main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 27 oktober 2021 — 09:42

CDA dacht aan ‘ondergrondse campagne’: ‘Niet vreemd dat er vergaande plannen circuleren in campagnetijd’

Tijdens de campagne voor de Tweede Kamerverkiezingen van maart dit jaar zou het CDA gewerkt hebben aan een voorstel om een ondergrondse persoonlijk aanvallende campagne op premier Rutte te organiseren. Dat schrijven parlementair verslaggevers Thijs Broer en Peter Kee in hun nieuwe boek. Volgens het CDA zou dit voorstel al snel van de hand gewezen zijn, nog voordat het partijleider Wopke Hoekstra en campagneleider Raymond Knops bereikte.

“Het feit dat er plannen die heel vergaand zijn circuleren vind ik niet zo vreemd. Dat gebeurt ook bij andere partijen. Het gaat er natuurlijk om of zoiets in de praktijk wordt gebracht. Dat is niet het geval”, zegt parlementair commentator voor De Telegraaf, Wouter de Winther, erover in Goedemorgen Nederland op NPO 1.

“Maar het straalt natuurlijk niet lekker af op het CDA. Omdat we de afgelopen maanden, misschien wel jaren, hebben gezien dat die partij heel erg met zichzelf in de knoop zit”, vervolgt hij.

‘CDA-onwaardig’

Met de ‘ondergrondse campagne’ zou het CDA negatieve filmpjes over VVD-leider Mark Rutte willen verspreiden via sociale media, zonder dat erbij zou worden gezegd dat ze van het CDA kwamen. Ook zouden negatieve advertenties over hem worden voorbereid en was het idee om negatieve berichten te plaatsen op het Twitteraccount @Ruttedoctrine, zo schrijven Broer en Kee in hun boek Code Rood.

Journalist Kee was gisteren te gast bij Op1 om over het boek te praten.

“Het idee van het voeren van een ondergrondse campagne is ongepast en het CDA onwaardig”, zegt interim-partijvoorzitter Marnix van Rij in een reactie. “Hiervoor is geen opdracht gegeven vanuit het campagneteam. Het is ook niet besproken in het campagne-overleg.”

In zijn reactie op de gang van zaken verwees Van Rij verder naar de interne evaluatiecommissie die onlangs vaststelde dat de CDA-campagne leed onder een “ondoorzichtige en niet-slagvaardige” campagnestructuur waarin de verantwoordelijkheden niet altijd duidelijk waren. “Bovenstaande feiten zijn daarvan een onderstreping en dit mag in volgende campagnes niet meer voorkomen.”

‘In verkiezingstijd denken partijen voortdurend na over aanval’

Dat lijsttrekker Hoekstra en campagneleider Knops niet betrokken zouden geweest zijn bij het voorstel lijkt De Winther onwaarschijnlijk. “In verkiezingstijd, en zeker in campagnetijd, is men voortdurend aan het overleggen en aan het nadenken over hoe ze de tegenstander kunnen aanvallen”, zegt hij.

Juist om die reden is het feit dat er vergaande plannen circuleren niet zo vreemd, aldus de politiek commentator. “Er hebben de afgelopen jaren ideeën gecirculeerd bij verschillende partijen om heel direct en heel persoonlijk campagne te voeren richting een andere lijsttrekker”, zegt hij. “Maar er worden voortdurend ook allerlei onderzoeken gedaan door politieke partijen om uit te zoeken hoe de achterban daarop zou reageren. Meestal krijgen ze dan terug dat die keiharde politieke aanvallen niet helemaal lekker vallen bij potentiële kiezers.”

LEES OOK: CDA-campagne ‘werkt niet’: ‘Zijn hun eigen nederlaag aan het financieren’

Door: Marinka Wagemans

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid. Klik hier

U heeft niet de juiste cookie settings om een reactie te plaatsen. Klik hier om uw instellingen te wijzigen

Stand van Nederland: Generatie Next

Millennial Jill Bleiksloot wordt iedere dag verleid. Via de media, zoals tv en krant, ouderwetse foldertjes in de bus en natuurlijk online door social media. Daar gaan miljarden in om, omdat men ons steeds specifieker weet te vinden.

Maar generatie next is ook steeds meer gesteld op z’n privacy. En dat treft want cookies, sporen die we online achterlaten waardoor men precies weet wat voor persoon jij bent, zijn inmiddels verboden. Hoe bereikt het product de klant? En waar zijn millennials ontvankelijk voor?

Donderdag 22:10
Man in Amsterdam mishandeld en in gezicht gespuugd om Joodse afkomst

Een 28-jarige man uit Oostzaan heeft aangifte gedaan nadat hij werd mishandeld en gediscrimineerd om zijn Joodse afkomst. Een vrouw vroeg hem bij de metrohalte…

Lees meer

Man aangehouden voor schietincident Maastricht, slachtoffer (21) vecht voor leven

De politie heeft dinsdag een 29-jarige man uit Maastricht aangehouden in verband met een schietpartij zaterdag, meldt de politie. Daarbij raakte een 21-jarige man uit…

Lees meer

NOC*NSF verzoekt kabinet sporten tot 20.00 uur toe te staan: ‘Zie het als essentiële sector’

NOC*NSF doet een oproep aan het kabinet de avondlockdown voor sport aan te passen. De Tweede Kamer vergadert woensdag over de maatregelen. De sportkoepel vraagt…

Lees meer

Voorzitter Bergkamp doet aangifte na ‘coronagerelateerde’ dreigmail aan Kamerleden

Kamervoorzitter Vera Bergkamp gaat deze week aangifte doen nadat meerdere Tweede Kamerleden een dreigmail hebben ontvangen. Dit vertelde Bergkamp dinsdag in reactie op het stijgende…

Lees meer

GGD’en nog bezig met plan hoe boostercampagne te versnellen

GGD’en kunnen nog niet zeggen hoe zij het toedienen van boosterprikken gaan versnellen. Dat meldt de landelijke koepel GGD GHOR, die samen met het RIVM…

Lees meer

RIVM: ‘Stabilisatie in positieve tests’, maar wel meer opnames en doden

In de afgelopen week zijn 155.152 positieve coronatests geregistreerd. Dat is vrijwel gelijk aan vorige week. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) spreekt van…

Lees meer

Aantal coronapatiënten in ziekenhuizen nadert piek vorige winter

Het aantal coronapatiënten in de Nederlandse ziekenhuizen is dinsdag met 73 gestegen tot 2845. Dat is nog net onder het hoogste niveau van de afgelopen…

Lees meer