main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 20 oktober 2021 — 11:34

Hooligangeweld laait op, KNVB komt in actie: ‘Dit gedrag moet stoppen’

Het hooligangeweld rond voetbalwedstrijden is dit seizoen fors toegenomen. Na acht speelronden leidde agressie rond voetbalduels al tot 45 tuchtzaken, waar het er normaal 70 à 90 per heel seizoen zijn. Dat meldt De Telegraaf. “We zien een toenemend aantal excessen”, zegt directeur betaald voetbal van de KNVB Marianne van Leeuwen tegen de krant.

“Alleen al afgelopen weekeinde zijn er drie wedstrijden geweest in de Eredivisie, waarbij supporters op de vuist gingen”, zegt Van Leeuwen. Zo keerden supporters van NEC zich zondag na de verloren Gelderse derby tegen Vitesse (0-1) tegen de politie. Er werd met stenen naar agenten gegooid en een politiebusje raakte zwaar beschadigd.

Van Leeuwen: “Als je kijkt naar de tuchtrechtelijke onderzoeken vanwege wangedrag van supporters dan zitten we na acht speelronden – dus zonder afgelopen weekeinde erbij – al over de helft van het totale aantal, dat we vóór corona gewend waren om over een heel seizoen te hebben.” Ook werden er al 150 stadionverboden uitgedeeld, waar het normaal gaat om zo’n 300 per seizoen.

Eind september werden in korte tijd vier duels in het betaald voetbal stilgelegd wegens ongeregeldheden. Het ging daarbij niet om geweldsincidenten, maar om het gooien van bier naar spelers en kwetsende spreekkoren. “Dit gedrag moet stoppen, want het gaat ook om de veiligheid van spelers”, zegt Van Leeuwen.

De KNVB en betaaldvoetbalclubs maken zich zorgen. Een ingestelde werkgroep met mensen van de KNVB, Eredivisie, Keuken Kampioen Divisie, clubs en het Supporterscollectief komt met ‘harde aanbevelingen’ om het geweld een halt toe te roepen. Het advies moet al voor de komende speelronde op tafel liggen, meldt de krant. Mogelijk wordt er gedacht aan het weren van uitsupporters bij risicowedstrijden. Critici waarschuwen dat het probleem zich dan verplaatst.

‘Heel hard straffen’

CDA-Europarlementariër Tom Berendsen vindt dat je supporters die in de fout gaan “heel hard moet straffen”, zegt hij in Goedemorgen Nederland op NPO 1. “Ik zit zelf iedere twee weken op de tribune bij NAC. Natuurlijk heb je dan emotie. Je kunt schreeuwen en roepen, dat maakt niet uit. Maar wat we niet in de maatschappij accepteren, doen we ook niet in en rond een voetbalstadion. Er moet hard tegen opgetreden worden.”

Hij denkt aan “boetes en celstraffen bij geweld”. “Zeker op het moment dat het gaat om het aanvallen van de politie en van andere hulpverleners. Dat is schandalig”, aldus Berendsen.

Volgens theaterproducent en gemeenteraadslid in Vught voor de VVD Albert Verlinde zijn voetbalstadions een “mannenbastion” geworden. Hij wil het “familiegevoel” terug in de stadions. “Het lijkt nu wel alsof er geen rem op zit. Dat is anders als je kinderen ziet zitten.” Financieel adviseur Annemarie van Gaal pleit voor een vrouwenquota in de stadions. “Zou dat helpen?”, zegt ze met een knipoog.

Coronamaatregelen

De KNVB legt in een statement een link tussen het wangedrag van de voetbalsupporters en het loslaten van de beperkende coronamaatregelen. “Het lijkt om een maatschappelijk en ook internationaal probleem te gaan, dat men zich na de eerder opgelegde beperkingen nu grenzeloos laat gaan. Dat zien wij ook terug in het voetbal”, aldus Van Leeuwen.

LEES OOK: Bedreiger Rutte voor de rechter: ‘Hij wilde de oude wereldorde beëindigen’

Door: Peter Visser

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Terugluisteren: WNL Op Zondag

WNL Op Zondag met defensieminister Kajsa Ollongren, voorzitter Ingrid Thijssen van VNO-NCW, hoogleraar internationale betrekkingen Rob de Wijk en Amerikakenner Raymond Mens luister je nu terug.

Klik hier. 

Terugluisteren: WNL Haagse Lobby

Een mooie Mercedes kopen of een duur horloge, als het aan het kabinet ligt kan je bedragen hoger dan 3.000 euro niet langer contant betalen. Luister WNL Haagse Lobby met Michiel Zwinkels, hoofdofficier van het Functioneel Parket van het Openbaar Ministerie, oud-staatssecretaris van Cultuur en Media Medy van der Laan en Eddy van Hijum (NSC) nu terug!

Klik hier.

Wolven doodden elf schapen in Flevoland in maart

Wolven hebben in maart elf schapen in Flevoland gedood. Het zijn de eerste door kennis- en uitvoeringsorganisatie BIJ12 bevestigde wolvenaanvallen in de provincie sinds 2022….

Lees meer

Veel dreigingen zijn in 2023 ‘kritiek punt gepasseerd’ ziet AIVD

“Veel dreigingen zijn in 2023 een kritiek punt gepasseerd”, zei de hoogste baas van de AIVD, Erik Akerboom, dinsdag bij de presentatie van het jaarverslag….

Lees meer

Meer dreiging jihadisten door koranvernieling en conflict Israël

De Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD) constateert afgelopen jaar een toename van de terroristische dreiging door het wereldwijde jihadisme. De toename is volgens de dienst…

Lees meer

Burgemeester Eindhoven Jeroen Dijsselbloem: ‘Asiel is geen crisis’

Er is geen asielcrisis in Nederland. Dat zegt burgemeester van Eindhoven Jeroen Dijsselbloem in het radioprogramma Sven op 1. “We bestempelen in Den Haag alles…

Lees meer

ASML wil in Nederland blijven, maar wat betekent dat voor de arbeidsmigratie?

Operatie Beethoven heeft zijn vruchten afgeworpen. Met een financieel pakket van 1,7 miljard euro weet het demissionaire kabinet tech-gigant ASML in Nederland te behouden. VVD-leider…

Lees meer

Paragnosten vertellen ouders vermiste Cheryl Morriën dat ze nog leeft: ‘Het kan valse hoop zijn’

Dit jaar is het 38 jaar geleden dat het IJmuidense meisje Cheryl Morriën op een zomerdag spoorloos verdween. De moeder van Cheryl, Nellie, is samen…

Lees meer

Nederland, witwasparadijs: meer dan 10 miljard euro wordt ieder jaar in ons land witgewassen

Maar liefst 13.000 bankmedewerkers hebben er een dagtaak aan om ‘verdachte transacties’ op te sporen en ondertussen heeft ook het Openbaar Ministerie (OM) de handen…

Lees meer