main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Demissionair minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid, Welzijn en Sport.
Op1 - 28 oktober 2021 — 23:52

Politiek verslaggever: ‘Lijkt niet uit te draaien op tweedeling in samenleving’

Er lijken voorlopig geen speciale restricties te komen voor mensen die niet zijn gevaccineerd tegen corona. Dat zegt politiek verslaggever Thomas van Groningen donderdagavond in Op1. Het Outbreak Management Team (OMT) was vandaag bijeen om te praten over adviezen voor nieuwe coronamaatregelen.

“Het advies heb ik nog niet gezien, maar we kunnen een aantal dingen uitsluiten”, zegt Van Groningen. “Bijvoorbeeld die tweedeling in de maatschappij, waarbij je zegt: we doen alleen maatregelen voor niet-gevaccineerden. Daar lijkt het niet op uit te draaien.” Het adviesorgaan sprak vandaag vier uur over mogelijke oplossingen om de oplopende coronacijfers een halt toe te roepen.

Van Groningen houdt wel een slag om de arm. “Het kabinet moet nog knopen doorhakken en je weet niet wat er de komende dagen nog gebeurt. Maar het lijkt op de lijst terecht te komen van dingen die we niet gaan doen”, doelt hij op speciale maatregelen voor mensen die geen prik hebben gehad.

Ook de Kamer is kritisch over eventuele speciale restricties voor ongevaccineerden, zegt Van Groningen. “Het politieke draagvlak ontbreekt. Dat hoor je echt duidelijk in de Tweede Kamer.”

‘1,5 meter in adviesvorm’

Van Groningen verwacht dat het demissionaire kabinet vooral adviezen gaat verversen. “Het lijkt meer uit de draaien op een terugkeer van de 1,5 meter. Waarschijnlijk niet als verplichting, maar in adviesvorm. Dus dat men nog een keer tegen Nederland zegt: houd 1,5 meter afstand.” Een terugkeer van de 1,5 meter afstand-regel lijkt niet realistisch, omdat een formele herinvoering wetswijzigingen vergt.

Tekst gaat verder onder tweet. 

Volgens de politiek verslaggever “gebeurt er wellicht op het gebied van mondkapjes nog het één en ander”. Ook wordt het tonen van een coronatoegangsbewijs volgens hem mogelijk op meer plekken verplicht. “Misschien moeten sportscholen eraan geloven. Dat zijn de dingen waar het op uit lijkt te draaien.”

‘Toestaan vragen werkgever om QR-code stond op lijstje’

Het demissionaire kabinet lijkt verder niet toe te gaan staan dat werkgevers aan werknemers vragen een geldige QR-code in de coronacheck-app te laten zien. In verschillende sectoren moeten werknemers een QR-code tonen voor ze aan het werk mogen, meldde BNR maandag.

Van Groningen: “Wat ik begrijp is dat het een idee is geweest dat daadwerkelijk op het lijstje heeft gestaan. Maar dat is terecht gekomen op een stapel met dingen die we waarschijnlijk níét gaan doen. Juridisch schijnt het heel lastig te liggen.”

‘Politiek ongeloofwaardig bij vaccinatiedrang’

Ondernemer Rahma El Mouden, eigenaresse van een schoonmaakbedrijf, begrijpt dat niet. “Wat mij betreft mag de overheid wat harder zijn. Mensen die gevaccineerd zijn, zijn nu een beetje het slachtoffer van mensen die niet gevaccineerd zijn”, zegt ze in Op1. “We moeten een keer naar oude normaal teruggaan. Er moet harde taal gebruikt worden door de overheid.” Ze is niet de enige die er zo over denkt. 72 procent van de gevaccineerden vindt dat het demissionaire kabinet over moet gaan tot specifieke maatregelen voor ongevaccineerden, bleek gisteren uit onderzoek van EenVandaag onder ruim 28.000 leden van het Opiniepanel.

Tekst gaat verder onder tweet. 

Maar volgens Van Groningen beweegt Den Haag dan voor eigen gevoel te veel in de richting van vaccinatiedrang. “De politiek heeft vaak gezegd: we gaan het niet doen. De Kamer heeft tot twee keer toe in een duidelijke meerderheid uitgesproken: we willen niet aan vaccinatiedrang. Bij veel partijen heerst ongemak als je nu zegt: we gaan het toch doen. Zij zeggen: er zijn ook andere opties.”

‘Geen heftige ingrepen’

Eerder vandaag meldde het AD dat ‘heftige ingrepen’ als een avondklok, de sluiting van winkels, horeca en scholen vooralsnog niet nodig zijn. Het OMT zou volgens een ingewijde de raad geven om het thuiswerkadvies te verversen, net als het advies om drukte te mijden en 1,5 meter afstand te houden.

LEES OOK: Flinke stap terug voor Nederland met strengere coronamaatregelen? ‘Het lijkt niet op te houden’

Door: Peter Visser

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid. Klik hier

U heeft niet de juiste cookie settings om een reactie te plaatsen. Klik hier om uw instellingen te wijzigen

Terugkijken: Stand van Nederland: Generatie Next

Elektriciteit wordt schaars voor de volgende generatie. Want alles moet elektrisch worden. Moeten millennials vrezen voor stroomuitval, of torenhoge kosten?

Stroomschaarste in de eerste aflevering van het nieuwe seizoen van Stand van Nederland: Generatie Next.

Oud-deelnemer doet aangifte van aanranding tegen The Voice-regisseur

Een oud-deelnemer van The Voice of Holland heeft vrijdag aangifte van aanranding gedaan tegen de regisseur van het RTL-programma. Dat bevestigt advocaat Sébas Diekstra na…

Lees meer

Geen vervolging Kaag na aangiften om ‘financiering terrorisme’

De regering laat geen vervolging instellen tegen minister Sigrid Kaag (Financiën) na beschuldigingen van financiering van terrorisme. Vorig jaar mei en juli zijn daarvan twee…

Lees meer

Aanpassing geldigheidsduur coronapas uitgesteld tot na 4 februari

De aanpassing van de geldigheidsduur van het coronatoegangsbewijs (CTB) wordt uitgesteld. Minister Ernst Kuipers (Volksgezondheid) schrijft in een brief aan de Tweede Kamer dat de…

Lees meer

Fakkelbelager van Kaag, Max van den B., in hoger beroep

De man die vorige week is veroordeeld omdat hij met een brandende fakkel voor het huis van politica Sigrid Kaag stond, gaat in hoger beroep….

Lees meer

Kuipers blijft bij uitspraak over effect coronatoegangsbewijzen

Coronaminister Ernst Kuipers had naar eigen zeggen misschien “nog meer moeten benadrukken” dat het effect van de coronatoegangsbewijzen afhangt van de manier waarop die worden…

Lees meer

KLM laat personeel niet meer in Kiev overnachten

KLM laat personeel niet meer in de Oekraïense hoofdstad Kiev overnachten vanwege de onrust in het land door de opgelopen spanningen met buurland Rusland. Personeel…

Lees meer

Het elektriciteitsnetwerk raakt overbelast, hoe lossen we dat op? ‘Maak piekuren duurder’

Het stroomnetwerk van Nederland kan alle elektriciteit binnenkort niet meer aan nu ons stroomverbruik door de verduurzaming zal verdubbelen. Een groot probleem voor de nieuwe…

Lees meer

Nieuw record van 74.085 coronagevallen, achterstand loopt op

Nog nooit heeft het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) zo veel positieve coronatests geregistreerd als tussen donderdagochtend en vrijdagochtend. Het instituut kreeg 74.085 meldingen….

Lees meer

Geen doorbraak in Oekraïne-kwestie na telefonisch contact tussen Macron en Poetin

Rusland moet kiezen tussen confrontatie of overleg, het is aan president Poetin om een keuze te maken. De Franse minister van Buitenlandse Zaken Jean-Yves Le…

Lees meer

Ziekenhuizen verzorgen 1141 mensen met corona

De ziekenhuizen verzorgen op dit moment 1141 mensen met corona, zo valt op te maken uit de meest recente cijfers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten…

Lees meer

16 jaar cel voor Jos B. in zaak Nicky Verstappen

Jos B. is vrijdag veroordeeld tot zestien jaar cel voor het doden, misbruiken en ontvoeren van Nicky Verstappen in 1998. Het gerechtshof in Den Bosch…

Lees meer