main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 27 oktober 2021 — 10:04

Treinpersoneel schrijft brandbrief na toename incidenten met asielzoekers: ‘Er wordt naar ze gespuugd’

Vechtpartijen in de trein en zelfs een machinist die tegen zijn hoofd is geschopt. Het aantal incidenten met asielzoekers in de treinen tussen Emmen en Zwolle is flink toegenomen. Het treinpersoneel van Arriva is er klaar mee, zo laat vakbond VVMC weten aan RTV Drenthe. Er is een brandbrief gestuurd naar de vervoerder.

Arriva bevestigt de toename van het aantal incidenten. “Afgelopen dinsdagavond is op het perron in Zwolle een van onze machinisten tegen de vloer gewerkt en meerdere keren tegen zijn hoofd geschopt”, zegt Nikkie Smit van Arriva tegen RTV Drenthe. “De verdachten zijn weggerend nadat een van onze stewards zijn collega te hulp schoot.”

Overlast in het openbaar vervoer door bewoners van het asielzoekerscentrum in Ter Apel is al lang een punt van discussie. Afgelopen zomer moest een pendelbus tussen het station in Emmen en de COA-locatie vaker rijden, vanwege incidenten op de reguliere buslijn 73 tussen Emmen en Ter Apel.

Op deze buslijn waren in het verleden geregeld incidenten met asielzoekers die niet wilden betalen voor de busrit of schreeuwde tegen de buschauffeur. Ook raakte een bus beschadigd. Nadat aanvankelijk de inzet van boa’s was opgevoerd, werd in 2019 de rechtstreekse pendelbusverbinding als pilot ingevoerd. De druk op lijn 73 en daarmee ook het aantal incidenten op die lijn, nam daarop fors af.

‘Het is een bekend verhaal’

Nu trekt het treinpersoneel aan de bel. “Er is een toename van het aantal asielzoekers dat naar Ter Apel reist en er is ook een toename van het aantal incidenten”, zegt vakbondsbestuurder Wim Eilert tegen RTV Drenthe. “Het is het bekende verhaal dat al jaren sleept: vechtpartijen met treinpersoneel.”

“Er wordt naar ze gespuugd. En nu een machinist die tegen z’n hoofd is geschopt”, gaat Eilert verder. “Drie of vier Arriva-personeelsleden zitten inmiddels ziek thuis door de incidenten op de lijn Emmen-Zwolle.” Eilert heeft een brandbrief naar de directie van Arriva gestuurd. Hij wil dat de vervoerder met een oplossing komt, zoals de inzet van veiligheidsteams in de treinen.

Overlast en geweldsincidenten werden tot nu toe vooral veroorzaakt door veiligelanders, mensen die weinig kans hebben op asiel. Het gaat volgens Arriva bijna uitsluitend om mannen die geen vervoersbewijs hebben. Maar volgens de vervoerder trekt VVMC aan de verkeerde bel en zijn alle maatregelen genomen die het kan nemen. Zo zit op iedere trein een steward. “Voor meer maatregelen is nu echt de politiek aan zet”, zegt Smit.

Veiligelanders terugsturen lastig

Parlementair commentator voor De Telegraaf Wouter de Winther denkt dat het “ijdele hoop” is dat een nieuw kabinet snel actie kan ondernemen om veiligelanders uit te zetten. “Het is niet zo dat dit kabinet of afgelopen kabinetten van welke samenstelling dan ook dachten dat het een goed idee was om mensen die geen recht hebben om in Nederland te blijven, te faciliteren”, zegt hij in Goedemorgen Nederland op NPO 1.

Maar het terugsturen van deze mensen naar het land van herkomst “blijkt in de praktijk heel weerbarstig”, zegt De Winther. “Omdat je daarvoor afspraken moet maken met die veilige landen, bijvoorbeeld Marokko. Dat land heeft de afgelopen jaren niet heel erg meegewerkt.”

LEES OOK: Burgemeester Ter Apel luidt noodklok en wil hulp uit Den Haag: ‘Wachten af’

Door: Peter Visser

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Blik op de politieke toekomst

Hoe ziet Nederland er over pak ‘m beet vijf jaar uit en welk langetermijnbeleid is nodig om ons land economisch op de rails te houden? Te gast zijn:
  • Barbara Baarsma, hoofdeconoom van PWC. Met haar onderzoeken we hoe we onze economie gezond maken en houden;
  • Energie-expert Jilles van den Beukel. Met hem duiken we in de toekomst van ons energiebeleid;
  • Evert Verhulp, hoogleraar arbeidsrecht aan de Universiteit van Amsterdam en veteraan van de sociaaleconomische raad. Hij vertelt wat ons te wachten staat op de arbeidsmarkt, die alsmaar krapper lijkt te worden.

Luister de podcast via je favoriete podcast-app!

Van dierenbeul tot moordenaar: ‘Psychopaten hebben er plezier in om anderen pijn te doen’

Wat maakt dat mensen onschuldige dieren de vreselijkste dingen aan doen? Bovendien zeggen de experts: ‘Waar dieren in nood zijn, zijn vaak ook mensen in nood’. Is dierenmishandeling een voorbode van geweld tegen mensen?

Presentator Maaike Timmerman gaat in gesprek met GZ-psycholoog Nienke Endenburg van het Landelijk Expertisecentrum voor Dierenmishandeling en Joop de Schepper, landelijk portefeuillehouder dierenpolitie. Onderzoeksjournalist Rick Pietersz duikt in de cijfers en rijdt mee met de dierenambulance.

Luister nu naar de podcast!
Moeder Navalny heeft haar zoon gezien

De moeder van de Russische oppositieleider Aleksej Navalny zegt dat ze het lichaam van haar overleden zoon heeft gezien. Ze vreest dat autoriteiten het lichaam…

Lees meer

Dode wolf niet omgekomen door geweld, maar door geelzucht

De jonge wolf die in november vorig jaar dood werd gevonden in een modderpoel in Uddel is gestorven aan geelzucht. Dat is gebleken uit onderzoek…

Lees meer

Ook het Witte Huis ziet Rutte zitten als NAVO-topman

Het Witte Huis schaart zich openlijk achter scheidend premier Mark Rutte als nieuwe topman van de NAVO. Een woordvoerder bevestigde de Amerikaanse steun voor de…

Lees meer

Nog twee mannen aangehouden voor rellen Eritreeërs

De politie heeft nog twee verdachten aangehouden voor de rellen tussen Eritreeërs rond een zalencentrum in Den Haag, meldt het OM donderdag. Het gaat om…

Lees meer

Houd paraplu, regenjas en laarzen in de aanslag: storm Louis kom eraan

Op Limburg na geldt donderdagavond in het hele land code oranje vanwege storm Louis, meldt het KNMI. Vanaf 19.00 uur trekt storm Louis over Zeeland…

Lees meer

Meisje (17) overleden door steekpartij Winsum

In het Groningse dorp Winsum is een meisje van 17 jaar overleden na een steekpartij op de A.S. de Blécourtlaan, woensdagavond. Ze werd woensdagavond zwaargewond…

Lees meer

COA: 2032 asielzoekers in Ter Apel, maximum overschreden

In het aanmeldcentrum in Ter Apel hebben 2032 asielzoekers de nacht doorgebracht, zegt een woordvoerder van het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA). Dat zijn er…

Lees meer

Jeroen Lenaers (CDA-Europarlementariër): ‘Pas na verkiezingen duidelijkheid of BBB en NSC welkom zijn bij EVP-fractie’

Het is voor NSC en BBB wachten geblazen tot zij duidelijkheid krijgen om zich te voegen aan de EVP-fractie in het Europees Parlement. Daar komt…

Lees meer