main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 19 oktober 2021 — 11:51

Zorgen in ziekenhuizen over toename coronapatiënten: ‘Frustrerend dat mensen ongevaccineerd zijn’

De intensive cares (ic’s) stromen langzaam opnieuw vol met coronapatiënten, en de reguliere zorg staat op veel plekken weer onder druk. Het overgrote deel van die patiënten op de ic is ongevaccineerd. Dat sommigen daar zelf voor gekozen hebben is voor veel zorgmedewerkers een bron van frustratie, zegt Marjolein de Jong, voorzitter van de raad van bestuur van het Ziekenhuis Gelderse Vallei.

Van de patiënten die tussen 1 september en 3 oktober op de ic zijn beland is 83 procent niet gevaccineerd, zo blijkt uit cijfers van het RIVM. Een minderheid van 16 procent van de coronapatiënten in september was volledig gevaccineerd en kwam desondanks ernstig ziek op de ic terecht, 1 procent was deels gevaccineerd.

Sommige mensen kunnen niet gevaccineerd worden vanwege andere aandoeningen, maar anderen kiezen er zelf voor om de prik niet te halen. “Het is voor de mensen die nu in de zorg werken best lastig dat er opnieuw zoveel van je gevraagd wordt”, zegt De Jong in Goedemorgen Nederland op NPO 1. “Dat je toch weer extra diensten moet draaien door de gaten die er gevallen zijn door je zieke collega’s.”

‘Iedereen heeft recht op zorg’

Maar aan de andere kant wil iedereen die in de zorg werkt ook daadwerkelijk zorgen, beklemtoont De Jong. Zij vindt dan ook niet dat de keuzevrijheid van mensen onder druk gezet moet worden. “Iedereen heeft recht op zorg. Mensen die door andere redenen, ongezonde leefwijzen zoals drugsgebruik, op de intensive care terechtkomen, daar zorgen we ook gewoon voor. Maar dit soort sentimenten spelen soms wel mee.”

Het aantal ziekenhuispatiënten met covid-19 steeg maandag met 57, de grootste toename binnen een etmaal sinds 29 april. Er liggen nu 610 mensen met het coronavirus in een Nederlands ziekenhuis, zo meldde het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS).

Het Outbreak Management Team (OMT) rekende woensdag voor dat de herfst- en winterprognoses voor het verloop van het coronavirus ongunstiger zijn dan verwacht. Daarom heeft het OMT de schatting van het aantal verwachte ziekenhuisopnames van coronapatiënten inmiddels naar boven bijgesteld.

‘De rek is eruit’

Ook NU’91, de beroepsorganisatie voor zorgprofessionals, maakt zich grote zorgen over de toename. “We hebben onvoldoende verzorgende verpleegkundigen om die zorg te blijven leveren. Ze hebben de afgelopen anderhalf jaar een marathon geleverd om continu die zorg overeind te houden. Als die besmettingen nu weer toenemen met de naderende winterperiode, betekent dat dat we weer extra druk op hen moeten leggen”, zegt voorzitter Stella Salden. “De rek is eruit. Ze zijn nog niet hersteld, fysiek en mentaal, van de afgelopen anderhalf jaar. Dat betekent dat we enorme zorgen hebben over hoe zij overeind en gemotiveerd moeten blijven om al die zorg te geven.”

Ook De Jong ziet dat niet alle medewerkers in haar ziekenhuis voldoende uitgerust zijn na de zomervakantie. De Gelderse Vallei heeft zich al voorbereid op het naderende griepseizoen. Maar in de afgelopen twee weken is er een enorme toename te zien van met name covidpatiënten, maar ook andere virusinfecties. “En je ziet dat de zorg gelijk weer op de max zit. Dat baart ons wel zorgen voor de komende periode”, zegt ze. “Er is weer een dreiging dat we operaties moeten uitstellen.”

Iedereen die zorg nodig heeft, en zeker intensive care-zorg, krijgt dat gewoon, beklemtoont De Jong. “Maar je ziet wel dat mensen die corona hebben en op de intensive care liggen, daar veel langer liggen dan iemand die na een zware operatie een aantal dagen op de ic moet liggen”, legt ze uit. “Dus iemand die covid heeft kan daar wel twee, drie weken blijven liggen. Dat terwijl je in diezelfde periode een aantal mensen die bijvoorbeeld een (geplande) operatie nodig hebben kunt helpen.”

LEES OOK: ‘Door stevige immuniteit weinig zorgen over opwaartse trend besmettingen’

Door: Marinka Wagemans

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid. Klik hier

U heeft niet de juiste cookie settings om een reactie te plaatsen. Klik hier om uw instellingen te wijzigen

Stand van Nederland: Generatie Next

Millennial Jill Bleiksloot wordt iedere dag verleid. Via de media, zoals tv en krant, ouderwetse foldertjes in de bus en natuurlijk online door social media. Daar gaan miljarden in om, omdat men ons steeds specifieker weet te vinden.

Maar generatie next is ook steeds meer gesteld op z’n privacy. En dat treft want cookies, sporen die we online achterlaten waardoor men precies weet wat voor persoon jij bent, zijn inmiddels verboden. Hoe bereikt het product de klant? En waar zijn millennials ontvankelijk voor?

Donderdag 22:10
Man in Amsterdam mishandeld en in gezicht gespuugd om Joodse afkomst

Een 28-jarige man uit Oostzaan heeft aangifte gedaan nadat hij werd mishandeld en gediscrimineerd om zijn Joodse afkomst. Een vrouw vroeg hem bij de metrohalte…

Lees meer

Man aangehouden voor schietincident Maastricht, slachtoffer (21) vecht voor leven

De politie heeft dinsdag een 29-jarige man uit Maastricht aangehouden in verband met een schietpartij zaterdag, meldt de politie. Daarbij raakte een 21-jarige man uit…

Lees meer

NOC*NSF verzoekt kabinet sporten tot 20.00 uur toe te staan: ‘Zie het als essentiële sector’

NOC*NSF doet een oproep aan het kabinet de avondlockdown voor sport aan te passen. De Tweede Kamer vergadert woensdag over de maatregelen. De sportkoepel vraagt…

Lees meer

Voorzitter Bergkamp doet aangifte na ‘coronagerelateerde’ dreigmail aan Kamerleden

Kamervoorzitter Vera Bergkamp gaat deze week aangifte doen nadat meerdere Tweede Kamerleden een dreigmail hebben ontvangen. Dit vertelde Bergkamp dinsdag in reactie op het stijgende…

Lees meer

GGD’en nog bezig met plan hoe boostercampagne te versnellen

GGD’en kunnen nog niet zeggen hoe zij het toedienen van boosterprikken gaan versnellen. Dat meldt de landelijke koepel GGD GHOR, die samen met het RIVM…

Lees meer

RIVM: ‘Stabilisatie in positieve tests’, maar wel meer opnames en doden

In de afgelopen week zijn 155.152 positieve coronatests geregistreerd. Dat is vrijwel gelijk aan vorige week. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) spreekt van…

Lees meer

Aantal coronapatiënten in ziekenhuizen nadert piek vorige winter

Het aantal coronapatiënten in de Nederlandse ziekenhuizen is dinsdag met 73 gestegen tot 2845. Dat is nog net onder het hoogste niveau van de afgelopen…

Lees meer