main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
28 september 2021 — 13:39

COA slaat alarm: asielzoekerscentra zitten vol, we zitten tegen crisisnoodopvang aan

De reguliere- en noodopvang zitten zo vol dat het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) bijna genoodzaakt is te kijken naar crisisnoodopvang. Dat zegt een woordvoerder tegen persbureau ANP. Dat noodplan wordt mogelijk doorgevoerd als alle 4000 asielzoekers die niet in de reguliere opvang terechtkunnen ook niet snel een plek krijgen in de noodopvang. “Dat scenario willen we absoluut niet”, aldus de woordvoerder.

Crisisnoodopvang is de laatste stap die gezet wordt in het opvangen van asielzoekers. Als eerste is er de reguliere opvang, die in totaal zo’n 30.000 plekken bezit. Als deze asielzoekerscentra vol zitten is er noodopvang nodig. Daarbij worden asielzoekers op grote locaties, zoals in hallen, opgevangen. Als dat ook niet meer mogelijk is wordt er gekozen voor crisisnoodopvang.

Versnipperd opgevangen

Het zou betekenen dat asielzoekers versnipperd worden opgevangen door verschillende gemeenten en dorpen, in bijvoorbeeld sporthallen, tenten en lege cruiseschepen. De laatste keer dat dit gebeurde was ongeveer zes jaar geleden, toen veel Syrische vluchtelingen naar Nederland kwamen.

Vooral met de komende winterperiode zijn deze opvanglocaties niet wenselijk. Daarom roept het COA gemeenten meermaals op om plekken beschikbaar te stellen voor noodopvang.

In de Zeelandhallen in Goes is maandag de eerste grote noodopvang voor asielzoekers geopend. Hier kunnen zo’n 320 mensen terecht. Maar ook in onder meer in het vakantiepark in Duinrell kunnen zo’n 900 asielzoekers terecht. Later dit jaar volgen meer grote noodopvangplekken, zoals in de Jaarbeurs in Utrecht, de WTC Expo in Leeuwarden en een nog te bepalen locatie in Zaanstad.

Krapte op de woningmarkt en coronamaatregelen

Hiermee is ongeveer de helft van de 4000 asielzoekers van een plekje voorzien, zegt de woordvoerder. “We zijn druk bezig om meer locaties te bewerkstelligen.” De overvolle reguliere asielzoekerscentra komen volgens de woordvoerder enerzijds door de krapte op de woningmarkt. De ongeveer 11.000 statushouders, die recht hebben op een sociale huurwoning, verlaten de centra niet omdat ze geen eigen woning kunnen krijgen.

Anderzijds komt de drukte onder andere door het opheffen van de coronamaatregelen. Het afgelopen anderhalf jaar werd volgens de woordvoerder nauwelijks gevlogen en bleef het aantal asielzoekers op ongeveer 27.000 hangen. Door de versoepelingen zijn de laatste maanden honderden andere asielzoekers naar Nederland gekomen. Daar komen nog zo’n 2000 evacués uit Afghanistan bij.

Uiteindelijk zijn meer reguliere asielzoekerscentra nodig. Dat kost echter een hoop tijd, door onder meer het regelen van vergunningen. Daarom zijn volgens de woordvoerder nu vooral noodopvangplekken hard nodig.

LEES OOK: Azc’s lopen vol, waarschijnlijk meer opvanglocaties nodig: ‘Er is een grens’

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Blik op de politieke toekomst

Hoe ziet Nederland er over pak ‘m beet vijf jaar uit en welk langetermijnbeleid is nodig om ons land economisch op de rails te houden? Te gast zijn:
  • Barbara Baarsma, hoofdeconoom van PWC. Met haar onderzoeken we hoe we onze economie gezond maken en houden;
  • Energie-expert Jilles van den Beukel. Met hem duiken we in de toekomst van ons energiebeleid;
  • Evert Verhulp, hoogleraar arbeidsrecht aan de Universiteit van Amsterdam en veteraan van de sociaaleconomische raad. Hij vertelt wat ons te wachten staat op de arbeidsmarkt, die alsmaar krapper lijkt te worden.

Luister de podcast via je favoriete podcast-app!

Van dierenbeul tot moordenaar: ‘Psychopaten hebben er plezier in om anderen pijn te doen’

Wat maakt dat mensen onschuldige dieren de vreselijkste dingen aan doen? Bovendien zeggen de experts: ‘Waar dieren in nood zijn, zijn vaak ook mensen in nood’. Is dierenmishandeling een voorbode van geweld tegen mensen?

Presentator Maaike Timmerman gaat in gesprek met GZ-psycholoog Nienke Endenburg van het Landelijk Expertisecentrum voor Dierenmishandeling en Joop de Schepper, landelijk portefeuillehouder dierenpolitie. Onderzoeksjournalist Rick Pietersz duikt in de cijfers en rijdt mee met de dierenambulance.

Luister nu naar de podcast!
Moeder Navalny heeft haar zoon gezien

De moeder van de Russische oppositieleider Aleksej Navalny zegt dat ze het lichaam van haar overleden zoon heeft gezien. Ze vreest dat autoriteiten het lichaam…

Lees meer

Dode wolf niet omgekomen door geweld, maar door geelzucht

De jonge wolf die in november vorig jaar dood werd gevonden in een modderpoel in Uddel is gestorven aan geelzucht. Dat is gebleken uit onderzoek…

Lees meer

Ook het Witte Huis ziet Rutte zitten als NAVO-topman

Het Witte Huis schaart zich openlijk achter scheidend premier Mark Rutte als nieuwe topman van de NAVO. Een woordvoerder bevestigde de Amerikaanse steun voor de…

Lees meer

Nog twee mannen aangehouden voor rellen Eritreeërs

De politie heeft nog twee verdachten aangehouden voor de rellen tussen Eritreeërs rond een zalencentrum in Den Haag, meldt het OM donderdag. Het gaat om…

Lees meer

Houd paraplu, regenjas en laarzen in de aanslag: storm Louis kom eraan

Op Limburg na geldt donderdagavond in het hele land code oranje vanwege storm Louis, meldt het KNMI. Vanaf 19.00 uur trekt storm Louis over Zeeland…

Lees meer

Meisje (17) overleden door steekpartij Winsum

In het Groningse dorp Winsum is een meisje van 17 jaar overleden na een steekpartij op de A.S. de Blécourtlaan, woensdagavond. Ze werd woensdagavond zwaargewond…

Lees meer

COA: 2032 asielzoekers in Ter Apel, maximum overschreden

In het aanmeldcentrum in Ter Apel hebben 2032 asielzoekers de nacht doorgebracht, zegt een woordvoerder van het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA). Dat zijn er…

Lees meer

Jeroen Lenaers (CDA-Europarlementariër): ‘Pas na verkiezingen duidelijkheid of BBB en NSC welkom zijn bij EVP-fractie’

Het is voor NSC en BBB wachten geblazen tot zij duidelijkheid krijgen om zich te voegen aan de EVP-fractie in het Europees Parlement. Daar komt…

Lees meer