main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 27 september 2021 — 10:39

Blijft Mona Keijzer aan als CDA-Kamerlid of is haar positie onhoudbaar geworden?

Blijft Mona Keijzer aan als CDA-Kamerlid of is haar positie binnen de partij onhoudbaar geworden? “De fractie zal het niet prettig vinden als ze in hun midden blijft zitten”, zegt parlementair journalist Marieke Smits in Goedemorgen Nederland op NPO 1.

Keijzer werd zaterdag ontslagen als staatssecretaris nadat zij kritiek uitte op de coronapas in een interview met De Telegraaf. “Veel mensen zien het als een moedige actie. In die zin vertegenwoordigt zij een breed gedragen geluid in de samenleving. Maar ze is wel staatssecretaris. Dan kun je niet alles zeggen wat je wil, want je bent lid van het kabinet. Het kabinet spreekt met één mond, dat is nou eenmaal staatsrechtelijk zo besloten.”

Keijzer had na het interview niet direct door dat ze over de schreef was gegaan, zegt oud-minister van Buitenlandse Zaken Uri Rosenthal. “Wat dat betreft is het niet alleen een beslissing van de ministerraad waar je je aan hebt te houden, maar ze is ook nog Kamerlid, lid van de CDA-fractie. Het CDA heeft de coronapas gesteund. Dus ze neemt twee keer afstand.”

Breuk van vertrouwen

De vraag is nu of Keijzer haar zetel in de kamer opgeeft of niet. “Haar positie binnen de CDA-fractie is onhoudbaar geworden”, zegt Smits. “Omdat ze afstand heeft genomen van het beleid van een CDA-minister. En het blijft ook een vertrouwenskwestie. Je kunt wel zeggen dat je geen idee had dat je over de schreef ging, maar iedereen ziet wel dat je het in een interview zo doet. Dat zullen mensen een breuk van vertrouwen vinden. De fractie zal het niet prettig vinden als ze in hun midden blijft zitten.” Smits verwacht dat Keijzer haar zetel dan zal meenemen.

Het CDA zou in dat geval nog maar 13 zetels over hebben. Smits: “Ze zijn de Kamer ingekomen met 15 zetels en gaan dan naar 13. Pieter Omtzigt heeft er natuurlijk ook een meegenomen.” Keijzer voelt een verantwoordelijkheid, denkt Smits. “Zij heeft een bepaald geluid wat ze vertegenwoordigt. Daar gaat ze mee door.”

Aansluiten bij Omtzigt

Keijzer kan zich ook nog aansluiten bij Omtzigt. Smits: “Daar gingen al eerder geruchten over rond. Die optie is er ook, dat ze zich aansluit bij een andere partij. Er zijn veel partijen die haar steunen, zoals de PVV en Van Haga met zijn partij. Omzigt heeft zijn handen vol aan zichzelf, dus misschien vind hij het ingewikkeld om haar er als bagage bij te hebben.”

LEES OOK: Wierd Duk: ‘Keijzer begrijpt de onvrede in de samenleving’

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid. Klik hier

U heeft niet de juiste cookie settings om een reactie te plaatsen. Klik hier om uw instellingen te wijzigen

Stand van Nederland: Generatie Next

Kernenergie kan een belangrijke rol gaan spelen in onze behoefte naar nieuwe, schonere energie in verband met het klimaatprobleem. Jarenlang was deze vorm van energieopwekking uit den boze, maar de nieuwe generatie staat er, anders dan hun ouders, open voor. Sterker nog: steeds meer millennials omarmen kernenergie.

Is het bouwen van nieuwe centrales haalbaar? De kosten lopen in de tientallen miljarden. Raquel Schilder zoekt het uit.

Donderdag 22.10
KNMI: Zeespiegel stijgt 1 tot 2 meter voor Nederlandse kust

Het KNMI heeft zijn voorspellingen naar boven bijgesteld wat betreft de zeespiegelstijging. Het instituut gaat ervanuit dat de zeespiegel voor de Nederlandse kust eind deze…

Lees meer

Poolse man niet met opzet voor de tram geduwd volgens advocaat verdachte

Het is nog steeds onduidelijk of de Poolse man vorige week met opzet voor de tram werd geduwd of niet. De advocaat van een van…

Lees meer

RIVM: 5331 positieve coronatests

Bij het RIVM zijn tot 10.00 uur vanmorgen 5331 nieuwe positieve tests gemeld. Dat zijn er 1003 minder dan gisteren. Gemiddeld stijgt het aantal positieve…

Lees meer

Kabinet beraadt zich op aanvullende coronamaatregelen, vraagt eerder advies OMT

Het kabinet beraadt zich op aanvullende maatregelen om de oplaaiende uitbraak van het coronavirus een halt toe te roepen. Het Outbreak Management Team (OMT) is…

Lees meer

Robert Alblas gaat WNL verlaten

WNL directeur Robert Alblas gaat per 1 februari de publieke omroep verlaten. Hij was een van de grondleggers van WNL. Hij heeft 12 jaar bij…

Lees meer