Strengere coronamaatregelen voor niet-gevaccineerden? ‘Gaat heel erg moeilijk zijn’, denkt Ab Osterhaus
Hoogstwaarschijnlijk komen er weer strengere coronamaatregelen aan zoals mondkapjes, anderhalve meter afstand en thuiswerken. Een maand geleden nam Nederland juist nog afscheid van veel van deze maatregelen, nu wordt erover gesproken ze juist weer in te voeren. Anders dan voorheen denkt men nu ook aan specifieke maatregelen voor niet-gevaccineerden. Daarmee gaat het taboe af van de tweedeling, schrijft De Telegraaf.
Demissionair zorgminister Hugo de Jonge zegt daarover dat het overgrote deel van de samenleving is gevaccineerd, maar dat het overgrote deel van de coronapatiënten in de ziekenhuizen dat niet is. Is het dan terecht dat wij van die hele groep vragen dat er weer beperkende maatregelen worden opgelegd en dat die hele groep zich daar aan houdt? Of moet je specifieker zijn in de richting van bepaalde regio’s waar het virus weer oplaait?
‘Cijfers zien er dramatisch uit’
Volgens viroloog Ab Osterhaus ligt het probleem vooral bij de niet-gevaccineerden, vertelt hij in Goedemorgen Nederland op NPO 1. “Als we zien wie er in het ziekenhuis komt, dan zijn dat voornamelijk niet-gevaccineerden of mensen waarbij het vaccin niet aanslaat. Dus het lijkt logisch om specifiek te gaan kijken naar hoe je maatregelen kan treffen voor die niet-gevaccineerden. Maar ik denk wel dat het heel erg moeilijk gaat zijn. Vooral omdat je niet precies weet wie dat zijn.”
En daarom kan je eigenlijk niets anders dan weer algemene maatregelen door te voeren, denkt Osterhaus. “Dat is natuurlijk verschrikkelijk vervelend voor die 80+ procent van de bevolking die al gevaccineerd is. De cijfers zien er dramatisch uit. We zitten weer op het niveau waar we in mei zaten. Maar als wij de dokters in de ziekenhuizen horen dan is het principe zo dat er straks eventueel nee verkocht moet gaan worden aan reguliere patiënten, mensen die acute zorg nodig hebben. En dat juist vanwege het feit dat er toch een categorie van mensen is die zich niet laat vaccineren.”
‘Combinatie maatregelen het meest veilig’
Ook wordt gesproken over het 2G-systeem, zoals ze in Duitsland doen. Dan krijg je bijvoorbeeld toegang tot de horeca als je bent genezen of gevaccineerd. Een negatieve test is dan niet meer voldoende. Volgens het OMT zou dat virologisch gezien veiliger zijn.
“Je zit ook nog met het probleem met de controle van die codes”, aldus Osterhaus. “Maar we weten dat als je ziek geweest bent, of twee keer gevaccineerd, dat je dan veel minder kans hebt om besmet te raken of het virus door te geven. Dat neemt niet weg dat mensen die gevaccineerd zijn toch wel degelijk het virus bij zich kunnen hebben en het virus, weliswaar korter, toch kunnen verspreiden. Ik denk dat een combinatie van die maatregelen het meest veilig is.”
‘Tweedeling voorkomen’
Een 2G-systeem zal wel betekenen dat je een grote groep mensen uitsluit, aldus CDA-Tweede Kamerlid Joba van den Berg. “Ik zou eerst beter willen kijken naar de controle en het checken van de QR-codes want de handhaving daarvan is toch wel verschillend. Maar we krijgen eerst het OMT-advies en aan de hand daarvan zal het kabinet met voorstellen komen. Maar onze eerste insteek is toch om die tweedeling te voorkomen.”
Wel pleit Van den Berg ervoor om goed naar regionale brandhaarden te kijken. “Moet je daar misschien strengere maatregelen nemen? Je kan regionaal bijvoorbeeld kijken naar de anderhalve meter of je die weer moet introduceren of juist wat langer moet houden. Maar om mensen uit te sluiten, omdat heel veel mensen ook met bepaalde angsten zitten en bepaalde vragen. Ik zou zeggen: we moeten juist het gesprek blijven aangaan met iedere individu om ze proberen te overtuigen zich toch te laten vaccineren.”
LEES OOK: Kabinet beraadt zich op aanvullende coronamaatregelen, vraagt eerder advies OMT
Door: Redactie
Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier
Nieuw bij WNL: Op de Barricade
In Op de Barricade bezoekt Fidan Ekiz plekken in Nederland waar burgers opstaan tegen bedreigingen van buitenaf. In de eerste aflevering reist ze naar Zandvoort, waar recreanten strijden voor het behoud van hun camping.
Kijk Op de Barricade nu terug via NPO Start.
Stand van Nederland: Generatie Next
Steeds meer hoogopgeleide stedelingen zoeken nieuwe manieren om hun mentale gezondheid te verbeteren, waaronder microdosing. Stand van Nederland: Generatie Next onderzoekt wat microdosing is en wat de kosten zijn van deze trend.
Kijk vrijdagavond om 23.10 uur naar Stand van Nederland: Generatie Next op NPO 2.
Van Wilders die opriep tot het ontslag van burgemeester Femke Halsema tot PVV-staatssecretaris Chris Jansen die nog achter de minder Marokkanen-uitspraak staat. Dit zijn de…
Lees meerHet verhaal van de zussen Holleeder is slechte reclame voor getuigen die naar voren willen komen. Dat stelt topadvocaat Peter Schouten, die zelf zwaar beveiligd…
Lees meerTussen de 25.000 en 50.000 mensen zijn getroffen door fouten die uitkeringsinstantie UWV heeft gemaakt met WIA-uitkeringen. “Een fors aantal”, zegt minister Eddy van Hijum…
Lees meerDe veertien gemeenten die een zero-emissiezone willen invoeren waar alleen auto’s mogen komen die geen schadelijke stoffen uitstoten, houden vast aan hun plannen. Die worden…
Lees meerTopman van Shell Nederland Frans Everts is blij met de uitspraak van het gerechtshof in het hoger beroep tussen Milieudefensie en Shell op 12 november….
Lees meerNaast microdosing is ook macrodosing een opkomend fenomeen. Gebruikers ervaren intense hallucinaties door de inname van 20 tot 35 gram truffels. Stand van Nederland: Generatie…
Lees meerEen noodlanding in een grasveld in Bulgarije en een vluchtduur van maar liefst 55 dagen. In de documentaireserie van NH Nieuws ‘Vliegpionieren‘ staat de allereerste…
Lees meerStaatssecretaris Ingrid Coenradie van Justitie en Veiligheid heeft met het verhaal van haar eigen aanrandingen als tienermeisje indruk gemaakt in de Tweede Kamer. Kamerleden vielen…
Lees meerHet is het kabinet een jaar na de verkiezingen nog niet gelukt om de belangrijkste beloften waar te maken. Dat concludeert politiek commentator van De…
Lees meerGroenLinks-PvdA-Kamerlid Kati Piri heeft de voorgenomen reis van buitenlandminister Caspar Veldkamp naar Israël niet gelekt om het debat te laten escaleren. Dat denkt politiek commentator…
Lees meerIn Zeeland groeit het wantrouwen in Den Haag met de dag. Van beloofde compensatiemaatregelen voor de marinierskazerne die niet kwam, komt in de praktijk weinig…
Lees meerAmsterdam begint in januari met een proef om asielzoekers te ondersteunen bij het vinden van werk. In een half jaar hoopt de gemeente zo’n 115…
Lees meerDe EU-ministers van Buitenlandse Handel hebben donderdag gesproken over eventuele tegenmaatregelen, als Donald Trump de importheffingen tegen Europa doorzet. “We hebben natuurlijk een aantal scenario’s…
Lees meerDe subsidiepot voor de aanschaf van een nieuwe elektrische auto is leeg. Dat meldt de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). In totaal was er 58…
Lees meerDe VVD heeft deze week een plan gepresenteerd om de NPO op de schop te gooien. Tjibbe Joustra, voorzitter van de Raad van Toezicht van…
Lees meer