main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 13 oktober 2021 — 10:41

Filemonster is terug, ook extreme drukte op wegen in steden: ‘Neemt schrikbarend toe’

Het is weer filerijden geblazen in Nederland. Niet alleen op de snelwegen is het druk, maar ook in de steden. “Het oponthoud om met de auto de stad in of uit te rijden neemt schrikbarend toe”, zegt Vincent Martinier, verkeersexpert van navigatiesysteem TomTom, tegen De Telegraaf.

De ANWB meldde dinsdag de drukste spits sinds het uitbreken van de coronapandemie. Op het hoogtepunt om 08.35 uur stond er 759 kilometer file. De voornaamste oorzaken waren de regenbuien in het zuiden van het land en de toename van verkeer op de weg omdat meer mensen weer met de auto naar hun werk gaan.

Vorige week werden de jaarlijkse filerecords al gebroken, met 468 kilometer file op dinsdagochtend en 650 kilometer file op vrijdagavond. Dat soort filelengtes waren sinds corona niet meer voorgekomen.

Drukker dan ooit in steden

“De meeste mensen denken dat de files het ergst zijn op snelwegen, maar wij zien juist dat de meeste vertragingen in steden zelf plaatsvinden”, zegt Martinier. “Automobilisten denken vaak dat het klaar is met de files als ze de snelweg afgaan, maar niets is minder waar.”

Hij verwacht dat drukte op wegen in de steden “alleen maar erger wordt als Nederlanders niet flexibel omgaan met hun werktijden”. Uit de gegevens van TomTom blijkt dat een automobilist dinsdagmorgen 99 procent meer reistijd moest inplannen voor een ritje door Den Bosch dan op een rustigere dag. Pre-corona was dat 34 procent. Alleen in Leiden en Amsterdam is het tijdsverlies iets minder, schrijft de krant.

De ANWB verwacht niet dat dit de laatste drukke spits van het jaar zal zijn. “Dat komt onder meer omdat er steeds meer mensen in de auto stappen en de wintermaanden voor de deur staan, waarbij het eerder donker is en er slechter weer in het verschiet ligt”, aldus een woordvoerder.

‘Mensen willen niet met mondkapje in OV’

Topondernemer Rahma el Mouden woont in Amsterdam en heeft “de drukte behoorlijk gemerkt”, zegt ze in Goedemorgen Nederland op NPO 1. “De reden is denk ik dat mensen wat meer op kantoor gaan werken. Maar ze willen denk ik ook niet met een mondkapje in de tram of bus.”

Rechtsgeleerde Afshin Ellian vindt het “heel raar dat we niets hebben geleerd van de coronaperiode”. “We kunnen thuiswerken combineren met werken op kantoor. Op de universiteit hebben we geleerd van corona en kiezen we ervoor om ook thuis te werken. We vergaderen bijvoorbeeld via Teams of Zoom.”

LEES OOK: Toch weer in de file vanwege onduidelijk thuiswerkbeleid

Door: Peter Visser

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid. Klik hier

U heeft niet de juiste cookie settings om een reactie te plaatsen. Klik hier om uw instellingen te wijzigen

Stand van Nederland: Generatie Next

Kernenergie kan een belangrijke rol gaan spelen in onze behoefte naar nieuwe, schonere energie in verband met het klimaatprobleem. Jarenlang was deze vorm van energieopwekking uit den boze, maar de nieuwe generatie staat er, anders dan hun ouders, open voor. Sterker nog: steeds meer millennials omarmen kernenergie.

Is het bouwen van nieuwe centrales haalbaar? De kosten lopen in de tientallen miljarden. Raquel Schilder zoekt het uit.

Donderdag 22.10
KNMI: Zeespiegel stijgt 1 tot 2 meter voor Nederlandse kust

Het KNMI heeft zijn voorspellingen naar boven bijgesteld wat betreft de zeespiegelstijging. Het instituut gaat ervanuit dat de zeespiegel voor de Nederlandse kust eind deze…

Lees meer

Poolse man niet met opzet voor de tram geduwd volgens advocaat verdachte

Het is nog steeds onduidelijk of de Poolse man vorige week met opzet voor de tram werd geduwd of niet. De advocaat van een van…

Lees meer

RIVM: 5331 positieve coronatests

Bij het RIVM zijn tot 10.00 uur vanmorgen 5331 nieuwe positieve tests gemeld. Dat zijn er 1003 minder dan gisteren. Gemiddeld stijgt het aantal positieve…

Lees meer

Kabinet beraadt zich op aanvullende coronamaatregelen, vraagt eerder advies OMT

Het kabinet beraadt zich op aanvullende maatregelen om de oplaaiende uitbraak van het coronavirus een halt toe te roepen. Het Outbreak Management Team (OMT) is…

Lees meer

Robert Alblas gaat WNL verlaten

WNL directeur Robert Alblas gaat per 1 februari de publieke omroep verlaten. Hij was een van de grondleggers van WNL. Hij heeft 12 jaar bij…

Lees meer