main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 19 oktober 2021 — 15:02

Confrontatie tussen Polen en het Europees Parlement: ‘Na Brexit misschien wel de grootste uitdaging voor de EU’

De beslissing van het constitutioneel hof in Polen dat nationaal recht boven Europees recht komt te staan wordt een aanval op de Europese Unie en juridische kamikaze genoemd. De Poolse premier reist dinsdag af naar Straatsburg om hier verantwoording over af te leggen aan de andere lidstaten.

“Na de Brexit is dit conflict misschien wel de grootste uitdaging voor de Europese Unie”,  zegt EU-correspondent van De Telegraaf Alexander Bakker in Goedemorgen Nederland op NPO 1. “Waar men voor vreest is dat het fundament van de Europese Unie onderuit wordt gehaald. Dat is waarom het Europees Parlement en heel veel lidstaten het hoog opnemen en zeggen dat nu heel hard moet worden ingegrepen tegen Polen.”

De snelste manier om Polen te raken is via de centen, aldus Bakker. “De verwachting is ook dat de Europese Commissie, het dagelijkse bestuur van de Europese Unie, voor die weg zal gaan.”

‘Dan is het einde zoek’

Dit kan dus leiden tot een crisis in Europa. “De Europese Unie is een waardengemeenschap van 27 landen”, legt CDA-Tweede Kamerlid Mustafa Amhaouch uit. “Hetzelfde als in de sport. Dat je een competitie afspreekt met scheidsrechters en dat je gezamenlijke afspraken maakt. En als dan een partij gaat zeggen: ik neem mijn eigen scheidsrechters mee en ik bepaal zelf wel wat ik goed en slecht vind, dan zaag je aan de stoelpoten van die waardengemeenschap.Als Polen dat vandaag doet, en Hongarije doet dat morgen en een ander land doet dat overmorgen, dan is het einde zoek.”

Dat kan het einde van Europa betekenen. “Dan is het instituut Europa voorbij, dat heel veel welvaart en welzijn heeft gebracht, ook voor Polen. Als je ziet waar dat land vandaag komt, dat is wel een succes geweest. Maar dat ze nu de Europese Unie gaan uitdagen, dat is zeer vervelend en ook zeer ondermijnend voor de Europese gemeenschap.”

‘Het gaat over heel veel geld’

Als het Poolse recht boven het Europese recht wordt geplaatst, kan Nederland ook zijn bedrijven daar niet meer beschermen, vreest Amhaouch. “Dan kunnen wij onze ook burgers ook niet meer beschermen. Iedereen gaat dan zijn eigen spelregels maken. Polen is ook een groot land, 40 miljoen inwoners, maar het is één familie van 27 landen.”

Met het Europese recht maak je afspraken met elkaar, benadrukt het Tweede Kamerlid. “Polen heeft zich daar ook aan gecommitteerd. Dan kun je niet vandaag of morgen aan komen zetten met: nu bevalt het mij even niet en tegelijkertijd wel zeggen dat je de Europese subsidies wil hebben want dat gaat over heel veel geld. Dat is cherry picking en dat accepteren wij niet.”

‘Anders geen geld’

Het Kamerlid vindt dat de 36 miljard euro van het coronafonds die klaarligt voor Polen niet moet worden gegeven als ze zich niet committeren aan de Europese spelregels. “Dat is een van de belangrijke instrumenten die wij hebben. Maar we hebben ook het rechtstatelijke beginsel dat de rechtsstaat in Polen overeind moet blijven. Het kan niet zo zijn dat er politieke benoemingen van rechters zijn, het kan niet zo zijn dat de journalisten geen vrijheid krijgen om hun werk te doen, het kan niet zo zijn dat minderheden niet beschermd worden. Het zijn waardes die wij allemaal onderschrijven in Europa en dat moet Polen ook doen, anders geen geld.”

De Poolse premier zou tegen Mark Rutte hebben gezegd dat hij de laatste persoon is die Polen de les moet lezen omdat in Nederland journalisten worden vermoord. “Maar dan vergelijk je appels met peren. Als je vandaag ook kijkt naar het Venetië-rapport, dat duidelijk zegt dat Nederland een rechtsstaat is met democratische instituties. Daar kan Polen zijn beklag niet over doen. Dat wil niet zeggen dat wij het beste jongetje van de klas zijn. Als je bijvoorbeeld kijkt naar de toeslagenaffaire hebben wij ook huiswerk te maken. Maar wij staan wel voor gelijkwaardigheid voor zowel het recht in Nederland en in Europa.”

‘Exit van Polen geloof ik niet in’

Amhaouch verwacht de Poolse premier Mateusz Morawiecki in Straatsburg gaat zeggen dat hij het niet zo heeft bedoeld. “Toch zal hij het Europees parlement uitdagen. Ik denk dat het Europees Parlement heel hard zal zijn voor Polen, terecht, en streng en rechtvaardig. Een exit van Polen geloof ik niet in want Polen weet hoe belangrijk Europa is voor Polen en voor hun burgers.”

LEES OOK: Polen past omstreden Holocaustwet aan: geen cel meer voor erkennen Poolse betrokkenheid

Door: Bert van Doorn

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid. Klik hier

U heeft niet de juiste cookie settings om een reactie te plaatsen. Klik hier om uw instellingen te wijzigen

Stand van Nederland: Generatie Next

Millennial Jill Bleiksloot wordt iedere dag verleid. Via de media, zoals tv en krant, ouderwetse foldertjes in de bus en natuurlijk online door social media. Daar gaan miljarden in om, omdat men ons steeds specifieker weet te vinden.

Maar generatie next is ook steeds meer gesteld op z’n privacy. En dat treft want cookies, sporen die we online achterlaten waardoor men precies weet wat voor persoon jij bent, zijn inmiddels verboden. Hoe bereikt het product de klant? En waar zijn millennials ontvankelijk voor?

Donderdag 22:10
Man in Amsterdam mishandeld en in gezicht gespuugd om Joodse afkomst

Een 28-jarige man uit Oostzaan heeft aangifte gedaan nadat hij werd mishandeld en gediscrimineerd om zijn Joodse afkomst. Een vrouw vroeg hem bij de metrohalte…

Lees meer

Man aangehouden voor schietincident Maastricht, slachtoffer (21) vecht voor leven

De politie heeft dinsdag een 29-jarige man uit Maastricht aangehouden in verband met een schietpartij zaterdag, meldt de politie. Daarbij raakte een 21-jarige man uit…

Lees meer

NOC*NSF verzoekt kabinet sporten tot 20.00 uur toe te staan: ‘Zie het als essentiële sector’

NOC*NSF doet een oproep aan het kabinet de avondlockdown voor sport aan te passen. De Tweede Kamer vergadert woensdag over de maatregelen. De sportkoepel vraagt…

Lees meer

Voorzitter Bergkamp doet aangifte na ‘coronagerelateerde’ dreigmail aan Kamerleden

Kamervoorzitter Vera Bergkamp gaat deze week aangifte doen nadat meerdere Tweede Kamerleden een dreigmail hebben ontvangen. Dit vertelde Bergkamp dinsdag in reactie op het stijgende…

Lees meer

GGD’en nog bezig met plan hoe boostercampagne te versnellen

GGD’en kunnen nog niet zeggen hoe zij het toedienen van boosterprikken gaan versnellen. Dat meldt de landelijke koepel GGD GHOR, die samen met het RIVM…

Lees meer

RIVM: ‘Stabilisatie in positieve tests’, maar wel meer opnames en doden

In de afgelopen week zijn 155.152 positieve coronatests geregistreerd. Dat is vrijwel gelijk aan vorige week. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) spreekt van…

Lees meer

Aantal coronapatiënten in ziekenhuizen nadert piek vorige winter

Het aantal coronapatiënten in de Nederlandse ziekenhuizen is dinsdag met 73 gestegen tot 2845. Dat is nog net onder het hoogste niveau van de afgelopen…

Lees meer