main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 27 oktober 2021 — 10:04

Treinpersoneel schrijft brandbrief na toename incidenten met asielzoekers: ‘Er wordt naar ze gespuugd’

Vechtpartijen in de trein en zelfs een machinist die tegen zijn hoofd is geschopt. Het aantal incidenten met asielzoekers in de treinen tussen Emmen en Zwolle is flink toegenomen. Het treinpersoneel van Arriva is er klaar mee, zo laat vakbond VVMC weten aan RTV Drenthe. Er is een brandbrief gestuurd naar de vervoerder.

Arriva bevestigt de toename van het aantal incidenten. “Afgelopen dinsdagavond is op het perron in Zwolle een van onze machinisten tegen de vloer gewerkt en meerdere keren tegen zijn hoofd geschopt”, zegt Nikkie Smit van Arriva tegen RTV Drenthe. “De verdachten zijn weggerend nadat een van onze stewards zijn collega te hulp schoot.”

Overlast in het openbaar vervoer door bewoners van het asielzoekerscentrum in Ter Apel is al lang een punt van discussie. Afgelopen zomer moest een pendelbus tussen het station in Emmen en de COA-locatie vaker rijden, vanwege incidenten op de reguliere buslijn 73 tussen Emmen en Ter Apel.

Op deze buslijn waren in het verleden geregeld incidenten met asielzoekers die niet wilden betalen voor de busrit of schreeuwde tegen de buschauffeur. Ook raakte een bus beschadigd. Nadat aanvankelijk de inzet van boa’s was opgevoerd, werd in 2019 de rechtstreekse pendelbusverbinding als pilot ingevoerd. De druk op lijn 73 en daarmee ook het aantal incidenten op die lijn, nam daarop fors af.

‘Het is een bekend verhaal’

Nu trekt het treinpersoneel aan de bel. “Er is een toename van het aantal asielzoekers dat naar Ter Apel reist en er is ook een toename van het aantal incidenten”, zegt vakbondsbestuurder Wim Eilert tegen RTV Drenthe. “Het is het bekende verhaal dat al jaren sleept: vechtpartijen met treinpersoneel.”

“Er wordt naar ze gespuugd. En nu een machinist die tegen z’n hoofd is geschopt”, gaat Eilert verder. “Drie of vier Arriva-personeelsleden zitten inmiddels ziek thuis door de incidenten op de lijn Emmen-Zwolle.” Eilert heeft een brandbrief naar de directie van Arriva gestuurd. Hij wil dat de vervoerder met een oplossing komt, zoals de inzet van veiligheidsteams in de treinen.

Overlast en geweldsincidenten werden tot nu toe vooral veroorzaakt door veiligelanders, mensen die weinig kans hebben op asiel. Het gaat volgens Arriva bijna uitsluitend om mannen die geen vervoersbewijs hebben. Maar volgens de vervoerder trekt VVMC aan de verkeerde bel en zijn alle maatregelen genomen die het kan nemen. Zo zit op iedere trein een steward. “Voor meer maatregelen is nu echt de politiek aan zet”, zegt Smit.

Veiligelanders terugsturen lastig

Parlementair commentator voor De Telegraaf Wouter de Winther denkt dat het “ijdele hoop” is dat een nieuw kabinet snel actie kan ondernemen om veiligelanders uit te zetten. “Het is niet zo dat dit kabinet of afgelopen kabinetten van welke samenstelling dan ook dachten dat het een goed idee was om mensen die geen recht hebben om in Nederland te blijven, te faciliteren”, zegt hij in Goedemorgen Nederland op NPO 1.

Maar het terugsturen van deze mensen naar het land van herkomst “blijkt in de praktijk heel weerbarstig”, zegt De Winther. “Omdat je daarvoor afspraken moet maken met die veilige landen, bijvoorbeeld Marokko. Dat land heeft de afgelopen jaren niet heel erg meegewerkt.”

LEES OOK: Burgemeester Ter Apel luidt noodklok en wil hulp uit Den Haag: ‘Wachten af’

Door: Peter Visser

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Podcast: Sven Op 1

Het aantal asielzoekers dat Nederland staat te wachten “is niet op een verantwoorde manier op te vangen”, stelt oud-minister Henk Kamp. Wat hem betreft is de maat dan ook vol. “Het is een onhoudbare situatie, en ik heb geen geduld.” Als er geen andere weg mogelijk is, adviseert hij daarom dan ook desnoods het Vluchtelingenverdrag en het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens (EVRM) op te zeggen.

Sven Op 1 is nu te beluisteren via je favoriete podcast-app.

Podcast Het Misdaadbureau

Minister Dilan Yeşilgöz vertelt waarom zij straatintimidatie wil verbieden. Wie zijn de daders? Laten ze zich weerhouden door een boete? En zijn er genoeg handhavers om daadwerkelijk in te grijpen?

Presentator Maaike Timmerman gaat in gesprek met minister van Justitie en Veiligheid Dilan Yeşilgöz, burgemeester van Arnhem Ahmed Marcouch en gedragspsycholoog Dané Mulder. Onderzoeksjournalist Noa van Oostrom is in de cijfers en achtergronden gedoken.

Nu te beluisteren in je favoriete podcastapp!

Verdachte fataal ongeval A59 filmde zijn snelheid: 250 km per uur

De 33-jarige man uit Zevenbergschen Hoek, die ervan wordt verdacht dat hij vrijdagavond 10 maart een dodelijk ongeval veroorzaakte op de A59 bij Sprang-Capelle, reed…

Lees meer

Meerdere Jumbo-winkels verbannen sigaretten: ‘Niet meer van deze tijd’

Minstens vier Jumbo winkels stoppen een jaar eerder dan gepland met de verkoop van sigaretten, zo blijkt uit een rondgang van Omroep Brabant. Het gaat…

Lees meer

Overleden chauffeur na aantal dagen aangetroffen in cabine van truck

Op een parkeerplaats in Eindhoven heeft de politie dinsdagnacht een overleden vrachtwagenchaffeur gevonden. Dat meldt Omroep Brabant. Vermoedelijk lag de man er al enkele dagen….

Lees meer

Haagse burgemeester niet blij met niet vervolgen A12-blokkeerders

Burgemeester Jan van Zanen van Den Haag is “niet blij” met het besluit van het Openbaar Ministerie om de klimaatactivisten die zaterdag de snelweg A12…

Lees meer

Rechter gaat voorlopig niet mee in bezwaar ON! tegen brief Uslu

De rechter gaat voorlopig niet mee in het bezwaar van omroep Ongehoord Nederland tegen de brief van de NPO aan staatssecretaris Gunay Uslu (Media). Dat…

Lees meer

Aantal mensen in bijstand blijft dalen door krappe arbeidsmarkt

Het aantal mensen in de bijstand loopt steeds verder terug, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) op basis van eerste voorlopige cijfers. Sinds begin 2013…

Lees meer

Seksueel grensoverschrijdend gedrag in vrouwengevangenis Nieuwersluis

Gedetineerde vrouwen in de gevangenis in Nieuwersluis (Utrecht) zijn slachtoffer van structureel niet-integer gedrag, waaronder seksueel wangedrag, vanuit het personeel. Dit is de conclusie van…

Lees meer

Nederlandse verdachte bij groot Duits onderzoek naar IS-netwerk

In het grote onderzoek naar een financieringsnetwerk van terreurbeweging Islamitische Staat, waarvoor in heel Duitsland invallen zijn gedaan, is ook een Nederlandse verdachte in beeld….

Lees meer

VVD-prominent Henk Kamp over asiel: zeg desnoods internationale verdragen op

Het aantal asielzoekers dat Nederland staat te wachten “is niet op een verantwoorde manier op te vangen”, stelt oud-minister Henk Kamp in het WNL-radioprogramma Sven…

Lees meer

Bergkamp stuurt brief aan Twitter: neem directe actie tegen dreigtweets aan Kamerleden

Twitter moet “directe actie” en “serieuze stappen” nemen tegen bedreigende en gewelddadige tweets richting Tweede Kamerleden, zegt Kamervoorzitter Vera Bergkamp. Ze schrijft een brief aan…

Lees meer