main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
28 september 2021 — 13:39

COA slaat alarm: asielzoekerscentra zitten vol, we zitten tegen crisisnoodopvang aan

De reguliere- en noodopvang zitten zo vol dat het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) bijna genoodzaakt is te kijken naar crisisnoodopvang. Dat zegt een woordvoerder tegen persbureau ANP. Dat noodplan wordt mogelijk doorgevoerd als alle 4000 asielzoekers die niet in de reguliere opvang terechtkunnen ook niet snel een plek krijgen in de noodopvang. “Dat scenario willen we absoluut niet”, aldus de woordvoerder.

Crisisnoodopvang is de laatste stap die gezet wordt in het opvangen van asielzoekers. Als eerste is er de reguliere opvang, die in totaal zo’n 30.000 plekken bezit. Als deze asielzoekerscentra vol zitten is er noodopvang nodig. Daarbij worden asielzoekers op grote locaties, zoals in hallen, opgevangen. Als dat ook niet meer mogelijk is wordt er gekozen voor crisisnoodopvang.

Versnipperd opgevangen

Het zou betekenen dat asielzoekers versnipperd worden opgevangen door verschillende gemeenten en dorpen, in bijvoorbeeld sporthallen, tenten en lege cruiseschepen. De laatste keer dat dit gebeurde was ongeveer zes jaar geleden, toen veel Syrische vluchtelingen naar Nederland kwamen.

Vooral met de komende winterperiode zijn deze opvanglocaties niet wenselijk. Daarom roept het COA gemeenten meermaals op om plekken beschikbaar te stellen voor noodopvang.

In de Zeelandhallen in Goes is maandag de eerste grote noodopvang voor asielzoekers geopend. Hier kunnen zo’n 320 mensen terecht. Maar ook in onder meer in het vakantiepark in Duinrell kunnen zo’n 900 asielzoekers terecht. Later dit jaar volgen meer grote noodopvangplekken, zoals in de Jaarbeurs in Utrecht, de WTC Expo in Leeuwarden en een nog te bepalen locatie in Zaanstad.

Krapte op de woningmarkt en coronamaatregelen

Hiermee is ongeveer de helft van de 4000 asielzoekers van een plekje voorzien, zegt de woordvoerder. “We zijn druk bezig om meer locaties te bewerkstelligen.” De overvolle reguliere asielzoekerscentra komen volgens de woordvoerder enerzijds door de krapte op de woningmarkt. De ongeveer 11.000 statushouders, die recht hebben op een sociale huurwoning, verlaten de centra niet omdat ze geen eigen woning kunnen krijgen.

Anderzijds komt de drukte onder andere door het opheffen van de coronamaatregelen. Het afgelopen anderhalf jaar werd volgens de woordvoerder nauwelijks gevlogen en bleef het aantal asielzoekers op ongeveer 27.000 hangen. Door de versoepelingen zijn de laatste maanden honderden andere asielzoekers naar Nederland gekomen. Daar komen nog zo’n 2000 evacués uit Afghanistan bij.

Uiteindelijk zijn meer reguliere asielzoekerscentra nodig. Dat kost echter een hoop tijd, door onder meer het regelen van vergunningen. Daarom zijn volgens de woordvoerder nu vooral noodopvangplekken hard nodig.

LEES OOK: Azc’s lopen vol, waarschijnlijk meer opvanglocaties nodig: ‘Er is een grens’

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid. Klik hier

U heeft niet de juiste cookie settings om een reactie te plaatsen. Klik hier om uw instellingen te wijzigen

Stand van Nederland: Generatie Next

Kernenergie kan een belangrijke rol gaan spelen in onze behoefte naar nieuwe, schonere energie in verband met het klimaatprobleem. Jarenlang was deze vorm van energieopwekking uit den boze, maar de nieuwe generatie staat er, anders dan hun ouders, open voor. Sterker nog: steeds meer millennials omarmen kernenergie.

Is het bouwen van nieuwe centrales haalbaar? De kosten lopen in de tientallen miljarden. Raquel Schilder zoekt het uit.

Donderdag 22.10
Vanaf volgende maand mogen alleen gevaccineerden de VS binnenreizen

De reisrestricties om de VS binnen te komen worden vanaf volgende maand weer strenger. Alleen mensen die volledig zijn gevaccineerd tegen corona mogen in het…

Lees meer

Het blijft rommelen in Groningen, NAM betaalt maar deel versterkingsoperatie

De situatie in Groningen blijft irritatie opwekken bij alle betrokken partijen. De NAM blijkt nu maar een deel van de kosten van de versterkingsoperatie op…

Lees meer

Landelijke ophokplicht pluimvee door vogelgriep

Vanaf dinsdagmiddag geldt in heel Nederland een ophokplicht voor alle bedrijven die pluimvee houden. Dat komt door een uitbraak van vogelgriep in Zeewolde. De aangetroffen…

Lees meer

RIVM: aantal positieve tests, opnames en doden stijgt razendsnel

Het coronavirus grijpt sneller en sneller om zich heen. Het aantal positieve tests is afgelopen week met 50 procent gestegen. Het aantal ziekenhuisopnames nam met…

Lees meer

Hoogste aantal nieuwe covidopnames verpleegafdelingen sinds mei

Op de verpleegafdelingen van Nederlandse ziekenhuizen zijn afgelopen etmaal 122 nieuwe coronapatiënten opgenomen, zo staat in de recentste cijfers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding…

Lees meer