main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 14 oktober 2021 — 12:36

Openbaar Ministerie ziet toename van aantal bedreigingen richting politici

Voor veel Kamerleden is het krijgen van bedreigingen helaas een dagelijkse realiteit geworden. Het aantal meldingen van mogelijke bedreigingen van politici is in coronatijd toegenomen, bevestigt ook een woordvoerder van het Openbaar Ministerie Den Haag tegenover De Telegraaf. Er wordt dan ook meer onderzoek gedaan, maar vervolging blijkt in de praktijk lastig.

Geert Wilders (PVV) zien we al jarenlang met beveiliging. D66-leider Sigrid Kaag sprak afgelopen week haar bedreiger in de rechtbank toe, en gisteren werd bekend dat een er een Amsterdammer is opgepakt omdat hij van plan was een aanslag te plegen op premier Rutte. Demissionair coronaminister Hugo de Jonge deed begin deze maand aangifte van bedreiging na een tweet waarin gesuggereerd werd dat een galg voor hem klaarstond.

‘Vrijheid van meningsuiting’

Mensen denken dat ze alles mogen zeggen in het kader van de vrijheid van meningsuiting, maar dat is niet altijd zo, beklemtoont de woordvoerder van het OM. In 2019 kreeg het OM nog 393 meldingen van bedreigingen, in 2020 werden er naar schatting zeker 500 gemeld. Ter vergelijking: in 2016 lag dat getal op 239. Alleen in 2018 was het met 620 beduidend hoger. Dat kwam toen door de storm aan bedreigingen toen PVV-politicus Geert Wilders een cartoonwedstrijd over de profeet Mohammed uitschreef.

Het Team Bedreigde Politici ontvangt de meldingen van bedreigde politici. In overleg met het Haagse Openbaar Ministerie wordt gekeken of er daadwerkelijk sprake is van een strafbare bedreiging. Omdat bedreigingen vaak anoniem en online binnenkomen, betekent dat veel digitaal speurwerk.

‘Kijk naar de toon en denk aan de omgeving’

Demissionair minister van Infrastructuur en Waterstaat, Barbara Visser, heeft zelf nog niet te maken gehad met bedreigingen, maar ziet wel hoe makkelijk mensen via sociale media ontzettend onvriendelijke dingen roepen. “Dat zie je al na zo’n uitzending, zoals we hier zitten”, zegt ze in Goedemorgen Nederland op NPO 1.

“Wij kiezen voor de politiek. Wij kiezen er ook voor dat je dingen over je heen kunt krijgen: kritiek hoort bij het vak”, zegt Visser. “Alleen de familie eromheen kiest er niet voor. Mensen moeten zich realiseren dat ze iets mogen vinden van mij, en dat ze vooral mogen zeggen wat ik fout doe. Maar kijk naar de toon die je uitspreekt, en realiseer je ook dat de omgeving het ook meeleest. Dat doet echt wel wat met mensen.”

LEES OOK: Sigrid Kaag spreekt in rechtbank over impact doodsbedreiging: ‘Goed als dit vaker zou gebeuren’

Door: Marinka Wagemans

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid. Klik hier

U heeft niet de juiste cookie settings om een reactie te plaatsen. Klik hier om uw instellingen te wijzigen

Stand van Nederland: Generatie Next

Kernenergie kan een belangrijke rol gaan spelen in onze behoefte naar nieuwe, schonere energie in verband met het klimaatprobleem. Jarenlang was deze vorm van energieopwekking uit den boze, maar de nieuwe generatie staat er, anders dan hun ouders, open voor. Sterker nog: steeds meer millennials omarmen kernenergie.

Is het bouwen van nieuwe centrales haalbaar? De kosten lopen in de tientallen miljarden. Raquel Schilder zoekt het uit.

Donderdag 22.10
KNMI: Zeespiegel stijgt 1 tot 2 meter voor Nederlandse kust

Het KNMI heeft zijn voorspellingen naar boven bijgesteld wat betreft de zeespiegelstijging. Het instituut gaat ervanuit dat de zeespiegel voor de Nederlandse kust eind deze…

Lees meer

Poolse man niet met opzet voor de tram geduwd volgens advocaat verdachte

Het is nog steeds onduidelijk of de Poolse man vorige week met opzet voor de tram werd geduwd of niet. De advocaat van een van…

Lees meer

RIVM: 5331 positieve coronatests

Bij het RIVM zijn tot 10.00 uur vanmorgen 5331 nieuwe positieve tests gemeld. Dat zijn er 1003 minder dan gisteren. Gemiddeld stijgt het aantal positieve…

Lees meer

Kabinet beraadt zich op aanvullende coronamaatregelen, vraagt eerder advies OMT

Het kabinet beraadt zich op aanvullende maatregelen om de oplaaiende uitbraak van het coronavirus een halt toe te roepen. Het Outbreak Management Team (OMT) is…

Lees meer

Robert Alblas gaat WNL verlaten

WNL directeur Robert Alblas gaat per 1 februari de publieke omroep verlaten. Hij was een van de grondleggers van WNL. Hij heeft 12 jaar bij…

Lees meer