Ziekenhuisbestuurder bezorgd over versoepelingen: ‘Kleine toename besmettingen leidt al tot afschalen zorg’
Over tien dagen zijn we na anderhalf jaar af van de anderhalvemetersamenleving. Goed nieuws voor velen, maar voor ziekenhuizen reden tot zorg. Er moeten nog altijd zorg ingehaald worden, en veel medewerkers zijn fysiek en emotioneel moe door de coronacrisis. "Als je kiest voor deze versoepelingen in een situatie die al nijpend is, weet je dat er risico's worden genomen", zegt bestuursvoorzitter van het Maasstad Ziekenhuis Rotterdam Peter Langenbach. "Een kleine toename van het aantal besmettingen gaat al leiden tot het afschalen van de reguliere zorg."
Als er meer besmettingen komen leidt dit tot meer ziekenhuisopnames. Dat weten we allemaal, zegt Langenbach in Goedemorgen Nederland op NPO 1. "We weten ook dat het weer minder gaat worden en dat we meer naar binnen gaan, waardoor de griep opkomt. Dat is een hele slechte mix van risico's die kan leiden tot het afschalen van de reguliere zorg. Daar maak ik me vanuit het ziekenhuis enorme zorgen over."
Langenbach geeft aan dat ziekenhuizen nog altijd bezig zijn met inhaalzorg. "Het is een broos evenwicht. Op dit moment wordt er keihard gewerkt in alle ziekenhuizen, waar nog altijd een groot ziekteverzuim is omdat medewerkers moe zijn en op hun tenen lopen", zegt Langenbach. "Dan kun je dit er gewoon niet bij hebben."
Vaccinatiegraad
De vaccinatiegraad in Nederland ligt inmiddels op 85 procent, maar Langenbach benadrukt dat er ook regio's zijn waar dit veel lager ligt. Zo heeft in Rotterdam slechts 58 procent van alle volwassenen zich volledig laten vaccineren tegen het coronavirus. "In een dorp als Urk is het nog veel lager. Dat kan betekenen dat er lokaal veel meer besmettingen kunnen komen door de versoepelingen, en voor het Maasstad Ziekenhuis betekent dat een veel grotere toestroom."
LEES OOK: Horecabranche gefrustreerd over verruimingen: ‘Onverteerbaar’