Ondernemers willen wel verduurzamen maar hoe? ‘Je zit gewoon aan alle kanten vast’
Ondernemers willen juist verduurzamen maar dan willen ze van de overheid ook weten waar ze dan aan toe zijn. Dat bepleit voorzitter Jacco Vonhof van MKB-Nederland in WNL Op Zondag. Zo weten ondernemers door het woud van regels vaak niet waar ze moeten aankloppen en is het ook nog moeilijk om daadwerkelijk financiering te krijgen. "Dan gaat de ondernemer op zijn handen zitten en dan denkt hij: ik wacht wel tot ik zeker weet wat ik moet doen."
Heel veel ondernemers willen verduurzamen, maar de vraag is dus of het ook kan. "De middelen die wij beschikbaar hebben als subsidie om ondernemers aan te jagen investeringen te doen die ze misschien wel nooit terug kunnen verdienen, dat geld is voor ondernemers moeilijk bereikbaar."
Dat geld wordt opgehoest door een speciale belasting die wij allemaal betalen voor ons energiegebruik, legt Vonhof uit. "Ik vind het heel bijzonder dat wij voor energie een aparte belasting hebben, als wij dat voor defensie zouden doen zou iedereen daarvoor een speciale belasting moeten betalen. Maar in heel veel gevallen is dat raar. Wij hebben een algemene ambitie en die betaal je uit algemene middelen, niet uit een hele speciale belasting."
'Op dit moment hebben ondernemers geen idee'
Vonhof spreekt over een vormfout. "Vooral ook omdat ondernemers uit mijn achterban, de MKB-ondernemer, vaak niet bij die hele ingewikkelde subsidies kunnen komen. Maar we willen allemaal dezelfde kant op en we hebben juist een overheid nodig die zegt welke kant dat dan is en hoe wij daar zouden moeten komen. Op een manier die vertrouwen geeft zodat ondernemers ook gaan doen wat goed is. Op dit moment hebben ondernemers geen idee. Als jij zonnepanelen op de dak van je pand legt, maar je kunt de stroom niet terugleveren omdat de infrastructuur om dat te kunnen er niet is, dan zeg ik: overheid, begin dan daar eens en zorg dat die netten op orde zijn."
Hetzelfde geldt volgens de voorzitter van MKB-Nederland voor het overstappen op waterstof. "Bouw dan die infrastructuur en ga dan aan de slag want je kunt wel van ondernemers alles vragen. Zo kan je wel elektrisch rijden maar als je niet kunt laden omdat de laadpaleninfrastructuur niet op orde is. En je kan wel een elektrische auto willen maar als ze niet geproduceerd worden in de aantallen die nodig zijn. Dan stel je vragen die ondernemers niet kunnen beantwoorden."
'Wat betekent dat voor een mkb'er?'
Het probleem kan ook zijn omdat er te veel regelingen zijn zodat de gemiddelde ondernemer niet meer weet waar hij moet zijn. "Regeldruk is überhaupt een van onze grote punten. Dat is ook onze oproep aan het nieuwe kabinet: maak als je nieuwe dingen bedenkt, wat dan ook, het MKB dat 97 procent van alle bedrijven in Nederland bedraagt het uitgangspunt van je beleid. En denk dan na: wat betekent wat ik vraag voor een mkb'er?"
Nu worden vooral problemen gesignaleerd bij hele grote of hele kleine bedrijven, aldus Vonhof. "Daar worden dan oplossingen voor bedacht maar die werken dan niet voor het grootste gedeelte van het bedrijfsleven of contraproductief. Ga dan eens beginnen om daarover na te denken. Dat zijn dus 330.000 bedrijven in Nederland die werkgever zijn. Een gemiddeld bedrijf in Nederland heeft zeven werknemers. Wat betekent zo'n regel nou voor zo'n bedrijf?"
'Ze moeten het wel kunnen'
Voor ondernemers is ook moeilijk om financiering te krijgen, benadrukt de voorzitter van MKB-Nederland. "Financiering in dit land voor ondernemers wordt ook steeds ingewikkelder door alle lasten en regels die de overheid ook banken heeft opgelegd. Maar zeker ook de groene investeringen die niet rendabel te berekenen zijn in vijf, zeven of tien jaar, die krijg je gewoon niet meer gefinancierd. Je zit gewoon aan alle kanten vast en het is inderdaad dat waar de overheid daar het voortouw moet nemen: dit gaan we doen, daar bent u als ondernemer aan toe en als u die financiering doet dan kunt u die in vijf jaar terugverdienen en rendabel maken. Dan gaat iedere ondernemer ook nadenken over zijn toekomst."
Ook het klimaat speelt hierbij een grote rol. "Die ondernemer rekent niet alleen winst in geld. Die ziet ook de planeet en heeft absoluut gevoel bij het feit dat die feit dat die planeet moet worden doorgegeven aan zijn kinderen en zijn kleinkinderen. Het is helemaal niet idioot te veronderstellen dat de meeste ondernemers dit ook willen, maar ze moeten het wel kunnen."
LEES OOK: Deadline nadert voor ondernemers om definitieve bedrag van coronaschade aan te geven