Tekstgrootte
Artikel delen
  • Gekopieerd

Ambtenaren durven misstanden bij de Belastingdienst niet aan te kaarten

Redactie

Een vijandige sfeer maakt het melden en voorkomen van misstanden bij de Belastingdienst erg moeilijk. Vooral bij de Belastingtelefoon gaat het mis. Daarover schrijft NRC. De krant heeft een ongepubliceerd rapport in handen waarin dit staat.

Er heerst een cultuur die het voorkomen en melden van misstanden bemoeilijkt. Ambtenaren die kritiek willen uiten houden er rekening mee dat ze daarmee hun loopbaan in gevaar brengen.

Medewerkers van de Belastingtelefoon die schrijnende verhalen van burgers doorgeven aan leidinggevenden krijgen te horen dat de wet- en regelgeving nu eenmaal zo is. Zij lopen dus tegen een muur aan.

'Niet het enige ministerie waar dit speelt'

"Het is niet de eerste keer dat wij horen over ambtenaren die niet de ruimte voelen om misstanden aan te kaarten en niet durven te zeggen wat er aan de hand is", merkt parlementair verslaggever Marieke Smits op in Goedemorgen Nederland. "En als er iets aan de hand is kregen ze heel erg tegenwerking. Dit is niet het eerste en ook niet het enige ministerie waar dit speelt."

Er is al vaak gesproken over die cultuur op die ministeries die echt anders moet, aldus Smits. "Maar dat blijft elke keer toch een worsteling en je ziet dat het tot nu toe ook niet geregeld wordt."

'Voorbeeld voor de rest'

EO-presentator Jeroen Snel stelt dat er van bovenaf wijzigingen doorgevoerd moeten worden. "Als daar nou een keer het goede voorbeeld wordt gegeven door de bewindspersonen die wel alle informatie moeten hebben. Ik denk dat de rest dan wel volgt. Ze moeten dingen niet in de doofpot stoppen zoals bij de toeslagenaffaire maar verantwoording nemen. Dan ben je een voorbeeld voor de rest."

Smits merkt op dat de topambtenaren er vaak erg lang zitten en dat de bewindspersonen vaak 'te gast' zijn. "Die komen vier jaar en soms korter, zoals wij de afgelopen jaren zagen. Maar die topambtenaren zitten er soms tientallen jaren en die hebben het eigenlijk meer voor het zeggen. Als je die mensen zou kunnen vervangen, dus een hele laag weghaalt. Daar is ook over gesproken en dat is ook in sommige gevallen gedaan. Maar dan zou je eventueel een positieve doorwerking kunnen krijgen."

LEES OOK: Grote groep gedupeerden toeslagenaffaire wil vervolging Belastingdienst

Ook de moeite waard
Meest gelezen
Korte WNL video's
Meer van WNL
Steun WNL

Word lid. Het telt.

Waardeert u onze programma's? Steun WNL dan met de jaarlijkse bijdrage van slechts €8,50, de wettelijk minimale verplichte bijdrage voor omroepen.

Hiermee helpt u ons journalistieke geluid te behouden en voorkomt u dat WNL zijn publieke status en zendtijd verliest.

€ 8,50 per jaar

Word lid van WNL
Goedemorgen Nederland Op Zondag Stand van Nederland Café Kockelmann In de kantine Sven op 1 Het Misdaad- bureau