‘De energietransitie is mogelijk, maar daar heb je wel kernenergie voor nodig’
Nederland staat voor een grote opgave: de energietransitie. Dat betekent dat we energie moeten verbruiken met 0 procent CO2-uitstoot. Is dat wel mogelijk nu ons verbruik alleen maar toeneemt? Energie is met name voor millennials heel vanzelfsprekend.
Hoogleraar energiesystemen André Faaij is er van overtuigd dat dat kan. "We leunen nu nog voor 80 procent op fossiele energie. De overige 20 procent komt uit wind, de zon of kernenergie'', zegt Faaij in het WNL-programma Stand van Nederland: Generatie Next. "We moeten goed kijken naar de vraagkant, want kijk eens naar voertuigen." Voor de meeste millennials is een elektrische auto namelijk nog toekomstmuziek. De reden? Elektrische auto's zijn vaak nog veel te duur.
"Waar je verder naar moet kijken zijn de grootverbruikers. Denk aan de industrie. Nederland heeft heel veel industrie, die moeten overstappen." Faaij neemt als voorbeeld Tata Steel, momenteel de grootste CO2-uitstoter van Nederland. "Als je alle energie die Tata Steel verbruikt wil omzetten naar duurzame energie, dan heb je al het windvermogen nodig dat Nederland momenteel opwekt.
Noordzee gaat een hoofdrol spelen
Volgens Faaij moet de energietransitie echt op de Noordzee gaan spelen. ''De Noordzee gaat een hoofdrol spelen in dit verhaal, maar je moet alle opties inzetten om de energietransitie werkbaar te maken. Kernenergie is daar ook voor nodig."
Kernenergie kan een belangrijke rol gaan spelen in onze behoefte naar nieuwe, schonere energie in verband met het klimaatprobleem. Jarenlang was deze vorm van energieopwekking uit den boze, maar de nieuwe generatie staat er, anders dan hun ouders, open voor. Sterker nog: steeds meer millennials omarmen kernenergie.
Is het bouwen van nieuwe centrales haalbaar? De kosten lopen in de tientallen miljarden. Raquel Schilder zoekt het uit.
Je ziet deze aflevering donderdag om 22.10 op NPO 2. Terugkijken doe je hier op NPO Start.