Strengere coronamaatregelen voor niet-gevaccineerden? ‘Gaat heel erg moeilijk zijn’, denkt Ab Osterhaus
Hoogstwaarschijnlijk komen er weer strengere coronamaatregelen aan zoals mondkapjes, anderhalve meter afstand en thuiswerken. Een maand geleden nam Nederland juist nog afscheid van veel van deze maatregelen, nu wordt erover gesproken ze juist weer in te voeren. Anders dan voorheen denkt men nu ook aan specifieke maatregelen voor niet-gevaccineerden. Daarmee gaat het taboe af van de tweedeling, schrijft De Telegraaf.
Demissionair zorgminister Hugo de Jonge zegt daarover dat het overgrote deel van de samenleving is gevaccineerd, maar dat het overgrote deel van de coronapatiënten in de ziekenhuizen dat niet is. Is het dan terecht dat wij van die hele groep vragen dat er weer beperkende maatregelen worden opgelegd en dat die hele groep zich daar aan houdt? Of moet je specifieker zijn in de richting van bepaalde regio's waar het virus weer oplaait?
'Cijfers zien er dramatisch uit'
Volgens viroloog Ab Osterhaus ligt het probleem vooral bij de niet-gevaccineerden, vertelt hij in Goedemorgen Nederland op NPO 1. "Als we zien wie er in het ziekenhuis komt, dan zijn dat voornamelijk niet-gevaccineerden of mensen waarbij het vaccin niet aanslaat. Dus het lijkt logisch om specifiek te gaan kijken naar hoe je maatregelen kan treffen voor die niet-gevaccineerden. Maar ik denk wel dat het heel erg moeilijk gaat zijn. Vooral omdat je niet precies weet wie dat zijn."
En daarom kan je eigenlijk niets anders dan weer algemene maatregelen door te voeren, denkt Osterhaus. "Dat is natuurlijk verschrikkelijk vervelend voor die 80+ procent van de bevolking die al gevaccineerd is. De cijfers zien er dramatisch uit. We zitten weer op het niveau waar we in mei zaten. Maar als wij de dokters in de ziekenhuizen horen dan is het principe zo dat er straks eventueel nee verkocht moet gaan worden aan reguliere patiënten, mensen die acute zorg nodig hebben. En dat juist vanwege het feit dat er toch een categorie van mensen is die zich niet laat vaccineren."
'Combinatie maatregelen het meest veilig'
Ook wordt gesproken over het 2G-systeem, zoals ze in Duitsland doen. Dan krijg je bijvoorbeeld toegang tot de horeca als je bent genezen of gevaccineerd. Een negatieve test is dan niet meer voldoende. Volgens het OMT zou dat virologisch gezien veiliger zijn.
"Je zit ook nog met het probleem met de controle van die codes", aldus Osterhaus. "Maar we weten dat als je ziek geweest bent, of twee keer gevaccineerd, dat je dan veel minder kans hebt om besmet te raken of het virus door te geven. Dat neemt niet weg dat mensen die gevaccineerd zijn toch wel degelijk het virus bij zich kunnen hebben en het virus, weliswaar korter, toch kunnen verspreiden. Ik denk dat een combinatie van die maatregelen het meest veilig is."
'Tweedeling voorkomen'
Een 2G-systeem zal wel betekenen dat je een grote groep mensen uitsluit, aldus CDA-Tweede Kamerlid Joba van den Berg. "Ik zou eerst beter willen kijken naar de controle en het checken van de QR-codes want de handhaving daarvan is toch wel verschillend. Maar we krijgen eerst het OMT-advies en aan de hand daarvan zal het kabinet met voorstellen komen. Maar onze eerste insteek is toch om die tweedeling te voorkomen."
Wel pleit Van den Berg ervoor om goed naar regionale brandhaarden te kijken. "Moet je daar misschien strengere maatregelen nemen? Je kan regionaal bijvoorbeeld kijken naar de anderhalve meter of je die weer moet introduceren of juist wat langer moet houden. Maar om mensen uit te sluiten, omdat heel veel mensen ook met bepaalde angsten zitten en bepaalde vragen. Ik zou zeggen: we moeten juist het gesprek blijven aangaan met iedere individu om ze proberen te overtuigen zich toch te laten vaccineren."
LEES OOK: Kabinet beraadt zich op aanvullende coronamaatregelen, vraagt eerder advies OMT