Undercoveragent die zelfmoord pleegde vroeg meerdere keren om stopzetten operatie
De undercoveragent die zich tijdens zijn laatste operatie van het leven beroofde, heeft meerdere keren aan de leiding verzocht om de operatie te stop te zetten. Dat meldt het Algemeen Dagblad. Hij kreeg nul op rekest: de undercoveractie moest tegen zijn zin in worden voortgezet. Ook collega's hadden verzocht de actie te staken.
De agent nam onder de schuilnaam Peter Paul Bakker deel aan een grote undercoveractie om een vermeend druggerelateerd corrupt contact in de haven van Vlissingen te vinden. Hij moest dertien maanden lang een schijnleven ophouden in Zevenbergschen Hoek (Brabant), schrijft de krant. Hij woonde daar sinds januari 2020 naast Joop M., die verdacht wordt van drugshandel, en diens vriendin Debbie.
De agent was in het echte leven getrouwd, maar kreeg in zijn schijnleven een affaire met Debbie. Toen hij dat besprak met zijn leiding, voelde hij zich aangevallen en niet gesteund. In april dit jaar pleegde hij zelfmoord. Volgens directe collega's lagen problemen met werk grotendeels ten grondslag aan zijn suïcide. "We kunnen niet bewijzen dat dit vanwege het werk is gebeurd, maar de manier waarop met hem is omgegaan, zal niet hebben geholpen", aldus een collega tegen de krant.
Onderzoek naar DSO
Joop M. zou mogelijk de spil zijn in grote cocaïnetransporten via Vlissingen en werd gevolgd door minimaal zes undercoveragenten van de dienst DSO. In de afgelopen drie jaar pleegden drie medewerkers van de politiedienst zelfmoord. De suïcides waren mogelijk mede werkgerelateerd. De Inspectie van Justitie en Veiligheid doet op dit moment onderzoek naar de zelfmoorden en andere mistanden binnen het korps.
'Hoe goed zorgen wij voor onze hulpverleners?'
"Als mensen die in de frontlinie staan signalen afgeven, moet je daar als werkgever responsief mee omgaan. Zeker bij dit soort precaire operaties, undercoverwerk", zegt agressie-expert Caroline Koetsenruijter, werkzaam in conflictmanagement, in Goedemorgen Nederland op NPO 1. "Die vraag om hulp: wat zit daarachter?"
"De uitkomst is hier ronduit dramatisch", zegt ze. "Als iemand om hulp vraagt aan de werkgever, kunnen we het ons niet permitteren om te zeggen: dat doen we niet." Volgens Koetsenruijter is dit "weer een signaal". "Hoe goed zorgen we voor onze hulpverleners?"
VVD-Kamerlid Ulysse Ellian vindt het "buitengewoon verdrietig" dat er niet naar de agent is geluisterd. "Dit zijn niet zomaar agenten. Ze doen misschien wel het gevaarlijkste werk wat je van een agent kan vragen. Ik vind dat je als overheid en werkgever moet uitstralen: achter zo'n groep sta je niet 100 procent maar 120 procent. Het is ontzettend gevaarlijk wat ze doen."
"Volgens mij is de politie ook erg geschrokken", zegt Ellian. "Dit mag niet meer gebeuren, dat moet duidelijk zijn."
Denk je aan zelfdoding en weet je niet met wie je er in je directe omgeving over kan praten? Bel dan naar 0800 0113 of ga naar www.113.nl. Stichting Zelfmoordpreventie is 24 uur per dag en zeven dagen per week bereikbaar.