main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 29 september 2021 — 10:47

Driekwart slachtoffers doet geen aangifte omdat ze denken dat het zinloos is

Driekwart van de in totaal vier miljoen slachtoffers van misdrijven doet geen aangifte omdat ze denken dat het zinloos is, of omdat de politie het ontmoedigt. Dat zegt Stichting Slachtofferhulp Nederland tegen De Telegraaf. Minder dan een kwart van de slachtoffers (23 procent) die recht hebben op een schadevergoeding vraagt daar bij de rechter om.

Op papier hebben slachtoffers een sterkere positie gekregen, maar de praktijk blijkt weerbarstiger, concludeert de stichting. Het gaat vooral vaak mis bij zaken die het Openbaar Ministerie zelf afhandelt. Daarin komt er geen rechter aan te pas en worden slachtoffers volgens de stichting vaak vergeten.

In 2020 leidden slechts 159.000 van de 1,5 miljoen ernstige zaken tot een strafzaak, blijkt uit cijfers van de Raad voor de Rechtspraak. Bij rechtbanken gaat de behandeling van slachtoffers beter.

‘Mensen ervaren drempel’

“Ik denk dat mensen wel een drempel ervaren om aangifte te doen”, zegt Tweede Kamerlid voor het CDA Mustafa Amhaouch in Goedemorgen Nederland op NPO 1. Volgens hem is een deel van het probleem dat de politie het “zwaar heeft”. “Er is extra geld vrijgemaakt voor de politie, maar dat is nog vrij summier. We doen er een zwaar beroep op, bijvoorbeeld als het gaat om de aanpak van ondermijning.”

“Er mag geen teneur ontstaan: er wordt toch niks met mijn aangifte gedaan”, waarschuwt Amhaouch. Daarom moet de politie volgens hem “op volle sterkte zijn”. “Ik denk dat het heel belangrijk is dat we investeren in de rechters, het OM en de politie. En we moeten het laagdrempelig maken voor mensen om aangifte te doen”, aldus Amhaouch.

Het demissionaire kabinet heeft ruim een half miljard euro extra voor uitgetrokken voor justitie, waarvan 434 miljoen jaarlijks beschikbaar komt. Naast klimaat is het de enige post die er serieus geld bij krijgt.

LEES OOK: Grapperhaus moest ‘enorm drammen’ voor extra geld justitie

Door: Peter Visser

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Militair bracht Hitlergroet en zong Duitse marsliederen: neonazi of foute grappenmaker?

Militair Sem R. staat op foto’s waarop hij een SS-hoofddeksel draagt en waar hij de Hitlergroet brengt. Zelf doet hij het af als ‘humor’. Hoe denkt de rechter daarover?

Presentator Maaike Timmerman gaat in gesprek met Telegraaf-journalist Silvan Schoonhoven die met Sem R. sprak en historicus Coks Donders. Hoe komt het dat antisemitisme toeneemt? En worden de daders opgespoord en berecht? Onderzoeksjournalist Noa van Oostrom zoekt het uit.

Luister naar de podcast!

 

Luister terug: Hoe staat het met de verduurzamingsslag?

Die vraag stelt Thomas van Groningen aan Remco de Boer, die de energietransitie al jaren onderzoekt, beschrijft én bespreekt in zijn podcast Studio Energie, David Peters, Chief Transition Officer van netbeheerder Stedin en Tweede Kamerlid Henk Vermeer.

Klik hier.

Econoom noemt Wet betaalbare huur ‘onverstandig’: ‘Zetten mensen zonder vermogen op achterstand’

De Wet betaalbare huur is onverstandig, zegt econoom en oud-CPB-directeur Coen Teulings in het radioprogramma Sven op 1. Hij is bang dat mensen met weinig…

Lees meer

Docenten UvA in actie op Roeterseiland als steun aan studenten

Tientallen docenten en medewerkers van de Universiteit van Amsterdam (UvA) houden dinsdagmiddag vanaf 16.00 uur een eigen demonstratie op de Roeterseilandcampus. Ze doen dat onder…

Lees meer

Militair Sem R. werd vrijgesproken van het maken van neonazistisch materiaal: ‘Uit de hand gelopen kleedkamerhumor’

Antisemitische leuzen, de Hitlergroet en Duitse marsliederen; in de telefoon van militair Sem R. ontdekte de politie appgroepen waarin neonazistische uitlatingen werden gedaan. Opvallend: ook…

Lees meer

Partijleiders en informateurs nog steeds onzeker over akkoord

Het is nog steeds niet duidelijk of PVV, VVD, NSC en BBB samen een nieuw kabinet gaan vormen. Na afloop van een lange dag van…

Lees meer