main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
19 september 2021 — 12:32

Over een week weer formatiegesprekken na uitblijven doorbraak

Het is het afgelopen weekend nog niet gelukt om tot een doorbraak in de formatie te komen. Dat zei informateur Johan Remkes zondagmiddag.

Volgens hem hebben het aftreden van Sigrid Kaag als minister van Buitenlandse Zaken en Ank Bijleveld als minister van Defensie afgelopen donderdag en vrijdag de gesprekken “bemoeilijkt”. Toch is er nog ruimte om verder te praten. Dat gebeurt maandag over een week. Eerst is Prinsjesdag aankomende dinsdag en woensdag en donderdag zijn de algemene politieke beschouwingen.

VVD-leider Mark Rutte zei zondag dat over “de vorm en de voorwaarden” van samenwerken echt nog doorgepraat moet worden. Welke voorwaarden dat zijn, zei hij niet.

Hij erkent ook dat er afgelopen week “echt iets is gebeurd”, maar volgens hem heeft dat de relaties tussen VVD, D66 en CDA niet verslechterd. Ook de banden met de PvdA en de ChristenUnie, die een rol speelden in het aftreden van Kaag en Bijleveld door de moties tegen hen te steunen, is volgens hem nog goed. “De sfeer is niet verslechterd, maar het heeft wel een impact.”

‘Intensieve week’

Ook D66-leider Sigrid Kaag sprak van een “intensieve week”. Ondanks de gebeurtenissen is samenwerking met het politieke midden niet alleen mogelijk, maar bovenal noodzakelijk. De algemene politieke beschouwingen aankomende week worden volgens haar dan ook een belangrijk moment om die samenwerking op te zetten. Ook geeft het de drie partijen aan tafel tijd om de “posities en verklaringen te ontstijgen”.

De vraag “of en hoe” een minderheidskabinet mogelijk is, hebben zij en de andere partijen dit weekend nog niet kunnen beantwoorden. “Maar het wordt vervolgd”, aldus Kaag.

VVD’er Sophie Hermans, Ruttes secondante in de formatie, gaat aankomende dagen voorafgaand aan de algemene politieke beschouwingen praten met partijen uit het “politieke midden” over afspraken voor 2022. In dat jaar zijn volgens Rutte “grote vraagstukken aan de orde”, waaronder de aanpak van de stikstofcrisis.

LEES OOK: VVD-prominent Hans Wiegel: Als ze er na dit weekend niet uitkomen, dan nieuwe verkiezingen

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid. Klik hier

U heeft niet de juiste cookie settings om een reactie te plaatsen. Klik hier om uw instellingen te wijzigen

Stand van Nederland: Generatie Next

Kernenergie kan een belangrijke rol gaan spelen in onze behoefte naar nieuwe, schonere energie in verband met het klimaatprobleem. Jarenlang was deze vorm van energieopwekking uit den boze, maar de nieuwe generatie staat er, anders dan hun ouders, open voor. Sterker nog: steeds meer millennials omarmen kernenergie.

Is het bouwen van nieuwe centrales haalbaar? De kosten lopen in de tientallen miljarden. Raquel Schilder zoekt het uit.

Donderdag 22.10
KNMI: Zeespiegel stijgt 1 tot 2 meter voor Nederlandse kust

Het KNMI heeft zijn voorspellingen naar boven bijgesteld wat betreft de zeespiegelstijging. Het instituut gaat ervanuit dat de zeespiegel voor de Nederlandse kust eind deze…

Lees meer

Poolse man niet met opzet voor de tram geduwd volgens advocaat verdachte

Het is nog steeds onduidelijk of de Poolse man vorige week met opzet voor de tram werd geduwd of niet. De advocaat van een van…

Lees meer

RIVM: 5331 positieve coronatests

Bij het RIVM zijn tot 10.00 uur vanmorgen 5331 nieuwe positieve tests gemeld. Dat zijn er 1003 minder dan gisteren. Gemiddeld stijgt het aantal positieve…

Lees meer

Kabinet beraadt zich op aanvullende coronamaatregelen, vraagt eerder advies OMT

Het kabinet beraadt zich op aanvullende maatregelen om de oplaaiende uitbraak van het coronavirus een halt toe te roepen. Het Outbreak Management Team (OMT) is…

Lees meer

Robert Alblas gaat WNL verlaten

WNL directeur Robert Alblas gaat per 1 februari de publieke omroep verlaten. Hij was een van de grondleggers van WNL. Hij heeft 12 jaar bij…

Lees meer