Sigrid Kaag spreekt in rechtbank over impact doodsbedreiging: ‘Goed als dit vaker zou gebeuren’
D66-leider Sigrid Kaag is vandaag aanwezig bij de zaak tegen een 43-jarige man die niet alleen haar, maar ook demissionair coronaminister Hugo de Jonge met de dood zou hebben bedreigd. Ze maakt ook gebruik van haar spreekrecht, iets dat politici vaker zouden moeten doen, zo vindt advocaat Sébas Diekstra. "Het zou goed zijn als dit vaker zou gebeuren, om maar die algemene boodschap naar buiten te brengen: kijk wat je aanricht met deze dingen", zegt hij in Goedemorgen Nederland op NPO 1.
Diekstra geeft aan dat hij zich kan voorstellen dat dit voor sommige politici, die continu te maken krijgen met bedreigingen, ondoenlijk wordt. "Als zij elke keer naar de rechtszaal zouden gaan om te vertellen wat het met hen doet, zou het een hele opgave worden."
Maar toch zou het beter zijn als het in ieder geval vaker zou gebeuren. "Door te spreken tijdens de zitting kun je de rechter veel beter informeren dan dat je dat middels een brief doet. Want de rechter ziet wat het met je doet, en wat de impact op je is geweest", legt Diekstra uit. "En anderzijds confronteer je ook de verdachte die daar terechtstaat met de gevolgen."
In 2016 leek het aantal bedreigingen aan politici af te nemen, zegt de advocaat. "Maar als je nu de berichtgeving ziet, krijg je het gevoel - met nadruk op het gevoel - dat er weer een tendens is om meer online te dreigen."
Dreigberichten op Facebook
De 43-jarige man die die De Jonge en Kaag bedreigde woont in Spanje en zit nu ruim een week vast. Hij is in het weekend van 2 oktober aangehouden tijdens een bezoek aan Nederland. Hij zou dreigende teksten hebben geplaatst op de openbare Facebookgroep van D66 in Noord-Brabant en de Facebookpagina van De Jonge.
"Bij deze geef ik u de melding dat ik voor vanavond 24.00 uur Sigrid Kaag ga aanvallen en zo ga verwonden dat ze of dood is, of nooit meer haar functie kan uitvoeren", zou hij hebben geschreven op de Facebookpagina van D66. Op die van De Jonge schreef hij vermoedelijk: "Vanaf morgen kunt u gerust elke seconde om u heen kijken. Ik betaal de eerste, tweede en ook de laatste kogel voor u! Ik zal er alles aan doen om dit Om dit Duits gedrag te stoppen. Heel Nederland knikt maar ja. Vanaf nu ben ik gestopt met knikken en onderneem ik actie!"
Olie op het vuur?
Volgens parlementair journalist van Omroep WNL Marieke Smits zijn politici vaak huiverig voor het bijwonen van dit soort rechtszaken. "Die vinden dat het olie op het vuur gooien is. Maar ik denk dat Sigrid Kaag in dit geval dacht: als ik nu naar de rechtszaal ga en laat zien wat voor impact dit op mij als persoon heeft, want politici zijn ook gewoon personen, kan het nog uitmaken voor de strafmaat", legt ze uit.
De mate van bedreigingen neemt toe, zegt Smits. "Je ziet doodskisten, je ziet galgen, het is allemaal wel heel erg persoonlijk. In die zin is het goed wat ze doet, denk ik."