main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 8 oktober 2021 — 12:04

Wordt Donald Trump opnieuw president van Amerika? ‘Hij weet iets te raken bij mensen’

Wordt Donald Trump opnieuw president van Amerika in 2024? De oud-president spreekt morgen op een rally in Iowa duizenden van zijn aanhangers toe, die hem maar al te graag weer in het Witte Huis zien zitten. “Zestig procent van de Republikeinen geeft aan dat het aanhanger zijn van Trump onderdeel is van het zijn van Republikein”, zegt Amerikadeskundige Koen Petersen. “Dat geeft een soort ‘messias-achtige dimensie’ aan die bij politici ongebruikelijk is. Het is heel apart.”

Rally’s zijn op dit moment de manier voor Trump om in de media te blijven, legt Petersen uit in Goedemorgen Nederland op NPO 1. “Want zijn Twitteraccount met negen miljoen volgers is afgeknipt, net als zijn andere sociale media. Dus hij moet zijn publiek op een andere manier bereiken. Met die rally’s zie je dat alle camera’s erop staan.”

‘Hij weet iets te raken bij mensen’

Als Trump op zo’n rally spreekt ontstaat er een “merkwaardige energie” waardoor iedereen als één man achter hem gaat staan, zegt Petersen. “Hij weet dus iets te raken bij mensen dat heel lastig op een andere manier uit te leggen is. Het is een showman met een enorme aantrekkingskracht. Dat heeft hij in 2016 laten zien toen hij eigenlijk uit het niets de politieke arena betrad en het Witte Huis in één keer wilde innemen, en na een verlies toch nog zo in de media blijven is iets wat heel knap is.”

Petersen denkt niet dat Trump, die al langer hint op die ‘four more years’, tijdens de rally in Iowa al definitief aankondigt dat hij zich weer kandidaat gaat stellen. “Ik denk dat hij de kaarten nog een beetje tegen de borst gaat houden en dat hij na de tussentijdse verkiezingen van eind volgend jaar een besluit zal nemen”, zegt hij. “Dan weet hij ook of de dalende populariteit van Joe Biden doorzet, en of zijn positie in de Republikeinse partij nog zo sterk is als vandaag.”

‘Van politieke verrassing naar politieke verliezer’

Het grootste nachtmerriescenario voor de oud-president is namelijk dat hij als ‘loser’ aangemerkt wordt, zegt Petersen. “Dat was ook waar hij zijn tegenstanders altijd van beschuldigde. Daarom heeft hij gezegd dat hij de afgelopen verkiezingen niet verloren heeft, om in ieder geval dat label niet op zijn voorhoofd te krijgen. Maar als het twee keer misgaat gaat hij van politieke verrassing naar politieke verliezer.”

Op dit moment zien veel Republikeinen Trump in ieder geval nog altijd als hun gewenste leider, zegt Petersen. “Meer dan de helft van de Republikeinen heeft ook het liefst dat hij weer de kar weer gaat trekken in 2024.”

LEES OOK: Biden Watch: Cheney opent aanval op Trump, neemt zij het in 2024 op tegen Biden?

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Zorgden paragnosten ooit voor een doorbraak in een onopgeloste zaak?

Bij een raadselachtige moord of vermissing duiken ze vroeg of laat op: paragnosten die zeggen dat ze informatie hebben doorgekregen waarmee ze de zaak kunnen oplossen. Heeft een tip van een paragnost ooit iets opgeleverd? Of leidt het vooral tot valse hoop bij wanhopige families? En hoe gaan politie en andere organisaties ermee om?

Presentator Maaike Timmerman gaat in gesprek met criminoloog Jasper van der Kemp van VU Amsterdam en Hennie van Selst van Stichting Signi Zoekhonden. Onderzoeksjournalist Sandra van den Heuvel sprak met paragnosten en families die zoeken naar antwoorden.

Vrijdag tussen 19.00 en 20.00 uur

De magie van de kunstwereld

De kunstwereld is soms een ‘ver-van-je-bed-show’, omdat wij niet altijd weten waar wij naar kijken. Want wat is nou kunst en wanneer is het veel geld waard? En hoe kan je je als kunstenaar onderscheiden om een goed bestaan op te bouwen?

Presentator Tanja Kok gaat voor Stand van Nederland: Generatie Next op onderzoek uit.

Zaterdag 22.00 uur
Economie eurozone in recessie na krimp in slotkwartaal 2023

De economie van de eurozone is in de laatste drie maanden van vorig jaar toch in een recessie terechtgekomen. In het vierde kwartaal van 2023…

Lees meer

D66-leider Jetten wacht formatieoverleg af, ziet wel kans GL-PvdA en VVD

D66-leider Rob Jetten wacht af waar de formerende partijen mee komen, maar mocht het toch stuklopen tussen de PVV, VVD, NSC en BBB dan denkt…

Lees meer

Transavia-topman ontkracht schrappen 20.000 stoelen voor de zomer: ‘Een slot is geen vlucht’

Het nieuws over Transavia dat 20.000 stoelen zijn geschrapt aankomende zomer, wordt ontkracht door topman Marcel de Nooijer. “Daar is helemaal geen sprake van. Ze…

Lees meer

Kabinet laat onderzoek doen naar grenzen demonstratierecht

Het kabinet laat onafhankelijk onderzoek doen naar het demonstratierecht, heeft het vrijdag besloten. Directe aanleiding is het groeiend aantal demonstraties, waarbij actievoerders vaak bewust de…

Lees meer

Hoe overleef je als kunstenaar in de harde kunstwereld? ‘Maak gebruik van social media’

Kunst is een booming business, maar hoe breng je als jonge kunstenaar je werk aan de man? De één zweert bij social media, waar de…

Lees meer