Tekstgrootte
Artikel delen
  • Gekopieerd

Campagne moet hybride werken promoten: ‘Iedere werkgever is ermee bezig’

Redactie

Bijna iedere ochtend is het raak: de horrorfiles zijn terug van weggeweest. Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat komt in actie met de campagne ‘Hybride werken. Wat win jij er mee?’. "Werkgevers en werknemers moeten samen afspraken over deels thuis en deels op kantoor werken", zegt demissionair minister Barbara Visser (Infrastructuur en Waterstaat) in Goedemorgen Nederland.

Door deels thuis te werken, kunnen werknemers de drukte in de spits vermijden. Visser: "Iedereen is erg blij om de collega's weer te zien. Na het verplichte thuiswerkadvies verlangt iedereen weer naar de kletspraat bij het koffiezetapparaat. Dat snappen we, maar je kan een deel ook prima thuis doen. Probeer vergaderingen voor 10 uur lekker thuis te doen en ga daarna pas de weg op of de trein in."

"Als we acht procent van de automobilisten in de spitsuren van de weg weten te halen, scheelt dat de helft van de files. Dat geeft aan hoe klein het percentage is dat je hoeft te bereiken om minder files te hebben." Ook in het ov kan zo drukte worden voorkomen. "Daar zie je ook tussen zeven en negen dat we massaal in de trein stappen."

Thuiswerkvergoeding

Drie tot vier van de vijf werkgevers denkt al na over een thuiswerkvergoeding, zo weet Visser. "Je ziet dat iedere werkgever er wel mee bezig is." Voor een deel verplicht thuiswerken, ziet Visser niet zitten. "Voor sommige organisaties moet je gewoon op het werk zijn. Een wijkagent kan niet functioneren als hij niet de wijk in kan."

Gigantische kostenpost

De files zijn niet alleen vervelend voor automobilisten. Ook voor ondernemers is de drukte op de weg een gigantische kostenpost. Dat merkt ook Peter Bentvelzen, eigenaar van een transportbedrijf. "We zijn gespecialiseerd in het vervoeren van versproducten voor supermarkten. Daarvoor zitten wij de hele dag met onze auto's op de weg."

De chauffeurs van Bentvelzen staan nu weer elke dag een uur in de file. "Wat inhoudt dat we later thuis zijn. Voor onze omzet betekent het dat we minder efficiënt zijn. Je hebt een kostenverhoging, waar uiteindelijk de consument de dupe van is. Dan moet je rekenen dat alles vijf procent duurder wordt."

LEES OOK: Ab Osterhaus: ‘We moeten ons niet rijk rekenen, de coronacrisis is nog niet voorbij’


Ook de moeite waard
Meest gelezen
Korte WNL video's
Meer van WNL
Steun WNL

Word lid. Het telt.

Waardeert u onze programma's? Steun WNL dan met de jaarlijkse bijdrage van slechts €8,50, de wettelijk minimale verplichte bijdrage voor omroepen.

Hiermee helpt u ons journalistieke geluid te behouden en voorkomt u dat WNL zijn publieke status en zendtijd verliest.

€ 8,50 per jaar

Word lid van WNL
Goedemorgen Nederland Op Zondag Stand van Nederland Café Kockelmann In de kantine Sven op 1 Het Misdaad- bureau