main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Demissionair minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid, Welzijn en Sport.
Op1 - 28 oktober 2021 — 23:52

Politiek verslaggever: ‘Lijkt niet uit te draaien op tweedeling in samenleving’

Er lijken voorlopig geen speciale restricties te komen voor mensen die niet zijn gevaccineerd tegen corona. Dat zegt politiek verslaggever Thomas van Groningen donderdagavond in Op1. Het Outbreak Management Team (OMT) was vandaag bijeen om te praten over adviezen voor nieuwe coronamaatregelen.

“Het advies heb ik nog niet gezien, maar we kunnen een aantal dingen uitsluiten”, zegt Van Groningen. “Bijvoorbeeld die tweedeling in de maatschappij, waarbij je zegt: we doen alleen maatregelen voor niet-gevaccineerden. Daar lijkt het niet op uit te draaien.” Het adviesorgaan sprak vandaag vier uur over mogelijke oplossingen om de oplopende coronacijfers een halt toe te roepen.

Van Groningen houdt wel een slag om de arm. “Het kabinet moet nog knopen doorhakken en je weet niet wat er de komende dagen nog gebeurt. Maar het lijkt op de lijst terecht te komen van dingen die we niet gaan doen”, doelt hij op speciale maatregelen voor mensen die geen prik hebben gehad.

Ook de Kamer is kritisch over eventuele speciale restricties voor ongevaccineerden, zegt Van Groningen. “Het politieke draagvlak ontbreekt. Dat hoor je echt duidelijk in de Tweede Kamer.”

‘1,5 meter in adviesvorm’

Van Groningen verwacht dat het demissionaire kabinet vooral adviezen gaat verversen. “Het lijkt meer uit de draaien op een terugkeer van de 1,5 meter. Waarschijnlijk niet als verplichting, maar in adviesvorm. Dus dat men nog een keer tegen Nederland zegt: houd 1,5 meter afstand.” Een terugkeer van de 1,5 meter afstand-regel lijkt niet realistisch, omdat een formele herinvoering wetswijzigingen vergt.

Tekst gaat verder onder tweet. 

Volgens de politiek verslaggever “gebeurt er wellicht op het gebied van mondkapjes nog het één en ander”. Ook wordt het tonen van een coronatoegangsbewijs volgens hem mogelijk op meer plekken verplicht. “Misschien moeten sportscholen eraan geloven. Dat zijn de dingen waar het op uit lijkt te draaien.”

‘Toestaan vragen werkgever om QR-code stond op lijstje’

Het demissionaire kabinet lijkt verder niet toe te gaan staan dat werkgevers aan werknemers vragen een geldige QR-code in de coronacheck-app te laten zien. In verschillende sectoren moeten werknemers een QR-code tonen voor ze aan het werk mogen, meldde BNR maandag.

Van Groningen: “Wat ik begrijp is dat het een idee is geweest dat daadwerkelijk op het lijstje heeft gestaan. Maar dat is terecht gekomen op een stapel met dingen die we waarschijnlijk níét gaan doen. Juridisch schijnt het heel lastig te liggen.”

‘Politiek ongeloofwaardig bij vaccinatiedrang’

Ondernemer Rahma El Mouden, eigenaresse van een schoonmaakbedrijf, begrijpt dat niet. “Wat mij betreft mag de overheid wat harder zijn. Mensen die gevaccineerd zijn, zijn nu een beetje het slachtoffer van mensen die niet gevaccineerd zijn”, zegt ze in Op1. “We moeten een keer naar oude normaal teruggaan. Er moet harde taal gebruikt worden door de overheid.” Ze is niet de enige die er zo over denkt. 72 procent van de gevaccineerden vindt dat het demissionaire kabinet over moet gaan tot specifieke maatregelen voor ongevaccineerden, bleek gisteren uit onderzoek van EenVandaag onder ruim 28.000 leden van het Opiniepanel.

Tekst gaat verder onder tweet. 

Maar volgens Van Groningen beweegt Den Haag dan voor eigen gevoel te veel in de richting van vaccinatiedrang. “De politiek heeft vaak gezegd: we gaan het niet doen. De Kamer heeft tot twee keer toe in een duidelijke meerderheid uitgesproken: we willen niet aan vaccinatiedrang. Bij veel partijen heerst ongemak als je nu zegt: we gaan het toch doen. Zij zeggen: er zijn ook andere opties.”

‘Geen heftige ingrepen’

Eerder vandaag meldde het AD dat ‘heftige ingrepen’ als een avondklok, de sluiting van winkels, horeca en scholen vooralsnog niet nodig zijn. Het OMT zou volgens een ingewijde de raad geven om het thuiswerkadvies te verversen, net als het advies om drukte te mijden en 1,5 meter afstand te houden.

LEES OOK: Flinke stap terug voor Nederland met strengere coronamaatregelen? ‘Het lijkt niet op te houden’

Door: Peter Visser

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Terugluisteren: WNL Haagse Lobby

Een mooie Mercedes kopen of een duur horloge, als het aan het kabinet ligt kan je bedragen hoger dan 3.000 euro niet langer contant betalen. Luister WNL Haagse Lobby met Michiel Zwinkels, hoofdofficier van het Functioneel Parket van het Openbaar Ministerie, oud-staatssecretaris van Cultuur en Media Medy van der Laan en Eddy van Hijum (NSC) nu terug!

Klik hier.

Den Haag: politie houdt verscherpt toezicht op dodenherdenking

De Haagse politie houdt volgende week “verscherpt toezicht” op de dodenherdenking en zal ingrijpen “indien daartoe onverhoopt aanleiding is”. Dat meldt de burgemeester van Den…

Lees meer

ASML wil graag in regio Eindhoven groeien, maar heeft een plan B

ASML wil op de lange termijn graag in Veldhoven en de regio Eindhoven uitbreiden, zei financieel directeur Roger Dassen op de aandeelhoudersvergadering van het bedrijf….

Lees meer

In de Franse ‘Diagonal du vide’ vind je nog amper een millennial terug: ‘Voor geen goud’

Dwars door Frankrijk loopt de Diagonale du vide, ofwel de Diagonaal van de leegte. Een groot gebied dat voornamelijk bestaat uit platteland, bos en velden…

Lees meer

FNV voorziet geen problemen om vakantiedrukte op Schiphol

Vakbond FNV verwacht geen grote problemen op Schiphol deze meivakantie. Volgens de bond is er veel werk gemaakt van het terugdringen van de personeelstekorten op…

Lees meer

Nederland mag asielzoeker niet buiten EU aanvraag laten doorlopen

Nederland mag asielzoekers niet naar een land buiten de Europese Unie sturen om daar de asielprocedure te doorlopen. Daarvoor moet de EU-wetgeving worden aangepast, zei…

Lees meer

ChristenUnie doet aangifte vanwege bekladding partijkantoor

De ChristenUnie gaat aangifte doen vanwege bekladding van het partijkantoor. Dat meldt partijleider Mirjam Bikker in het radioprogramma Sven op 1. “Dat zal het partijbureau…

Lees meer

Econoom waarschuwt voor grote gevolgen wetsvoorstel De Jonge voor goedkopere huur

De PVV gaat waarschijnlijk voor de wet van demissionair woonminister Hugo de Jonge stemmen, waardoor honderdduizenden woningen in de vrije huursector in de middenhuur zullen…

Lees meer