main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 14 oktober 2021 — 08:01

Leefbaar Rotterdam wil ‘lokhomo’s’ inzetten in strijd tegen anti-homogeweld

Steeds vaker worden homo’s in Rotterdam mishandeld, en dat geweld wordt ook steeds extremer. Vooral op mannenontmoetingsplaatsen is het geweld buitensporig. Leefbaar Rotterdam komt daarom vandaag met een motie om deze plekken veiliger te maken. Zo wil de partij dat er camera’s worden opgehangen langs de wegen naar zo’n homo-ontmoetingsplek, en moet er toestemming komen om lokhomo’s in te zetten.

“De homo-ontmoetingsplaatsen zijn al jarenlang ontzettend onveilig”, zegt Leefbaar-raadslid Tanya Hoogwerf in Goedemorgen Nederland op NPO 1. “Dat geweld neemt niet af, het neemt toe, en het escaleert.”

De politie sloeg eerder deze week alarm over de verergering van het anti-homogeweld in de Maasstad. “Eerst bestonden de meldingen uit bespugen en treiterijen. Heel vervelende incidenten, want dat is niet normaal. Maar je ziet nu dat mensen in elkaar geslagen en beroofd worden, of zelfs worden ontvoerd”, zei Iris Bekker, voorzitter van Roze in Blauw Rotterdam, in gesprek met NU.nl.

Toezicht door middel van lokhomo’s

Om die reden pleit Leefbaar Rotterdam voor meer toezicht. “Door middel van lokhomo’s. Dat zijn agenten die fysiek, niet herkenbaar, aanwezig zijn, en die in kunnen grijpen op het moment dat het misgaat”, legt Hoogwerf uit. “Die pakkans moet omhoog. Iedereen moet weten dat als je met een scootertje naar het Kralingse Bos rijdt in Rotterdam om daar iemand in elkaar te trappen, dat de kans dat je gepakt wordt enorm hoog is.”

Journalist Mark Koster noemt het een “moeilijk probleem”. “Ik ben het eens met Hoogwerf dat de pakkans omhoog moet, maar of dat dat op deze manier moet, ik zie dat niet gebeuren”, zegt hij. “Mensen die naar zo’n plek gaan willen dat vaak in het geheim doen. Dus als je daar camera’s ophangt weet ik niet of de bezoekers daar blij mee zullen zijn.”

VVD-minister Barbara Visser (Infrastructuur en Waterstaat) sluit zich aan bij Koster. “Ik denk dat cameratoezicht averechts gaat werken. Dan gaan mensen weer naar een andere plek”, denkt zij. “Je moet kijken wat wel en niet werkt, en daar moet je heel pragmatisch in zijn.”

LEES OOK: Opnieuw anti-homogeweld in Amsterdam, man door tiener gestoken met glas

Door: Marinka Wagemans

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid. Klik hier

U heeft niet de juiste cookie settings om een reactie te plaatsen. Klik hier om uw instellingen te wijzigen

Stand van Nederland: Generatie Next

Kernenergie kan een belangrijke rol gaan spelen in onze behoefte naar nieuwe, schonere energie in verband met het klimaatprobleem. Jarenlang was deze vorm van energieopwekking uit den boze, maar de nieuwe generatie staat er, anders dan hun ouders, open voor. Sterker nog: steeds meer millennials omarmen kernenergie.

Is het bouwen van nieuwe centrales haalbaar? De kosten lopen in de tientallen miljarden. Raquel Schilder zoekt het uit.

Donderdag 22.10
KNMI: Zeespiegel stijgt 1 tot 2 meter voor Nederlandse kust

Het KNMI heeft zijn voorspellingen naar boven bijgesteld wat betreft de zeespiegelstijging. Het instituut gaat ervanuit dat de zeespiegel voor de Nederlandse kust eind deze…

Lees meer

Poolse man niet met opzet voor de tram geduwd volgens advocaat verdachte

Het is nog steeds onduidelijk of de Poolse man vorige week met opzet voor de tram werd geduwd of niet. De advocaat van een van…

Lees meer

RIVM: 5331 positieve coronatests

Bij het RIVM zijn tot 10.00 uur vanmorgen 5331 nieuwe positieve tests gemeld. Dat zijn er 1003 minder dan gisteren. Gemiddeld stijgt het aantal positieve…

Lees meer

Kabinet beraadt zich op aanvullende coronamaatregelen, vraagt eerder advies OMT

Het kabinet beraadt zich op aanvullende maatregelen om de oplaaiende uitbraak van het coronavirus een halt toe te roepen. Het Outbreak Management Team (OMT) is…

Lees meer

Robert Alblas gaat WNL verlaten

WNL directeur Robert Alblas gaat per 1 februari de publieke omroep verlaten. Hij was een van de grondleggers van WNL. Hij heeft 12 jaar bij…

Lees meer