main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 22 september 2021 — 10:42

Bestrijding georganiseerde misdaad grote uitdaging: ‘Drugsgebruik wordt geromantiseerd’

Een van de grootste uitdagingen waar de politiek de komende tijd voor staat is de aanpak van de georganiseerde drugscriminaliteit. Het is maar de vraag of de 400 miljoen euro die het demissionaire kabinet hier (structureel) voor uittrekt voldoende oplevert. Het is volgens CDA-Kamerlid Anne Kuik vooral belangrijk dat het geld ingezet werd voor verschillende maatregelen, zoals onder andere het creëeren van bewustwording onder drugsgebruikers. “Je kunt niet zeggen: mijn handen zijn schoon.”

Volgens Kuik is het beeld rondom drugs geromantiseerd. “Het moet allemaal maar kunnen”, zegt ze in Goedemorgen Nederland op NPO 1. “Er zijn tienduizenden doden in ‘bronlanden’, zoals Colombia, waar de cocaïne vandaan komt. Dat lijntje coke staat één op één met de gevolgen ervan. De doden, en de moorden die we hebben gezien, maar ook milieuschade”, vindt de CDA’er. “Ik denk dat die bewustwording daarvan voor de drugsgebruiker onderbelicht is.”

De maatschappelijke kosten van drugscriminaliteit in Nederland bedragen jaarlijks 3,2 tot 4,1 miljard euro. Dat staat in een rapport dat demissionair minister Ferd Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) dinsdag naar de Tweede Kamer stuurde. Een enorm bedrag, waardoor een investering van 400 miljoen euro misschien teniet wordt gedaan.

Ondermijningsfonds

Desondanks denkt Kuik dat er met deze miljoenen toch stappen gezet kunnen worden. Niet alleen op het gebied van bewustwording, maar ook op dat van bestrijding, denkt Kuik. “Het gaat natuurlijk om een pakket van maatregelen. Dat je ook investeert in wijken waar jongeren wonen die er gevoelig voor zijn, maar ook dat die straffen wel omhoog gaan. Maar je pakt het niet zomaar even aan. Wat wij graag willen is een ondermijningsfonds, een ‘afpakfonds’, wat betekent dat je ook de huizen en dure auto’s afpakt.”

Het ondermijnen van de drugscriminaliteit is voor het CDA een belangrijk punt aan de formatietafel. Toch moeten ze ook daar in gesprek met liberale partijen om een nieuw kabinet te vormen. Zo is D66 is meer van het reguleren en legaliseren. Volgens Kuik is Nederland daar echter “totaal de mist in gegaan”. “Door dat gedoogbeleid rondom wiet hebben handelaren daar miljarden in verdiend”, zegt ze. “Zij zijn overgaan op synthetische drugs. De wereld om ons heen kijkt naar ons en denkt: wat zijn jullie aan het doen?”

Volgens Kuik moet er met name gekeken worden hoe criminele netwerken in beeld gebracht kunnen worden. “Je kunt Taghi gepakt hebben, maar voor hem staat er gewoon weer een nieuw persoon op.”

LEES OOK: ‘Drugscriminaliteit in Utrecht neemt gigantische proporties aan’

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Made in Holland

Nederland staat voor molens, tulpen en klompen. Maar inmiddels ook wijngaarden, rijstvelden en theeplantages. Stand van Nederland onderzoekt of dit de toekomst is voor de Nederlandse economie.

Kijk Stand van Nederland: Generatie Next nu terug via NPO Start.

Komt de noodwet van asielminister Faber er nog?

Krijgt de PVV van Geert Wilders en Marjolein Faber haar gedroomde noodrecht, of haalt de grootste partij van Nederland bakzeil in de asieldiscussie en moet het doorschakelen naar een spoedwet? En welk prijskaartje zullen Wilders en co daar aan hangen?

Luister de podcast van WNL Haagse Lobby.

Kabinet heeft arbeidsmigratie in de dode hoek zitten: ‘Groot onderdeel van de wooncrisis’

Arbeidsmigratie in Nederland heeft in de loop der jaren enorme proporties aangenomen. Inmiddels telt ons land meer dan een miljoen mensen die hier naartoe zijn…

Lees meer

Man opgepakt na explosie bij bus van dakdekker in Den Bosch

Een 19-jarige man uit Den Bosch is opgepakt voor het vernielen van een bestelbus van een dakdekker, zondagavond. Een explosie en een steekvlam leidden tot…

Lees meer

Kabinet wil straffen voor drugsdelicten omhoog gooien

Als het aan het kabinet ligt, gaan de maximumstraffen voor drugsdelicten omhoog. Het smokkelen van harddrugs zou dan van 12 naar 16 jaar gaan. Ook…

Lees meer

‘Financiële stabiliteit komt vooral aanwaaien uit het buitenland’, zegt DNB-directeur

De onzekerheid door conflicten zoals in het Midden-Oosten en Oekraïne leidt er onder meer toe dat Nederlanders meer sparen. De geopolitieke spanningen zijn volgens een…

Lees meer

Bikker (CU) wil opheldering van PVV-minister Agema over pandemische paraatheid: ‘300 miljoen komt niet uit de lucht vallen’

In het hoofdlijnenakkoord is afgesproken dat er 300 miljoen wordt bezuinigd op pandemische paraatheid. Nu maakt minister Fleur Agema (Volksgezondheid, Welzijn en Sport) een draai…

Lees meer

Schoof mikt nog op vrijdag voor asielakkoord, voelt ‘veel druk’

Premier Dick Schoof verwacht nog altijd dat het kabinet vrijdag een besluit kan nemen over het al dan niet gebruiken van het noodrecht voor strengere…

Lees meer

Inzet Noord-Koreaanse militairen in Oekraïne betekent ‘serieuze escalatie’, vindt minister Veldkamp

De mogelijke inzet van Noord-Koreaanse militairen aan de kant van Rusland in de strijd tegen Oekraïne zou een “serieuze escalatie” betekenen, waarschuwt minister Caspar Veldkamp…

Lees meer

Voorwaardelijke boete voor FvD’er Van Houwelingen om ‘nazivlag-tweet’

FvD-Tweede Kamerlid Pepijn van Houwelingen heeft een voorwaardelijke boete van 450 euro gekregen van de rechtbank Den Haag voor het plaatsen van een tweet in…

Lees meer

Mirjam Bikker (CU): ‘Geen nieuwe verkiezingen bij val kabinet’

ChristenUnie-leider Mirjam Bikker wil geen nieuwe verkiezingen uitroepen als het huidige kabinet zou vallen, vertelt ze in Sven op 1 op NPO Radio 1. “Artikel…

Lees meer

In dit ‘polderlab’ wordt Nederlandse rijst geteeld: ‘We hebben radicale ideeën’

De Universiteit Leiden experimenteert met het telen van producten uit warme landen in veengebied. In het zogeheten polderlab wordt zelfs rijst geteeld. Het is een…

Lees meer

Nederlandse concurrentiepositie daalt, kritiek op kabinet: ‘Het is allemaal kneuterig’

De coalitie schrijft in het hoofdlijnenakkoord dat Nederland moet behoren tot de top vijf van de landen met een goede concurrentiepositie. En hoewel het in…

Lees meer