Tekstgrootte
Artikel delen
  • Gekopieerd

Prijzen gas en stroom dalen maar blijven dit jaar hoog

Peter Visser

Er is een lichte daling te zien in de nog altijd torenhoge gas- en stroomprijzen. De actuele grafiek van de gasprijs is op ruim 80 euro per megawattuur beland, meldt De Telegraaf.

Dat is ruim onder de piek van vorige week, toen een megawattuur 161 euro kostte, maar nog altijd viermaal het bedrag van afgelopen voorjaar. Sinds Rusland weer meer gas levert aan Europa, is de prijs gedaald.

Bij prijsvergelijkers als Gaslicht.com en Pricewise en ook bij de Consumentenbond zijn tarieven voor overstappers inmiddels iets gedaald ten opzichte van vorige week. Maar consumenten doen er verstandig aan om de kat uit de boom te kijken, zegt Sanne de Jong van Gaslicht.com tegen de krant. "Leveranciers beraden zich nog, dus het aanbod is beperkt."

'Daling zet volgend jaar door'

De energieprijzen blijven wereldwijd de komende maanden hoog, maar dalen begin volgend jaar. Dat heeft hoofdeconoom Gita Gopinath van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) gezegd in een interview met persbureau AFP.

De energieprijzen zijn zeer hard gestegen door het sterke economische herstel in de wereld van de coronacrisis. Ook spelen factoren zoals een beperkt aanbod op de olie- en gasmarkt een rol. In Europa zijn de gasprijzen naar records geklommen en zijn er zelfs zorgen over tekorten nu de winterperiode in aantocht is.

Maar volgens Gopinath zou in het eerste kwartaal van volgend jaar verlichting moeten komen en zal die dan doorzetten in het tweede kwartaal. "Zodra we de wintermaanden zijn doorgekomen, zullen we in een betere positie verkeren."

Rutte voelt niets voor Europese gasreserve

Nederland voelt niets voor de vorming van een strategische gasreserve door de Europese Unie om een gascrisis in de toekomst te voorkomen. Ook is het geen voorstander van het gezamenlijk inkopen van gas door de EU-lidstaten, zei demissionair premier Mark Rutte in een debat in de Tweede Kamer over de komende EU-top.

Volgens Rutte gaat de aanleg van een gasreserve veel te lang duren, namelijk vijf jaar. Daarmee zal het geen invloed hebben op de huidige energiecrisis. Verder blijft Europa ook met zo'n reserve volgens hem nog steeds afhankelijk van andere landen.

Hij ziet ook geen heil in het gezamenlijk inkopen van gas. Als Europa dan minder wil betalen, wordt het gas gewoon aan Azië verkocht, verklaarde Rutte. Het opzetten van een Europese inkooporganisatie zal volgens hem ook veel tijd vergen en de huidige problemen dus niet oplossen.

De Europese Commissie maakt woensdag een aantal maatregelen bekend waarmee de energieprijzen voor de korte en middellange termijn in toom moeten worden gehouden.

LEES OOK: Fors meer energiearmoede als gasprijzen blijven stijgen: ‘Dat kan niet iedereen behappen’


Ook de moeite waard
Meest gelezen
Korte WNL video's
Meer van WNL
Steun WNL

Word lid. Het telt.

Waardeert u onze programma's? Steun WNL dan met de jaarlijkse bijdrage van slechts €8,50, de wettelijk minimale verplichte bijdrage voor omroepen.

Hiermee helpt u ons journalistieke geluid te behouden en voorkomt u dat WNL zijn publieke status en zendtijd verliest.

€ 8,50 per jaar

Word lid van WNL
Goedemorgen Nederland Op Zondag Stand van Nederland Café Kockelmann In de kantine Sven op 1 Het Misdaad- bureau