main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
28 september 2021 — 13:39

COA slaat alarm: asielzoekerscentra zitten vol, we zitten tegen crisisnoodopvang aan

De reguliere- en noodopvang zitten zo vol dat het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) bijna genoodzaakt is te kijken naar crisisnoodopvang. Dat zegt een woordvoerder tegen persbureau ANP. Dat noodplan wordt mogelijk doorgevoerd als alle 4000 asielzoekers die niet in de reguliere opvang terechtkunnen ook niet snel een plek krijgen in de noodopvang. “Dat scenario willen we absoluut niet”, aldus de woordvoerder.

Crisisnoodopvang is de laatste stap die gezet wordt in het opvangen van asielzoekers. Als eerste is er de reguliere opvang, die in totaal zo’n 30.000 plekken bezit. Als deze asielzoekerscentra vol zitten is er noodopvang nodig. Daarbij worden asielzoekers op grote locaties, zoals in hallen, opgevangen. Als dat ook niet meer mogelijk is wordt er gekozen voor crisisnoodopvang.

Versnipperd opgevangen

Het zou betekenen dat asielzoekers versnipperd worden opgevangen door verschillende gemeenten en dorpen, in bijvoorbeeld sporthallen, tenten en lege cruiseschepen. De laatste keer dat dit gebeurde was ongeveer zes jaar geleden, toen veel Syrische vluchtelingen naar Nederland kwamen.

Vooral met de komende winterperiode zijn deze opvanglocaties niet wenselijk. Daarom roept het COA gemeenten meermaals op om plekken beschikbaar te stellen voor noodopvang.

In de Zeelandhallen in Goes is maandag de eerste grote noodopvang voor asielzoekers geopend. Hier kunnen zo’n 320 mensen terecht. Maar ook in onder meer in het vakantiepark in Duinrell kunnen zo’n 900 asielzoekers terecht. Later dit jaar volgen meer grote noodopvangplekken, zoals in de Jaarbeurs in Utrecht, de WTC Expo in Leeuwarden en een nog te bepalen locatie in Zaanstad.

Krapte op de woningmarkt en coronamaatregelen

Hiermee is ongeveer de helft van de 4000 asielzoekers van een plekje voorzien, zegt de woordvoerder. “We zijn druk bezig om meer locaties te bewerkstelligen.” De overvolle reguliere asielzoekerscentra komen volgens de woordvoerder enerzijds door de krapte op de woningmarkt. De ongeveer 11.000 statushouders, die recht hebben op een sociale huurwoning, verlaten de centra niet omdat ze geen eigen woning kunnen krijgen.

Anderzijds komt de drukte onder andere door het opheffen van de coronamaatregelen. Het afgelopen anderhalf jaar werd volgens de woordvoerder nauwelijks gevlogen en bleef het aantal asielzoekers op ongeveer 27.000 hangen. Door de versoepelingen zijn de laatste maanden honderden andere asielzoekers naar Nederland gekomen. Daar komen nog zo’n 2000 evacués uit Afghanistan bij.

Uiteindelijk zijn meer reguliere asielzoekerscentra nodig. Dat kost echter een hoop tijd, door onder meer het regelen van vergunningen. Daarom zijn volgens de woordvoerder nu vooral noodopvangplekken hard nodig.

LEES OOK: Azc’s lopen vol, waarschijnlijk meer opvanglocaties nodig: ‘Er is een grens’

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Terugluisteren: WNL Haagse Lobby

Een mooie Mercedes kopen of een duur horloge, als het aan het kabinet ligt kan je bedragen hoger dan 3.000 euro niet langer contant betalen. Luister WNL Haagse Lobby met Michiel Zwinkels, hoofdofficier van het Functioneel Parket van het Openbaar Ministerie, oud-staatssecretaris van Cultuur en Media Medy van der Laan en Eddy van Hijum (NSC) nu terug!

Klik hier.

Den Haag: politie houdt verscherpt toezicht op dodenherdenking

De Haagse politie houdt volgende week “verscherpt toezicht” op de dodenherdenking en zal ingrijpen “indien daartoe onverhoopt aanleiding is”. Dat meldt de burgemeester van Den…

Lees meer

ASML wil graag in regio Eindhoven groeien, maar heeft een plan B

ASML wil op de lange termijn graag in Veldhoven en de regio Eindhoven uitbreiden, zei financieel directeur Roger Dassen op de aandeelhoudersvergadering van het bedrijf….

Lees meer

In de Franse ‘Diagonal du vide’ vind je nog amper een millennial terug: ‘Voor geen goud’

Dwars door Frankrijk loopt de Diagonale du vide, ofwel de Diagonaal van de leegte. Een groot gebied dat voornamelijk bestaat uit platteland, bos en velden…

Lees meer

FNV voorziet geen problemen om vakantiedrukte op Schiphol

Vakbond FNV verwacht geen grote problemen op Schiphol deze meivakantie. Volgens de bond is er veel werk gemaakt van het terugdringen van de personeelstekorten op…

Lees meer

Nederland mag asielzoeker niet buiten EU aanvraag laten doorlopen

Nederland mag asielzoekers niet naar een land buiten de Europese Unie sturen om daar de asielprocedure te doorlopen. Daarvoor moet de EU-wetgeving worden aangepast, zei…

Lees meer

ChristenUnie doet aangifte vanwege bekladding partijkantoor

De ChristenUnie gaat aangifte doen vanwege bekladding van het partijkantoor. Dat meldt partijleider Mirjam Bikker in het radioprogramma Sven op 1. “Dat zal het partijbureau…

Lees meer

Econoom waarschuwt voor grote gevolgen wetsvoorstel De Jonge voor goedkopere huur

De PVV gaat waarschijnlijk voor de wet van demissionair woonminister Hugo de Jonge stemmen, waardoor honderdduizenden woningen in de vrije huursector in de middenhuur zullen…

Lees meer