Tekstgrootte
Artikel delen
  • Gekopieerd

PBL: Nederland moet beleid maken om energiearmoede tegen te gaan

Redactie

De Nederlandse uitstoot van broeikasgassen moet in 2030 verder zijn gedaald dan dat wij onszelf tot ambitie hebben gesteld. Dat blijkt uit een rapport van het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL). Zij deden onderzoek in opdracht van het parlement.

Dat is nodig om te voldoen aan de gezamenlijke klimaatdoelen van de Europese Unie. In december vorig jaar bereikte EU-landen een akkoord over een hoger Europees doel. In 2030 moet de uitstoot van broeikasgassen 55 procent lager zijn dan in 1990. Onder meer Nederland had in Brussel voor dat doel gepleit, maar heeft zijn eigen doelen nog niet aangescherpt. Op diverse terreinen zal een koerswijziging van het kabinet nodig zijn om die doelen wel te halen, zegt het PBL.

Energiearmoede

Ook moet Nederland van de Europese Commissie beleid gaan maken om "energiearmoede" tegen te gaan. Zulk beleid is in Nederland nog onbekend. "Nederland zal moeten kijken welke mogelijkheden het heeft om, aanvullend op het huidige inkomens- en sociale beleid, in het energiebeleid aandacht aan energie-armen te besteden", aldus het PBL.

Een half miljoen Nederlanders lijden aan energiearmoede. Dat wil zeggen dat zij zulke hoge energiekosten betalen dat ze in de armoede belanden. Dit zijn mensen die bijvoorbeeld in slecht geïsoleerde huizen wonen. De Europese Commissie zegt dat Nederland er ook aan moet werken om deze mensen financieel tegemoet te komen, zodat daar de lasten niet nog verder stijgen.

"In een rijk land als Nederland is het natuurlijk belachelijk dat mensen door hun energierekening in armoede zouden vervallen", zegt Lousewies van der Laan, directeur van Transparency International Nederland en voormalig Europarlementariër in Goedemorgen Nederland op NPO 1. "Dat is een verantwoordelijkheid die we met zijn allen moeten dragen."

Daar is genoeg ruimte voor, zegt Van der Laan. "Het kan natuurlijk niet zo zijn als er nu een strenge winter aan komt dat men vanwege de gastekorten dat echt gaat voelen. Ik hoop dat daar wordt ingesprongen."

LEES OOK: Ministerie schrapte oproep om minder vlees te eten uit klimaatcampagne: ‘Geduw roept weerstand op’


Ook de moeite waard
Meest gelezen
Korte WNL video's
Meer van WNL
Steun WNL

Word lid. Het telt.

Waardeert u onze programma's? Steun WNL dan met de jaarlijkse bijdrage van slechts €8,50, de wettelijk minimale verplichte bijdrage voor omroepen.

Hiermee helpt u ons journalistieke geluid te behouden en voorkomt u dat WNL zijn publieke status en zendtijd verliest.

€ 8,50 per jaar

Word lid van WNL
Goedemorgen Nederland Op Zondag Stand van Nederland Café Kockelmann In de kantine Sven op 1 Het Misdaad- bureau