main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 27 september 2021 — 11:40

‘Wie de volgende bondskanselier wordt, hangt af van de liberalen en de Groenen’

Na een spannende verkiezingsavond lijken de Duitse verkiezingen te zijn gewonnen door de sociaal-democratische SPD. Wie de volgende bondskanselier wordt, hangt nu af van de liberalen (FDP) en de Groenen, zegt directeur Politieke Zaken van het HCSS, Han ten Broeke, in Goedemorgen Nederland.

De SPD wint met 26 procent van de stemmen nipt van het conservatieve CDU/CSU, de partij van Angela Merkel. Partijleider Olaf Scholz staat te trappelen om het stokje over te nemen van Angela Merkel. “Hij heeft weliswaar de verkiezingen gewonnen, maar de nummer twee, Armin Laschet met het CDU/CSU, geeft nog niet op. Die gaan niet uit zichzelf zomaar in de oppositie. De kans dat hij kanselier wordt is nog niet helemaal verkeken. Het hangt af van wat de liberalen en de Groenen, allebei winnaars, gaan doen. Die hebben de sleutel in handen en moeten bepalen welke coalitie van drie partijen het uiteindelijke gaat doen.

De Duitse kiezer wil “geen grote veranderingen”, zo laten de verkiezingen volgens Ten Broeke zien. “Dat zag je bij Scholz en Laschet, die allebei een poging deden om Merkel te imiteren. Om maar te laten zien dat ze in de toon en sfeer van Merkel zullen doorgaan.”

Middenpartij

De Duitse kiezers zijn duidelijk voor een middenpartij gegaan. “Je ziet dat Die Linke amper nog de kiesdrempel van 5 procent haalt. Dat is de oude Oost-Duitse communistische partij. Tegenwoordig doen ze steeds minder moeite om dat verschil nog overeind te houden. De AfD, een partij zoals FVD, heeft helemaal de lijn tegen de coronamaatregelen gevolgd. Ook die hebben niet geweldig gescoord. Je ziet het midden groter worden, maar de twee grootste partijen in het midden worden kleiner. Duitsland gaat toe naar vier middelgrote partijen.”

Wie de volgende bondskanselier wordt, is van groot belang voor Nederland, zegt Ten Broeke. “Als je op zaterdag in Enschede naar de markt gaat, wordt daar Duits gesproken. Er is ontzettend veel grensverkeer. In een stad als Düsseldorf zitten iets van 700 Nederlandse ondernemingen. Duitsland is voor ons economisch en sociaal van ongelooflijk groot belang.”

Ondernemers

Ten Broeke: “Als er een regering komt die door de SPD wordt geleid, kan je verwachten dat de belastingen nog verder omhoog gaan. Duitsland heeft een land met een hoge lastendruk. Dat zegt iets over hoe ondernemers daar investeren, maar ook over hoe Duitse ondernemers naar Nederland kijken. Je hoort nu al veel Duitsers zeggen: ‘Misschien wil ik niet eens in Duitsland blijven.’ Het maakt dus uit wie het wordt, en sowieso is het voor ons van groter belang dan de Amerikaanse verkiezingen, die we over het algemeen vrij uitgebreid behandelen.”

LEES OOK: Duitse verkiezingen gewonnen door SPD: ‘Scholz wordt gezien als de zekere keuze’

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid. Klik hier

U heeft niet de juiste cookie settings om een reactie te plaatsen. Klik hier om uw instellingen te wijzigen

Stand van Nederland: Generatie Next

Kernenergie kan een belangrijke rol gaan spelen in onze behoefte naar nieuwe, schonere energie in verband met het klimaatprobleem. Jarenlang was deze vorm van energieopwekking uit den boze, maar de nieuwe generatie staat er, anders dan hun ouders, open voor. Sterker nog: steeds meer millennials omarmen kernenergie.

Is het bouwen van nieuwe centrales haalbaar? De kosten lopen in de tientallen miljarden. Raquel Schilder zoekt het uit.

Donderdag 22.10
KNMI: Zeespiegel stijgt 1 tot 2 meter voor Nederlandse kust

Het KNMI heeft zijn voorspellingen naar boven bijgesteld wat betreft de zeespiegelstijging. Het instituut gaat ervanuit dat de zeespiegel voor de Nederlandse kust eind deze…

Lees meer

Poolse man niet met opzet voor de tram geduwd volgens advocaat verdachte

Het is nog steeds onduidelijk of de Poolse man vorige week met opzet voor de tram werd geduwd of niet. De advocaat van een van…

Lees meer

RIVM: 5331 positieve coronatests

Bij het RIVM zijn tot 10.00 uur vanmorgen 5331 nieuwe positieve tests gemeld. Dat zijn er 1003 minder dan gisteren. Gemiddeld stijgt het aantal positieve…

Lees meer

Kabinet beraadt zich op aanvullende coronamaatregelen, vraagt eerder advies OMT

Het kabinet beraadt zich op aanvullende maatregelen om de oplaaiende uitbraak van het coronavirus een halt toe te roepen. Het Outbreak Management Team (OMT) is…

Lees meer

Robert Alblas gaat WNL verlaten

WNL directeur Robert Alblas gaat per 1 februari de publieke omroep verlaten. Hij was een van de grondleggers van WNL. Hij heeft 12 jaar bij…

Lees meer