Tekstgrootte
Artikel delen
  • Gekopieerd

Treinpersoneel schrijft brandbrief na toename incidenten met asielzoekers: ‘Er wordt naar ze gespuugd’

Peter Visser

Vechtpartijen in de trein en zelfs een machinist die tegen zijn hoofd is geschopt. Het aantal incidenten met asielzoekers in de treinen tussen Emmen en Zwolle is flink toegenomen. Het treinpersoneel van Arriva is er klaar mee, zo laat vakbond VVMC weten aan RTV Drenthe. Er is een brandbrief gestuurd naar de vervoerder.

Arriva bevestigt de toename van het aantal incidenten. "Afgelopen dinsdagavond is op het perron in Zwolle een van onze machinisten tegen de vloer gewerkt en meerdere keren tegen zijn hoofd geschopt", zegt Nikkie Smit van Arriva tegen RTV Drenthe. "De verdachten zijn weggerend nadat een van onze stewards zijn collega te hulp schoot."

Overlast in het openbaar vervoer door bewoners van het asielzoekerscentrum in Ter Apel is al lang een punt van discussie. Afgelopen zomer moest een pendelbus tussen het station in Emmen en de COA-locatie vaker rijden, vanwege incidenten op de reguliere buslijn 73 tussen Emmen en Ter Apel.

Op deze buslijn waren in het verleden geregeld incidenten met asielzoekers die niet wilden betalen voor de busrit of schreeuwde tegen de buschauffeur. Ook raakte een bus beschadigd. Nadat aanvankelijk de inzet van boa’s was opgevoerd, werd in 2019 de rechtstreekse pendelbusverbinding als pilot ingevoerd. De druk op lijn 73 en daarmee ook het aantal incidenten op die lijn, nam daarop fors af.

'Het is een bekend verhaal'

Nu trekt het treinpersoneel aan de bel. "Er is een toename van het aantal asielzoekers dat naar Ter Apel reist en er is ook een toename van het aantal incidenten", zegt vakbondsbestuurder Wim Eilert tegen RTV Drenthe. "Het is het bekende verhaal dat al jaren sleept: vechtpartijen met treinpersoneel."

"Er wordt naar ze gespuugd. En nu een machinist die tegen z'n hoofd is geschopt", gaat Eilert verder. "Drie of vier Arriva-personeelsleden zitten inmiddels ziek thuis door de incidenten op de lijn Emmen-Zwolle." Eilert heeft een brandbrief naar de directie van Arriva gestuurd. Hij wil dat de vervoerder met een oplossing komt, zoals de inzet van veiligheidsteams in de treinen.

Overlast en geweldsincidenten werden tot nu toe vooral veroorzaakt door veiligelanders, mensen die weinig kans hebben op asiel. Het gaat volgens Arriva bijna uitsluitend om mannen die geen vervoersbewijs hebben. Maar volgens de vervoerder trekt VVMC aan de verkeerde bel en zijn alle maatregelen genomen die het kan nemen. Zo zit op iedere trein een steward. "Voor meer maatregelen is nu echt de politiek aan zet", zegt Smit.

Veiligelanders terugsturen lastig

Parlementair commentator voor De Telegraaf Wouter de Winther denkt dat het "ijdele hoop" is dat een nieuw kabinet snel actie kan ondernemen om veiligelanders uit te zetten. "Het is niet zo dat dit kabinet of afgelopen kabinetten van welke samenstelling dan ook dachten dat het een goed idee was om mensen die geen recht hebben om in Nederland te blijven, te faciliteren", zegt hij in Goedemorgen Nederland op NPO 1.

Maar het terugsturen van deze mensen naar het land van herkomst "blijkt in de praktijk heel weerbarstig", zegt De Winther. "Omdat je daarvoor afspraken moet maken met die veilige landen, bijvoorbeeld Marokko. Dat land heeft de afgelopen jaren niet heel erg meegewerkt."

LEES OOK: Burgemeester Ter Apel luidt noodklok en wil hulp uit Den Haag: ‘Wachten af’


Ook de moeite waard
Meest gelezen
Korte WNL video's
Meer van WNL
Steun WNL

Word lid. Het telt.

Waardeert u onze programma's? Steun WNL dan met de jaarlijkse bijdrage van slechts €8,50, de wettelijk minimale verplichte bijdrage voor omroepen.

Hiermee helpt u ons journalistieke geluid te behouden en voorkomt u dat WNL zijn publieke status en zendtijd verliest.

€ 8,50 per jaar

Word lid van WNL
Goedemorgen Nederland Op Zondag Stand van Nederland Café Kockelmann In de kantine Sven op 1 Het Misdaad- bureau