main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 27 oktober 2021 — 10:04

Treinpersoneel schrijft brandbrief na toename incidenten met asielzoekers: ‘Er wordt naar ze gespuugd’

Vechtpartijen in de trein en zelfs een machinist die tegen zijn hoofd is geschopt. Het aantal incidenten met asielzoekers in de treinen tussen Emmen en Zwolle is flink toegenomen. Het treinpersoneel van Arriva is er klaar mee, zo laat vakbond VVMC weten aan RTV Drenthe. Er is een brandbrief gestuurd naar de vervoerder.

Arriva bevestigt de toename van het aantal incidenten. “Afgelopen dinsdagavond is op het perron in Zwolle een van onze machinisten tegen de vloer gewerkt en meerdere keren tegen zijn hoofd geschopt”, zegt Nikkie Smit van Arriva tegen RTV Drenthe. “De verdachten zijn weggerend nadat een van onze stewards zijn collega te hulp schoot.”

Overlast in het openbaar vervoer door bewoners van het asielzoekerscentrum in Ter Apel is al lang een punt van discussie. Afgelopen zomer moest een pendelbus tussen het station in Emmen en de COA-locatie vaker rijden, vanwege incidenten op de reguliere buslijn 73 tussen Emmen en Ter Apel.

Op deze buslijn waren in het verleden geregeld incidenten met asielzoekers die niet wilden betalen voor de busrit of schreeuwde tegen de buschauffeur. Ook raakte een bus beschadigd. Nadat aanvankelijk de inzet van boa’s was opgevoerd, werd in 2019 de rechtstreekse pendelbusverbinding als pilot ingevoerd. De druk op lijn 73 en daarmee ook het aantal incidenten op die lijn, nam daarop fors af.

‘Het is een bekend verhaal’

Nu trekt het treinpersoneel aan de bel. “Er is een toename van het aantal asielzoekers dat naar Ter Apel reist en er is ook een toename van het aantal incidenten”, zegt vakbondsbestuurder Wim Eilert tegen RTV Drenthe. “Het is het bekende verhaal dat al jaren sleept: vechtpartijen met treinpersoneel.”

“Er wordt naar ze gespuugd. En nu een machinist die tegen z’n hoofd is geschopt”, gaat Eilert verder. “Drie of vier Arriva-personeelsleden zitten inmiddels ziek thuis door de incidenten op de lijn Emmen-Zwolle.” Eilert heeft een brandbrief naar de directie van Arriva gestuurd. Hij wil dat de vervoerder met een oplossing komt, zoals de inzet van veiligheidsteams in de treinen.

Overlast en geweldsincidenten werden tot nu toe vooral veroorzaakt door veiligelanders, mensen die weinig kans hebben op asiel. Het gaat volgens Arriva bijna uitsluitend om mannen die geen vervoersbewijs hebben. Maar volgens de vervoerder trekt VVMC aan de verkeerde bel en zijn alle maatregelen genomen die het kan nemen. Zo zit op iedere trein een steward. “Voor meer maatregelen is nu echt de politiek aan zet”, zegt Smit.

Veiligelanders terugsturen lastig

Parlementair commentator voor De Telegraaf Wouter de Winther denkt dat het “ijdele hoop” is dat een nieuw kabinet snel actie kan ondernemen om veiligelanders uit te zetten. “Het is niet zo dat dit kabinet of afgelopen kabinetten van welke samenstelling dan ook dachten dat het een goed idee was om mensen die geen recht hebben om in Nederland te blijven, te faciliteren”, zegt hij in Goedemorgen Nederland op NPO 1.

Maar het terugsturen van deze mensen naar het land van herkomst “blijkt in de praktijk heel weerbarstig”, zegt De Winther. “Omdat je daarvoor afspraken moet maken met die veilige landen, bijvoorbeeld Marokko. Dat land heeft de afgelopen jaren niet heel erg meegewerkt.”

LEES OOK: Burgemeester Ter Apel luidt noodklok en wil hulp uit Den Haag: ‘Wachten af’

Door: Peter Visser

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Is er een toekomst voor het Nationaal Groeifonds?

Het Nationaal Groeifonds, dat duurzame en technologische innovatie moest stimuleren, wordt voorlopig op pauze gezet. Bedrijven zijn bezorgd. Is dit het definitieve einde? Presentator Martijn de Greve bepreekt het met de volgende gasten:

  • MKB-voorman Jacco Vonhof;
  • Bestuursvoorzitter bij TNO Tjark Tjin-a-Tsoi;
  • Hoofdeconoom van de Rabobank Ester Barendregt.

Luister de podcast via je favoriete podcast-app!

De wereld van cocaïnewasserijen: 'Deze spijkerbroek staat stijf van de coke'

Hoe werkt een cokewasserij? Hoeveel van die drugsfabriekjes zijn er in ons land en welk gevaar loopt de directe omgeving?

Presentator Maaike Timmerman gaat in gesprek met misdaadjournalist van het AD Chiel Timmermans en Jorrit van den Berg, deskundige ‘verdovende middelen’ van het Nederlands Forensisch Instituut. Onderzoeksjournalist Noa van Oostrom duikt in de cijfers en mag met Jorrit mee naar het NFI om te zien hoe zij onderzoek doen naar het uitwassen van coke.

Luister de podcast hier!

Baudet betuigt spijt voor incident Klaver maar kwam niet opdagen

FVD-leider Thierry Baudet heeft in een telefoongesprek met Kamervoorzitter Martin Bosma spijt betuigd voor wat hij woensdag na een debat heeft gezegd tegen Jesse Klaver…

Lees meer

Rutte vraagt Xi druk te zetten op Rusland

China moet druk zetten op Rusland om zo de oorlog in Oekraïne “in de goede richting te duwen”. Dat heeft demissionair premier Mark Rutte aan…

Lees meer

RIVM en TNO vragen om beleid tegen groeiende werkstress

Gezondheidsinstituut RIVM en organisatie voor toegepast-natuurwetenschappelijk onderzoek TNO adviseren het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid aanvullend beleid te bedenken tegen de toenemende druk op…

Lees meer

Bewoners aan provincie: voorkom een McDonald’s naast de Veluwe

Bewoners van Rheden in Gelderland willen dat de provincie helpt de komst van een McDonald’s aan de rand van het dorp, pal naast het Nationaal…

Lees meer

Adema verwacht geen versoepeling mestregels uit Brussel

Demissionair landbouwminister Piet Adema verwacht niet dat Brussel de aankomende verlaging van mestplafonds in Nederland nog enigszins gaat versoepelen. Het is daarom aan de Nederlandse…

Lees meer

OM gaat niet in cassatie tegen vrijspraak doodslag Carlo Heuvelman

Het Openbaar Ministerie gaat niet in cassatie tegen de uitspraak van het hof in de Mallorcazaak. Het hof in Leeuwarden sprak 14 maart hoofdverdachte Sanil….

Lees meer

Voorzitter NPD: betrek uitvoeringsorganisaties bij formatie voor uitvoerbaar regeerakkoord

Nathalie van Berkel, voorzitter van het Netwerk van Publieke Dienstverleners (NPD), wil dat de formerende partijen uitvoeringsorganisaties betrekken bij de formatie. “Het zou zaken enorm veel makkelijker maken”,…

Lees meer