main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 11 oktober 2021 — 12:45

Politie in Rotterdam krijgt steeds meer en heftigere meldingen van anti-homogeweld

De politie in Rotterdam krijgt steeds meer meldingen van anti-homogeweld, en de aard van die meldingen wordt steeds heftiger. Dat zegt voorzitter Iris Bekker van Roze in Blauw Rotterdam in gesprek met NU.nl. “Eerst bestonden de meldingen uit bespugen en treiterijen. Heel vervelende incidenten, want dat is niet normaal. Maar je ziet nu dat mensen in elkaar geslagen en beroofd worden, of zelfs worden ontvoerd.”

Deze zware geweldsdelicten vinden meestal plaats op zogeheten mannenontmoetingsplaatsen. Via online datingsites spreken mannen daar met elkaar af, maar soms zitten daar mannen bij met kwade bedoelingen. “De homoseksuele man denkt dat hij afspreekt met een andere homo- of biseksuele man, maar eenmaal op de locatie gaat het mis. Dan worden ze beroofd en dat lijkt dan te maken te hebben met dat hij homoseksueel of biseksueel is”, legt Bekker uit.

‘Tolerantie is juist de meerwaarde in Nederland’

CDA-Kamerlid Hilde Palland-Mulder geeft aan dat ze van dit nieuws schrikt. “In mijn eigen gemeente (Kampen, red.) zag ik toevallig vanochtend nog een bericht dat er regenboogvlaggen weggenomen en kapotgemaakt zijn”, zegt ze in Goedemorgen Nederland op NPO 1.

Een groepje jongeren is zondag aan de haal gegaan met een regenboogvlag in Kampen, zo meldt De Stentor. De vlaggen hangen op verschillende plekken in de Overijsselse stad omdat het vandaag Coming Out Day is. Op filmpjes is te zien hoe het groepje jongeren met de vlag rondloopt en leuzen roept.

“Dat lijkt een kwajongensstreek, maar een toename van geweld kunnen we niet tolereren”, zegt Palland-Mulder. Want zelfs al zijn het slechts ‘kwajongensstreken’ moet er meteen op geacteerd worden, vindt zij. “Om te voorkomen dat dit genormaliseerd wordt. Dit is het begin van het wegzetten van een groep mensen, die zich daardoor ook niet veilig voelt om zich te uiten. Tolerantie is juist de meerwaarde in Nederland, en die lijken we een beetje kwijt te zijn.”

LEES OOK: Opnieuw anti-homogeweld in Amsterdam, man door tiener gestoken met glas

Door: Marinka Wagemans

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid. Klik hier

U heeft niet de juiste cookie settings om een reactie te plaatsen. Klik hier om uw instellingen te wijzigen

Stand van Nederland: Generatie Next

Kernenergie kan een belangrijke rol gaan spelen in onze behoefte naar nieuwe, schonere energie in verband met het klimaatprobleem. Jarenlang was deze vorm van energieopwekking uit den boze, maar de nieuwe generatie staat er, anders dan hun ouders, open voor. Sterker nog: steeds meer millennials omarmen kernenergie.

Is het bouwen van nieuwe centrales haalbaar? De kosten lopen in de tientallen miljarden. Raquel Schilder zoekt het uit.

Donderdag 22.10
Vanaf volgende maand mogen alleen gevaccineerden de VS binnenreizen

De reisrestricties om de VS binnen te komen worden vanaf volgende maand weer strenger. Alleen mensen die volledig zijn gevaccineerd tegen corona mogen in het…

Lees meer

Het blijft rommelen in Groningen, NAM betaalt maar deel versterkingsoperatie

De situatie in Groningen blijft irritatie opwekken bij alle betrokken partijen. De NAM blijkt nu maar een deel van de kosten van de versterkingsoperatie op…

Lees meer

Landelijke ophokplicht pluimvee door vogelgriep

Vanaf dinsdagmiddag geldt in heel Nederland een ophokplicht voor alle bedrijven die pluimvee houden. Dat komt door een uitbraak van vogelgriep in Zeewolde. De aangetroffen…

Lees meer

RIVM: aantal positieve tests, opnames en doden stijgt razendsnel

Het coronavirus grijpt sneller en sneller om zich heen. Het aantal positieve tests is afgelopen week met 50 procent gestegen. Het aantal ziekenhuisopnames nam met…

Lees meer

Hoogste aantal nieuwe covidopnames verpleegafdelingen sinds mei

Op de verpleegafdelingen van Nederlandse ziekenhuizen zijn afgelopen etmaal 122 nieuwe coronapatiënten opgenomen, zo staat in de recentste cijfers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding…

Lees meer