main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Stand van Nederland - 7 oktober 2021 — 09:39

Energierekening wordt zo’n 900 euro hoger als kabinet niet ingrijpt, waarschuwt Nibud

Als het kabinet niet ingrijpt wordt de gemiddelde energierekening 900 euro hoger, zo waarschuwen economen van de Rabobank en Budgetinstituut Nibud. De koopkracht van Nederlanders komt daarmee in gevaar, zo schrijft De Telegraaf. “We zien nu al dat meer dan een half miljoen huishoudens meer dan 10 procent van het geld dat er binnenkomt uit moet geven aan de energierekening”, zegt Nibud-directeur Arjan Vliegenthart in Goedemorgen Nederland op NPO 1.

Veel Nederlanders zullen bij het afsluiten van een energiecontract in januari de rekening met “tientjes per maand” omhoog zien gaan, zegt Vliegenthart. “Als je dan al moet rekenen om elke maand rond te kunnen komen, kan dat net het verschil zijn tussen het wel en niet halen.”

Want vooral mensen met lage inkomens en een hoog energieverbruik worden geraakt door de razendsnelle stijging van de gasprijzen, legt Vliegenthart uit. “En dat komt helaas vaak voor. Als je niet veel geld hebt woon je vaak ook in een slecht geïsoleerde woning, en dat betekent extra stookgedrag om het huis warm te krijgen.”

Tekst gaat verder onder de tweet.

‘Telers weten niet hoe ze de winter doorkomen’

Ook tuinders vrezen voor een doemscenario waarbij ze de hoofdprijs moeten vragen voor komkommers of tomaten deze winter, aangezien de kas warm gehouden moet worden. “Dit leeft enorm. Er zijn telers die op dit moment niet weten hoe ze de winter door moeten komen”, zegt Adri Bom-Lemstra, voorzitter van Glastuinbouw Nederland. “De prijzen zijn zo hoog, als je dat niet kunt doorberekenen in je product moet je je ernstig afvragen of je wel moet gaan inzaaien. Daarmee moet je je personeel naar huis sturen.”

Gasprijzen stijgen naar recordniveau

De Europese gasprijzen stegen woensdag naar een recordniveau. In twee dagen ging de prijs met 60 procent omhoog door de aanhoudend sterke vraag, het beperkte aanbod op de gasmarkt en de verwachting voor kouder weer.

Hoe die stijging van de gasprijzen is ontstaan is niet lastig te verklaren, zegt FD-journalist Jean Dohmen. “Dat heeft te maken met de economie die opgestart is na corona en het feit dat we om aan het schakelen zijn naar groene energiebronnen. De kolencentrales worden gesloten, en alle kerncentrales gaan dicht”, legt hij uit. “We hebben ook minder gasvoorraden, het was een koud voorjaar. De Russen schijnen ook minder te hebben geleverd. In Noorwegen wordt onderhoud gedaan aan grote gasvelden, en wij zijn gestopt met het oppompen van gas uit Groningen.”

Maar een oplossing is er voor de korte termijn “niet echt”, zegt hij. “Iedereen kijkt naar Nord Stream 2, een grote pijplijn die vanuit Rusland naar Europa gaat. Die is in de komende maanden af, maar dat hangt nu nog op de Duitse bureaucratie”, legt de financieel journalist uit. “Daar moeten nog een aantal procedures worden doorlopen. Dat kan pas in januari rond zijn, en dan is de winter al een eind op streek.”

Dat betekent dus dat veel mensen met een variabel contract per 1 januari naar nieuwe tarieven zullen gaan. “Het ziet er op dit moment niet naar uit dat die tarieven heel veel zullen gaan dalen”, zegt Dohmen. “Het kan om meer dan 1000 euro gaan die mensen moeten gaan bijbetalen. Er zijn mensen die reserves en buffers hebben, die kunnen die klap wel een keer hebben. Maar er zijn ook mensen met lage inkomens waarbij dat niet het geval is.”

Kabinet moet nadenken over ‘goed bestaansminimum’

Volgens Vliegenthart moet de overheid op korte termijn iets doen aan de accijnzen op energie. Op de langere termijn moet het kabinet nadenken over “wat een goed bestaansminimum is”, vindt hij. “Zodat mensen niet door een hoge rekening helemaal uit het lood worden geslagen. Vandaag is het de energierekening, morgen is het wellicht een andere rekening.”

Als het gaat om de energietransitie blijkt uit onderzoek van het Nibud dat veel mensen wachten op wat de overheid aan maatregelen afkondigt, voordat ze zelf willen gaan verduurzamen. “Ik denk dat het heel belangrijk is dat er snel een missionair kabinet komt dat helderheid geeft over wat het van mensen wil, waar de overheid zelf gaat inspringen en wat ze van maatschappelijke partners zoals woningbouwcorporaties vraagt. Want zo lang dat in de lucht hangt kunnen mensen eigenlijk heel weinig doen om hun eigen energierekening te lijf te gaan, behalve de aanschaf van zonnepanelen. Maar dat is niet voor iedereen weggelegd.”

‘Verwachtingen van overheid zijn overspannen’

Volgens Dohmen zijn de verwachtingen van de overheid op dit onderwerp “overspannen”, gekeken naar alle steunpakketten die het demissionaire kabinet de afgelopen jaren al moest uitdelen in verband met de pandemie. “De inkomsten van de energiebelasting zijn vier miljard euro per jaar. Ik denk niet dat de overheid direct zal zeggen dat ze zo’n bedrag zullen laten schieten”, zegt Dohmen. “Dus ik verwacht dat er meer voor maatwerk zal worden gekozen om te kijken waar de grootste pijn zit. Huishoudens met een kleinere portemonnee worden waarschijnlijk geholpen.”

‘Niet zuinig genoeg geweest op de back-up’

Volgens Dohmen zijn we in de overgangsfase naar groene energie “niet zuinig genoeg geweest” op de back-up. “Die is dan misschien vies, en er komt misschien nare rook uit de schoorstenen. Maar die hadden we nu wel kunnen hebben om te voorkomen dat de elektriciteitsprijs, die ook meestijgt, fors zou oplopen.”

LEES OOK: Is de gascrisis een opmaat naar meer Europese zelfstandigheid?

Door: Marinka Wagemans

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid. Klik hier

U heeft niet de juiste cookie settings om een reactie te plaatsen. Klik hier om uw instellingen te wijzigen

Stand van Nederland: Generatie Next

Millennial Jill Bleiksloot wordt iedere dag verleid. Via de media, zoals tv en krant, ouderwetse foldertjes in de bus en natuurlijk online door social media. Daar gaan miljarden in om, omdat men ons steeds specifieker weet te vinden.

Maar generatie next is ook steeds meer gesteld op z’n privacy. En dat treft want cookies, sporen die we online achterlaten waardoor men precies weet wat voor persoon jij bent, zijn inmiddels verboden. Hoe bereikt het product de klant? En waar zijn millennials ontvankelijk voor?

Donderdag 22:10
Man in Amsterdam mishandeld en in gezicht gespuugd om Joodse afkomst

Een 28-jarige man uit Oostzaan heeft aangifte gedaan nadat hij werd mishandeld en gediscrimineerd om zijn Joodse afkomst. Een vrouw vroeg hem bij de metrohalte…

Lees meer

Man aangehouden voor schietincident Maastricht, slachtoffer (21) vecht voor leven

De politie heeft dinsdag een 29-jarige man uit Maastricht aangehouden in verband met een schietpartij zaterdag, meldt de politie. Daarbij raakte een 21-jarige man uit…

Lees meer

NOC*NSF verzoekt kabinet sporten tot 20.00 uur toe te staan: ‘Zie het als essentiële sector’

NOC*NSF doet een oproep aan het kabinet de avondlockdown voor sport aan te passen. De Tweede Kamer vergadert woensdag over de maatregelen. De sportkoepel vraagt…

Lees meer

Voorzitter Bergkamp doet aangifte na ‘coronagerelateerde’ dreigmail aan Kamerleden

Kamervoorzitter Vera Bergkamp gaat deze week aangifte doen nadat meerdere Tweede Kamerleden een dreigmail hebben ontvangen. Dit vertelde Bergkamp dinsdag in reactie op het stijgende…

Lees meer

GGD’en nog bezig met plan hoe boostercampagne te versnellen

GGD’en kunnen nog niet zeggen hoe zij het toedienen van boosterprikken gaan versnellen. Dat meldt de landelijke koepel GGD GHOR, die samen met het RIVM…

Lees meer

RIVM: ‘Stabilisatie in positieve tests’, maar wel meer opnames en doden

In de afgelopen week zijn 155.152 positieve coronatests geregistreerd. Dat is vrijwel gelijk aan vorige week. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) spreekt van…

Lees meer

Aantal coronapatiënten in ziekenhuizen nadert piek vorige winter

Het aantal coronapatiënten in de Nederlandse ziekenhuizen is dinsdag met 73 gestegen tot 2845. Dat is nog net onder het hoogste niveau van de afgelopen…

Lees meer