt dit gewoon. En met haar heel veel mensen in Nederland, en dat is ook niet zo gek. Ik vond het helemaal niet stuitend. Ik vond het duidelijk en ze zei het op een normale wijze."

De hoofddoek is een symbool van vrouwenonderdrukking, vindt Eerdmans. "Heel veel jonge meiden die dat ding in Nederland op hebben, hebben dat gevoel misschien zelf helemaal niet. Je kunt ook niet zeggen: jij voelt je onvrij. Maar het is wel het symbool ervan. En als ik een jonge moderne vrouw was, zou ik zeggen: ik laat mijn haar zien, ik doe hem weg. Ik snap heel goed wat Erica zei."

LEES OOK: Lale Gül en Tinkebell willen hardere aanpak online bedreigingen: ‘Die mensen ervaren geen consequenties’


Ook de moeite waard
Meest gelezen
Korte WNL video's
Meer van WNL
Steun WNL

Word lid. Het telt.

Waardeert u onze programma's? Steun WNL dan met de jaarlijkse bijdrage van slechts €8,50, de wettelijk minimale verplichte bijdrage voor omroepen.

Hiermee helpt u ons journalistieke geluid te behouden en voorkomt u dat WNL zijn publieke status en zendtijd verliest.

€ 8,50 per jaar

Word lid van WNL
Goedemorgen Nederland Op Zondag Stand van Nederland Café Kockelmann In de kantine Sven op 1 Het Misdaad- bureau