Openbaar Ministerie ziet toename van aantal bedreigingen richting politici
Voor veel Kamerleden is het krijgen van bedreigingen helaas een dagelijkse realiteit geworden. Het aantal meldingen van mogelijke bedreigingen van politici is in coronatijd toegenomen, bevestigt ook een woordvoerder van het Openbaar Ministerie Den Haag tegenover De Telegraaf. Er wordt dan ook meer onderzoek gedaan, maar vervolging blijkt in de praktijk lastig.
Geert Wilders (PVV) zien we al jarenlang met beveiliging. D66-leider Sigrid Kaag sprak afgelopen week haar bedreiger in de rechtbank toe, en gisteren werd bekend dat een er een Amsterdammer is opgepakt omdat hij van plan was een aanslag te plegen op premier Rutte. Demissionair coronaminister Hugo de Jonge deed begin deze maand aangifte van bedreiging na een tweet waarin gesuggereerd werd dat een galg voor hem klaarstond.
‘Vrijheid van meningsuiting’
Mensen denken dat ze alles mogen zeggen in het kader van de vrijheid van meningsuiting, maar dat is niet altijd zo, beklemtoont de woordvoerder van het OM. In 2019 kreeg het OM nog 393 meldingen van bedreigingen, in 2020 werden er naar schatting zeker 500 gemeld. Ter vergelijking: in 2016 lag dat getal op 239. Alleen in 2018 was het met 620 beduidend hoger. Dat kwam toen door de storm aan bedreigingen toen PVV-politicus Geert Wilders een cartoonwedstrijd over de profeet Mohammed uitschreef.
Het Team Bedreigde Politici ontvangt de meldingen van bedreigde politici. In overleg met het Haagse Openbaar Ministerie wordt gekeken of er daadwerkelijk sprake is van een strafbare bedreiging. Omdat bedreigingen vaak anoniem en online binnenkomen, betekent dat veel digitaal speurwerk.
‘Kijk naar de toon en denk aan de omgeving’
Demissionair minister van Infrastructuur en Waterstaat, Barbara Visser, heeft zelf nog niet te maken gehad met bedreigingen, maar ziet wel hoe makkelijk mensen via sociale media ontzettend onvriendelijke dingen roepen. “Dat zie je al na zo’n uitzending, zoals we hier zitten”, zegt ze in Goedemorgen Nederland op NPO 1.
“Wij kiezen voor de politiek. Wij kiezen er ook voor dat je dingen over je heen kunt krijgen: kritiek hoort bij het vak”, zegt Visser. “Alleen de familie eromheen kiest er niet voor. Mensen moeten zich realiseren dat ze iets mogen vinden van mij, en dat ze vooral mogen zeggen wat ik fout doe. Maar kijk naar de toon die je uitspreekt, en realiseer je ook dat de omgeving het ook meeleest. Dat doet echt wel wat met mensen.”
Door: Marinka Wagemans
Maak nu het verschil. Het telt. Word lid. Klik hier
Spreek! Nu!
In de documentaire Spreek! Nu! van Omroep WNL volgt de camera het Rotterdamse coldcase-team dat zich richt op de moord op de 13-jarige Sedar Soares. Een geruchtmakende zaak die door de jaren heen veel indruk maakte. Uit de documentaire blijkt dat er een totaal ander verhaal achter deze moordzaak zit, dan altijd is gedacht.
De in 2003 in Rotterdam gedode 13-jarige Sedar Soares doet zondagavond met behulp van moderne technieken ‘zelf’ een oproep op de televisie aan de dader…
Lees meerDe kloof tussen politiek Den Haag en de regio’s lijkt steeds groter te worden. “Je ziet echt de afstand ertussen. Soms denken mensen letterlijk dat…
Lees meerDe verspreiding van het apenpokkenvirus moet volgens gezondheidsdiensten en experts vooral worden tegengehouden door patiënten tijdig te isoleren. Vaccins die tegen het ‘gewone’ pokkenvirus zijn…
Lees meerNa de inname van de staalfabriek in de Oekraïense havenstad Marioepol door de Russen, zien de Oekraïners dat het Russisch offensief in de oostelijke Donbas-regio…
Lees meerSpeelde Mark Rutte met het wissen van sms-berichtjes een vies politiek spelletje, of stelde de oppositie zich te aanvallend en wantrouwend op? “Als we echt…
Lees meerSupporters kijken er reikhalzend naar uit: woensdag staat Feyenoord tegenover AS Roma in de Conference League-finale. Het toernooi dat door Louis van Gaal ook wel…
Lees meerSteun Oekraïne door het land EU-kandidaat te maken, beklemtoonde de minister van Buitenlandse Zaken van Oekraïne Dmytro Koeleba tijdens zijn bezoek aan Nederland afgelopen week….
Lees meerHet apenpokkenvirus is op advies van het RIVM aangemerkt als A-ziekte. Dat betekent dat artsen verplicht zijn besmettingen of vermoedens daarvan direct te melden, zo…
Lees meerMillennials brengen veel van hun tijd online door. Ook op financieel gebied. Steeds meer aankopen of financiële keuzes worden online gedaan. Dat geeft ondernemingen de…
Lees meerHet kabinet “blijft inzetten op lokale berechting” van IS-terroristen uit Nederland. Dat zei minister Dilan Yesilgöz van Justitie en Veiligheid vrijdagavond in Op 1. “We…
Lees meerViroloog Marion Koopmans denkt dat er in Nederland meer mensen besmet zijn met het apenpokkenvirus dan op dit moment bekend is. Vrijdag is het virus…
Lees meerEen 17-jarige meisje is vrijdag in Hilversum neergestoken na een beroving. Omstanders die het zagen gebeuren konden de dader overmeesteren, meldt de politie. Het slachtoffer…
Lees meerHet apenpokkenvirus is voor het eerst in Nederland vastgesteld bij een persoon. Dat meldt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Dat geeft geen informatie…
Lees meerEen 18-jarige man is donderdag vanuit Vught een tijdlang tegen zijn wil in meegenomen nadat hij werd bedreigd met een vuurwapen. Dat meldt de politie…
Lees meerPremier Mark Rutte ziet het verhitte debat dat hij donderdag in de Tweede Kamer had over zijn sms’jes als een “familieruzie”. Het is volgens hem…
Lees meer