main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Demissionair minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid, Welzijn en Sport.
Op1 - 28 oktober 2021 — 23:52

Politiek verslaggever: ‘Lijkt niet uit te draaien op tweedeling in samenleving’

Er lijken voorlopig geen speciale restricties te komen voor mensen die niet zijn gevaccineerd tegen corona. Dat zegt politiek verslaggever Thomas van Groningen donderdagavond in Op1. Het Outbreak Management Team (OMT) was vandaag bijeen om te praten over adviezen voor nieuwe coronamaatregelen.

“Het advies heb ik nog niet gezien, maar we kunnen een aantal dingen uitsluiten”, zegt Van Groningen. “Bijvoorbeeld die tweedeling in de maatschappij, waarbij je zegt: we doen alleen maatregelen voor niet-gevaccineerden. Daar lijkt het niet op uit te draaien.” Het adviesorgaan sprak vandaag vier uur over mogelijke oplossingen om de oplopende coronacijfers een halt toe te roepen.

Van Groningen houdt wel een slag om de arm. “Het kabinet moet nog knopen doorhakken en je weet niet wat er de komende dagen nog gebeurt. Maar het lijkt op de lijst terecht te komen van dingen die we niet gaan doen”, doelt hij op speciale maatregelen voor mensen die geen prik hebben gehad.

Ook de Kamer is kritisch over eventuele speciale restricties voor ongevaccineerden, zegt Van Groningen. “Het politieke draagvlak ontbreekt. Dat hoor je echt duidelijk in de Tweede Kamer.”

‘1,5 meter in adviesvorm’

Van Groningen verwacht dat het demissionaire kabinet vooral adviezen gaat verversen. “Het lijkt meer uit de draaien op een terugkeer van de 1,5 meter. Waarschijnlijk niet als verplichting, maar in adviesvorm. Dus dat men nog een keer tegen Nederland zegt: houd 1,5 meter afstand.” Een terugkeer van de 1,5 meter afstand-regel lijkt niet realistisch, omdat een formele herinvoering wetswijzigingen vergt.

Tekst gaat verder onder tweet. 

Volgens de politiek verslaggever “gebeurt er wellicht op het gebied van mondkapjes nog het één en ander”. Ook wordt het tonen van een coronatoegangsbewijs volgens hem mogelijk op meer plekken verplicht. “Misschien moeten sportscholen eraan geloven. Dat zijn de dingen waar het op uit lijkt te draaien.”

‘Toestaan vragen werkgever om QR-code stond op lijstje’

Het demissionaire kabinet lijkt verder niet toe te gaan staan dat werkgevers aan werknemers vragen een geldige QR-code in de coronacheck-app te laten zien. In verschillende sectoren moeten werknemers een QR-code tonen voor ze aan het werk mogen, meldde BNR maandag.

Van Groningen: “Wat ik begrijp is dat het een idee is geweest dat daadwerkelijk op het lijstje heeft gestaan. Maar dat is terecht gekomen op een stapel met dingen die we waarschijnlijk níét gaan doen. Juridisch schijnt het heel lastig te liggen.”

‘Politiek ongeloofwaardig bij vaccinatiedrang’

Ondernemer Rahma El Mouden, eigenaresse van een schoonmaakbedrijf, begrijpt dat niet. “Wat mij betreft mag de overheid wat harder zijn. Mensen die gevaccineerd zijn, zijn nu een beetje het slachtoffer van mensen die niet gevaccineerd zijn”, zegt ze in Op1. “We moeten een keer naar oude normaal teruggaan. Er moet harde taal gebruikt worden door de overheid.” Ze is niet de enige die er zo over denkt. 72 procent van de gevaccineerden vindt dat het demissionaire kabinet over moet gaan tot specifieke maatregelen voor ongevaccineerden, bleek gisteren uit onderzoek van EenVandaag onder ruim 28.000 leden van het Opiniepanel.

Tekst gaat verder onder tweet. 

Maar volgens Van Groningen beweegt Den Haag dan voor eigen gevoel te veel in de richting van vaccinatiedrang. “De politiek heeft vaak gezegd: we gaan het niet doen. De Kamer heeft tot twee keer toe in een duidelijke meerderheid uitgesproken: we willen niet aan vaccinatiedrang. Bij veel partijen heerst ongemak als je nu zegt: we gaan het toch doen. Zij zeggen: er zijn ook andere opties.”

‘Geen heftige ingrepen’

Eerder vandaag meldde het AD dat ‘heftige ingrepen’ als een avondklok, de sluiting van winkels, horeca en scholen vooralsnog niet nodig zijn. Het OMT zou volgens een ingewijde de raad geven om het thuiswerkadvies te verversen, net als het advies om drukte te mijden en 1,5 meter afstand te houden.

LEES OOK: Flinke stap terug voor Nederland met strengere coronamaatregelen? ‘Het lijkt niet op te houden’

Door: Peter Visser

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Terugluisteren: Sven op 1 Zomereditie

De Vuelta, een van de drie grote wielerrondes, gaat vrijdag van start in Utrecht. Wat betekent dit voor de stad? Boeren hebben aangekondigd te gaan demonstreren tijdens het wielerevenement, maar daar zijn de ronde-organisatie en de burgemeester van Utrecht Sharon Dijksma goed op voorbereid. Zij vertelt er meer over bij Sven op 1: Zomereditie.

Maandag t/m vrijdag om 11.30 uur
Regen van woensdag bracht weinig verlichting

De regen die woensdag viel, heeft weinig veranderd aan de droogte in ons land, meldt Weeronline. De buien zorgden alleen regionaal voor verlichting. Op grote…

Lees meer

Besmettingen apenpokken lopen langzaam op, ruim 8000 prikken gezet

In de afgelopen week hebben 2840 mensen zich laten vaccineren tegen het apenpokkenvirus. Dat is iets minder dan de week ervoor, toen 3465 mensen zo’n…

Lees meer

Nederlander (35) in Spanje opgepakt wegens vervaardigen illegale explosieven

Een 35-jarige Nederlander is in Spanje gearresteerd omdat hij illegaal explosieven vervaardigde in een werkplaats op zijn boerderij in Campos del Rio, in de zuidoostelijke…

Lees meer

Gemeente Amsterdam schreef per minuut parkeerboete uit: staatskas flink gespekt

Handhavers van de gemeente Amsterdam schreven vorig jaar in totaal 525.969 parkeerboetes uit. Dat komt neer op één boete per minuut, ondanks het feit dat…

Lees meer

Rutte: dalende koopkracht Nederlanders serieus probleem

Premier Mark Rutte vindt de dalende koopkracht van Nederlanders een heel serieus probleem waar een oplossing voor gevonden moet worden. Dat zei hij donderdag na…

Lees meer

Cel- en werkstraf voor man die blokkade A18 initieerde tijdens boerenprotesten

Een 40-jarige man uit de gemeente Oost Gelre heeft donderdag 60 dagen cel, waarvan 56 dagen voorwaardelijk, en een werkstraf van 100 uur opgelegd gekregen…

Lees meer

Burgemeester van Utrecht Sharon Dijksma goed voorbereid op boerenprotesten tijdens Vuelta: ‘Alles gaat in goed overleg’

De Vuelta gaat vrijdag met een tijdrit door hartje Utrecht van start. Met de aanvang van de Vuelta is Utrecht de eerste stad die de…

Lees meer

Nederland levert van cybercrime verdachte Rus uit aan VS

Nederland heeft een 29-jarige Rus uitgeleverd aan de Verenigde Staten. De man, Denis Mihaqlovitsj Doebnikov, wordt ervan verdacht virtueel geld te hebben witgewassen. Hij werd…

Lees meer

Nederlandse arbeidsmarkt in de problemen? Werkloosheid nam in juli verder toe

De werkloosheid is in juli 2022 verder opgelopen tot 353.000, dat is 3,6 procent van de beroepsbevolking. De afgelopen drie maanden steeg het aantal werklozen…

Lees meer

Ontvang de gratis WNL Vandaag Nieuwsbrief

Iedere dag de actualiteit gratis in je mailbox.

Schrijf je in