main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Stand van Nederland - 13 oktober 2021 — 09:31

Prijzen gas en stroom dalen maar blijven dit jaar hoog

Er is een lichte daling te zien in de nog altijd torenhoge gas- en stroomprijzen. De actuele grafiek van de gasprijs is op ruim 80 euro per megawattuur beland, meldt De Telegraaf.

Dat is ruim onder de piek van vorige week, toen een megawattuur 161 euro kostte, maar nog altijd viermaal het bedrag van afgelopen voorjaar. Sinds Rusland weer meer gas levert aan Europa, is de prijs gedaald.

Bij prijsvergelijkers als Gaslicht.com en Pricewise en ook bij de Consumentenbond zijn tarieven voor overstappers inmiddels iets gedaald ten opzichte van vorige week. Maar consumenten doen er verstandig aan om de kat uit de boom te kijken, zegt Sanne de Jong van Gaslicht.com tegen de krant. “Leveranciers beraden zich nog, dus het aanbod is beperkt.”

‘Daling zet volgend jaar door’

De energieprijzen blijven wereldwijd de komende maanden hoog, maar dalen begin volgend jaar. Dat heeft hoofdeconoom Gita Gopinath van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) gezegd in een interview met persbureau AFP.

De energieprijzen zijn zeer hard gestegen door het sterke economische herstel in de wereld van de coronacrisis. Ook spelen factoren zoals een beperkt aanbod op de olie- en gasmarkt een rol. In Europa zijn de gasprijzen naar records geklommen en zijn er zelfs zorgen over tekorten nu de winterperiode in aantocht is.

Maar volgens Gopinath zou in het eerste kwartaal van volgend jaar verlichting moeten komen en zal die dan doorzetten in het tweede kwartaal. “Zodra we de wintermaanden zijn doorgekomen, zullen we in een betere positie verkeren.”

Rutte voelt niets voor Europese gasreserve

Nederland voelt niets voor de vorming van een strategische gasreserve door de Europese Unie om een gascrisis in de toekomst te voorkomen. Ook is het geen voorstander van het gezamenlijk inkopen van gas door de EU-lidstaten, zei demissionair premier Mark Rutte in een debat in de Tweede Kamer over de komende EU-top.

Volgens Rutte gaat de aanleg van een gasreserve veel te lang duren, namelijk vijf jaar. Daarmee zal het geen invloed hebben op de huidige energiecrisis. Verder blijft Europa ook met zo’n reserve volgens hem nog steeds afhankelijk van andere landen.

Hij ziet ook geen heil in het gezamenlijk inkopen van gas. Als Europa dan minder wil betalen, wordt het gas gewoon aan Azië verkocht, verklaarde Rutte. Het opzetten van een Europese inkooporganisatie zal volgens hem ook veel tijd vergen en de huidige problemen dus niet oplossen.

De Europese Commissie maakt woensdag een aantal maatregelen bekend waarmee de energieprijzen voor de korte en middellange termijn in toom moeten worden gehouden.

LEES OOK: Fors meer energiearmoede als gasprijzen blijven stijgen: ‘Dat kan niet iedereen behappen’

Door: Peter Visser

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid. Klik hier

U heeft niet de juiste cookie settings om een reactie te plaatsen. Klik hier om uw instellingen te wijzigen

Stand van Nederland: Generatie Next

Kernenergie kan een belangrijke rol gaan spelen in onze behoefte naar nieuwe, schonere energie in verband met het klimaatprobleem. Jarenlang was deze vorm van energieopwekking uit den boze, maar de nieuwe generatie staat er, anders dan hun ouders, open voor. Sterker nog: steeds meer millennials omarmen kernenergie.

Is het bouwen van nieuwe centrales haalbaar? De kosten lopen in de tientallen miljarden. Raquel Schilder zoekt het uit.

Donderdag 22.10
KNMI: Zeespiegel stijgt 1 tot 2 meter voor Nederlandse kust

Het KNMI heeft zijn voorspellingen naar boven bijgesteld wat betreft de zeespiegelstijging. Het instituut gaat ervanuit dat de zeespiegel voor de Nederlandse kust eind deze…

Lees meer

Poolse man niet met opzet voor de tram geduwd volgens advocaat verdachte

Het is nog steeds onduidelijk of de Poolse man vorige week met opzet voor de tram werd geduwd of niet. De advocaat van een van…

Lees meer

RIVM: 5331 positieve coronatests

Bij het RIVM zijn tot 10.00 uur vanmorgen 5331 nieuwe positieve tests gemeld. Dat zijn er 1003 minder dan gisteren. Gemiddeld stijgt het aantal positieve…

Lees meer

Kabinet beraadt zich op aanvullende coronamaatregelen, vraagt eerder advies OMT

Het kabinet beraadt zich op aanvullende maatregelen om de oplaaiende uitbraak van het coronavirus een halt toe te roepen. Het Outbreak Management Team (OMT) is…

Lees meer

Robert Alblas gaat WNL verlaten

WNL directeur Robert Alblas gaat per 1 februari de publieke omroep verlaten. Hij was een van de grondleggers van WNL. Hij heeft 12 jaar bij…

Lees meer