main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Advocaat Weski.
15 september 2021 — 15:34

Wrakingsverzoek liquidatieproces Marengo afgewezen: ‘Verdediging wordt kennelijk tot zwijgen gebracht’

De wrakingskamer van de rechtbank Amsterdam heeft het wrakingsverzoek in het liquidatieproces Marengo van advocaat Inez Weski woensdag afgewezen. De strafzaak rond hoofdverdachte Ridouan Taghi kan dus voortgezet worden.

Volgens Weski, advocaat van onder anderen Taghi, hadden de rechters dinsdag in het proces de schijn van partijdigheid gewekt. De wrakingskamer vindt het verzoek ongegrond, maar heeft nog niet gemotiveerd waarom. De rechtbank vond een openbare behandeling ter zitting van het wrakingsverzoek niet nodig. De kwestie is daarom schriftelijk afgedaan. Advocaat Weski heeft geen goed woord over voor die gang van zaken en zegt zich te beraden over wat zij “hier verder mee moet”.

“Dit heb ik nog nooit meegemaakt”, aldus de raadsvrouw. “De verdediging wordt kennelijk tot zwijgen gebracht. Er mag niet in het openbaar blijken van de feiten. Het is een vorm van rechtsweigering voor de verdachten.”

Appjes Nabil B.

Weski wilde dinsdag, tijdens een nieuwe zitting in de extra beveiligde rechtbank in Amsterdam-Osdorp, een presentatie houden over app-berichten van Nabil B., de kroongetuige in het proces. De berichten zijn gevonden in een iPhone die de kroongetuige stiekem in zijn cel had. De advocaten van de verdachten zijn zeer gebrand op de berichten, omdat zij mogelijk de betrouwbaarheid van de kroongetuige schaden.

De aangekondigde powerpointpresentatie stuitte op bezwaren bij zowel B.’s advocaten, het OM en de rechtbank. De rechtbank vond dat Weski moest wachten totdat de berichten in het dossier zitten. Als zij dat niet wilde, dan kon zij een toelichting geven, maar dan wel achter gesloten deuren. In de apps wordt over personen gesproken, waarbij mogelijk hun privacy en veiligheid in het geding komen.

‘Sfeer verslechterd’

De verzoeken van andere advocaten in het proces, die zich bij Weski hadden aangesloten, heeft de wrakingskamer niet ontvankelijk verklaard. Een van hen, Shirley Splinter, opperde de rechtbank de gang van zaken rond de wraking te bespreken, “omdat de sfeer in het proces verslechtert”. De voorzitter van de rechtbank reageerde daarop: “We moeten nog lang met elkaar verder. En dat moet op een fatsoenlijk manier. Daar zijn we het allemaal over eens.” Mogelijk dat het onderwerp volgende week dinsdag, als het proces wordt hervat, nader wordt besproken.

Het is de derde keer dat de rechtbank in het proces is gewraakt, sinds het proces in 2018 op gang kwam.

LEES OOK: Advocaat Inez Weski wraakt de rechtbank in Marengo-proces

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid. Klik hier

Nog eens ruim twintig mensen opgepakt om fraude met coronasteun

De Fiscale Inlichtingen- en Opsporingsdienst (FIOD) heeft de afgelopen dagen meer dan twintig ondernemers aangehouden in een zaak die draait om fraude met coronasteun, zo…

Lees meer

Oud-ambassadeur Ed Kronenburg: toetreding Zweden en Finland tot de NAVO ‘verandert geopolitieke landschap in één klap’

De op handen zijnde toetreding van Zweden en Finland tot de NAVO “verandert het geopolitieke landschap in één klap”. Dat zei oud-ambassadeur, en voormalig directeur…

Lees meer

Zweedse regering besluit NAVO-lidmaatschap definitief aan te vragen

De Zweedse regering heeft “formeel besloten” om het lidmaatschap van de NAVO aan te vragen, meldt premier Magdalena Andersson. De aanvraag zal zo spoedig mogelijk…

Lees meer

Vorig jaar minder politiemedewerkers ontslagen

Het aantal politiemedewerkers dat een disciplinaire maatregel opgelegd kreeg of werd ontslagen is vorig jaar licht gedaald, zo meldt de politie maandag vooruitlopend op de…

Lees meer

Horeca herstelt in razendsnel tempo: maar pas in 2023 op oude niveau

De Nederlandse horeca is bezig aan een opmars. In een razendsnel tempo zelfs, schrijft ING in een rapport. Er wordt dit jaar in de horecasector…

Lees meer

Gewonde door schietpartij bij speeltuin in Zoetermeer

In Zoetermeer is zondag een gewonde gevallen door een schietpartij iets na 14.30 uur bij een speeltuin op de Paganinirode. Na het schietincident zijn meerdere…

Lees meer