Onderzoeksbureau Aon becijferde onlangs dat de Nederlandse pensioenfondsen gemiddeld al op een dekkingsgraad zitten van 110 procent. Voor veel andere Nederlandse fondsen lijkt een beperkte pensioenverhoging daarmee wel dichterbij te komen. Of dit daadwerkelijk gebeurt, hangt ervan af hoe een fonds er eind dit jaar precies voor staat. Van de grotere fondsen staat bpfBOUW er wel al langer goed voor. Daar is de dekkingsgraad inmiddels opgelopen tot meer dan 122 procent. Bij bpfBOUW zijn de pensioenen de laatste jaren ook al wat omhooggegaan.
Geen verhoging bij grote pensioenfondsen: ‘Huidige regels bieden geen ruimte’
Pensioenfondsen hebben de afgelopen maanden flinke winsten geboekt op de beurs, maar veel ouderen kunnen voorlopig fluiten naar meer pensioen. Vanwege de zogeheten dekkingsgraad kunnen pensioenfondsen op dit moment niet meer uitkeren. De fondsen ABP, PME en PFZW verwachten echter ook niet te hoeven korten.
De grote fondsen komen er de laatste tijd steeds beter voor te staan, mede dankzij de licht opgelopen rentes op de financiële markten. Maar anders dan bij veel kleinere fondsen is hun financiële positie nog niet voldoende verbeterd voor het verhogen van de pensioenuitkeringen, wat ook wel indexeren wordt genoemd. “We begrijpen de roep om verhoging van het pensioen, maar de realiteit is dat de huidige regels, die voor alle fondsen gelden, daarvoor geen ruimte bieden”, zegt ABP-voorzitter Corien Wortmann-Kool.
Dekkingsgraad
Willen pensioenfondsen meer pensioen uitkeren, dan moeten zij tien procent van dat bedrag op de rekening hebben staan. De regels zouden per 1 januari 2022 versoepeld worden, maar vanwege de juridische complexiteit lijkt dat niet haalbaar. De dekkingsgraad geeft de verhouding weer tussen hoeveel een pensioenfonds in kas heeft en hoeveel het aan pensioenen moet betalen, nu en in de toekomst.
De dekkingsgraad van ABP is opgelopen tot ruim 105 procent. Dat betekent dat het ambtenarenfonds voor elke euro aan toekomstige pensioenverplichtingen weer ruim 1,05 euro in kas heeft. Om te kunnen indexeren moeten fondsen er alleen nog beter voor staan. Bij zorgfonds PFZW en de metaalfondsen PMT en PME is de situatie niet heel anders. Daar bevinden de graadmeters zich op respectievelijk 102, afgerond 103 en bijna 105 procent.
Maar pensioenfondsen zouden ook geld in kas willen houden omdat ze vrezen dat de omschakeling naar het nieuwe pensioenstelsel veel geld gaat kosten. De Partij van de Arbeid wil dat de pensioenregels eerder versoepeld worden.
‘Absurd’
Vakbond CNV heeft weinig begrip voor het uitstellen van een verhoging van de pensioenen. Daarbij wijst pensioenonderhandelaar Patrick Fey op de sterk opgelopen prijzen. “‘Mede doordat de inflatie nu zo snel stijgt door de hoge benzine- en gasprijzen moet indexatie snel plaatsvinden.” Seniorenorganisaties Koepel Gepensioneerden, ANBO, KBO-PCOB en NOOM roepen het kabinet op om het verhogen van de pensioenen nu eindelijk mogelijk te maken. “De meeste pensioenfondsen komen al veertien jaar niet aan indexatie toe. Dat is echt absurd.”
LEES OOK: Grote pensioenfondsen staan er steeds beter voor, maar situatie kan zo weer veranderen
Door: Peter Visser
Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier
Het Misdaadbureau
Door de stikstofcrisis, het groeiende aantal migranten dat ook een woning nodig heeft, dure grondstoffen en de hoge rentes komen de bouwplannen van woonminister Hugo…
Lees meerKysia Hekster, oud-Rusland correspondent, noemt de aanpak van de Russische geheime dienst ten opzichte van buitenlandse journalisten ‘volstrekt willekeurig’. “De geheime dienst kan doen en…
Lees meerEr heerst een tekort aan Ozempic, een medicijn voor diabetespatiënten. Het medicijn wordt ook gebruikt buiten de officiële indicatie ontdekte het College ter Beoordeling van…
Lees meerEen man uit Apeldoorn wordt ervan verdacht donderdagochtend met een vuurwapen op een Apache-gevechtshelikopter te hebben geschoten. Dat meldt de Koninklijke Marechaussee, die de verdachte…
Lees meerBedrijven in Brabant moeten er rekening mee houden dat ze pas over een aantal jaar in aanmerking komen voor een nieuwe of zwaardere stroomaansluiting. Het…
Lees meerNederland moet vaart blijven maken met de stikstofaanpak. Daarvoor waarschuwt de Europese Commissie in een brief aan natuur- en stikstofminister Christianne van der Wal, zo…
Lees meerDe aanwezigheid van kankercellen spelen mogelijk een rol bij jonge mensen die een beroerte krijgen. Dat stellen onderzoekers van het Radboudumc in Nijmegen. Per jaar…
Lees meerHet aantal inwoners van de Europese Unie zal aan het eind van deze eeuw met 27,3 miljoen zijn afgenomen ten opzichte van 1 januari 2022,…
Lees meerDe accijns op tabak gaat zaterdag 1 april met 1,22 euro omhoog. Voor een pakje sigaretten van twintig stuks moet dan gemiddeld 9 euro worden…
Lees meer“Fantastisch, heel bijzonder om mee te maken”, reageerde koningin Máxima donderdag bij terugkomst op vliegbasis Gilze-Rijen. De koningin was even daarvoor een klein uur meegevlogen…
Lees meerDe opvang van nieuwe asielzoekers is in de periode na 1 juli nog niet rond. Tot die tijd zouden er geen opvangproblemen moeten zijn als…
Lees meerEnkele actievoerders van Extinction Rebellion hebben zich donderdag vastgemaakt aan fietsen in de hal van het stadhuis in Amsterdam. Eerder op de dag verstoorden activisten…
Lees meerHet aantal ziekenhuisbehandelingen ligt weer op het niveau van voor de coronapandemie, meldt de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa). Hoe het staat met het aantal mensen dat…
Lees meerHet datalek bij softwareleverancier Nebu, waardoor veel marketingbureaus zijn getroffen, is “wereldwijd uniek en niet eerder voorgekomen”. Dat zegt Wim van Slooten, de directeur van…
Lees meerEen vrouw die betaald werd vanuit het persoonsgebonden budget (pgb) voor het verrichten van huishoudelijke hulp, maar minder dan vier dagen per week werkte, is…
Lees meer