main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 15 september 2021 — 10:28

Kritiek op demissionaire kabinet na verruimingen: horeca boos en angst voor tweedeling

Veel ingrijpende coronamaatregelen gelden vanaf 25 september niet meer, zo maakten demissionair premier Mark Rutte en demissionair coronaminister Hugo de Jonge dinsdagavond bekend tijdens een persconferentie. De verplichting 1,5 meter afstand te houden vervalt, de horeca kan weer met maximale capaciteit open en alle evenementen zijn onder voorwaarden toegestaan. Daarvoor in de plaats komt een bredere invoering van de coronapas. Dat komt het demissionaire kabinet op veel kritiek te staan.

Volgens demissionair minister De Jonge is “vrijheid nooit onbegrensd”. “Het komt nooit zonder de verantwoordelijkheid om verstandig met die vrijheid om te gaan. De vrijheid van een kleine groep, die zich niet heeft laten vaccineren, beperkt de vrijheid van een overgrote meerderheid die dat wel heeft gedaan”, zei hij dinsdagavond op de persconferentie.

Daarom krijgt de coronapas nu een prominente rol in de samenleving. Het coronatoegangsbewijs, met daarop een herstelbewijs, negatieve testuitslag of vaccinatiebewijs, moet iedereen vanaf 13 jaar tonen om toegang te krijgen tot horeca, evenementen en bij vertoning van kunst en cultuur zoals bioscopen en theaters.

Kritiek op coronapas

Volgens parlementair verslaggever van WNL Marieke Smits is die beslissing niet onomstreden. “De kritiek gaat vooral over de pas”, zegt Smits over de verruimingen in Goedemorgen Nederland op NPO 1. Zo vinden horecaondernemers dat over hun ruggen een verkapte vaccinatieplicht wordt ingevoerd. Ook zou de handhaving ervan veel extra geld kosten. Daarom zorgt het demissionaire kabinet voor extra toezichthouders. “Maar dat is eigenlijk waar ze de gemeenten in tegemoet gaan komen. Die kunnen er dan voor zorgen dat er beter gehandhaafd wordt. Maar alsnog is de horeca verantwoordelijk”, zegt Smits. Ook volgens voorzitter Richard Gerrits van vakbond BOA ACP ligt het controleren op coronatoegangsbewijzen bij de ondernemer zelf. Voor de boa’s is het een “onuitvoerbare taak”, zegt hij.

Met de invoering van de coronapas is er angst voor tweedeling in de samenleving, zegt Smits. “Tussen gevaccineerden en niet-gevaccineerden. Daar is in de politiek discussie over.”

Coronatest blijft gratis

Een coronatest blijft gratis, zei demissionair premier Rutte op de persconferentie. Eerder was er veel discussie in de Tweede Kamer over het al dan niet verstrekken van gratis coronatests. Het demissionaire kabinet wilde dat mensen hier op termijn voor zouden gaan betalen, zodra iedereen de kans heeft gehad een vaccinatie te halen. “Er is politieke druk opgevoerd”, zegt Smits. “Partijen zoals GroenLinks en de PvdA wilden voor de coronapas stemmen, maar ze wilden het dan ook makkelijker maken voor mensen die niet gevaccineerd zijn. Dus het testen blijft gratis.”

Demissionair minister De Jonge vindt nog steeds dat er geen sprake is van een “vaccinatiedwang of -drang” door niet-gevaccineerden zich te laten testen voor toegang. Volgens hem heeft iedereen inmiddels de kans gehad zich te laten prikken en is het testen voor toegang “een kleine moeite”, zei hij gisteren.

De coronapas blijft in ieder geval tot 1 november. Smits: “Het idee is dat we gaan kijken of het tegen die tijd nog nodig is. Het OMT is al gevraagd om voor dan met een nieuw advies te komen. Ze willen denk ik afwachten, ook met in het achterhoofd juni en juli, toen het toch ook weer misging. Ze hebben toch een beetje een ‘dansen met Jansen-trauma’. Ze willen in deze fase nu kijken of het allemaal goed verloopt.”

Formatie

Ondertussen gaat ook de formatie verder. Formateur Johan Remkes gaat vandaag in gesprek met vijf kleinere partijen: JA21, Volt, Groep Van Haga, de SGP en Fractie Den Haan. De inzet is nog onduidelijk, zegt Smits. “Ik sprak gisteren een aantal mensen, waaronder Joost Eerdmans (JA21), en hij zei: We weten het zelf nog niet. Blijkbaar worden ze alleen uitgenodigd met de vraag: kun je dan? Het is onduidelijk of het over een thema gaat of over bijvoorbeeld een minderheidskabinet.”

Maar de verwachting is dat de informateur gaat onderzoeken of er verder in de Tweede Kamer steun is voor een mogelijke gedoogconstructie uit een combinatie van VVD, D66 en het CDA.  Remkes gaat “een beetje aanvoelen hoe de kleinere partijen erin staan en of er mee te werken valt”, aldus Smits.

LEES OOK: Ziekenhuisbestuurder bezorgd over versoepelingen: ‘Kleine toename besmettingen leidt al tot afschalen zorg’

Door: Peter Visser

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Nieuw bij WNL: Op de Barricade

In Op de Barricade bezoekt Fidan Ekiz plekken in Nederland waar burgers opstaan tegen bedreigingen van buitenaf. In de eerste aflevering reist ze naar Zandvoort, waar recreanten strijden voor het behoud van hun camping.

Kijk Op de Barricade nu terug via NPO Start.

Stand van Nederland: Generatie Next

Steeds meer hoogopgeleide stedelingen zoeken nieuwe manieren om hun mentale gezondheid te verbeteren, waaronder microdosing. Stand van Nederland: Generatie Next onderzoekt wat microdosing is en wat de kosten zijn van deze trend.

Kijk vrijdagavond om 23.10 uur naar Stand van Nederland: Generatie Next op NPO 2.

Amsterdam begint met proef om werk te vinden voor asielzoekers

Amsterdam begint in januari met een proef om asielzoekers te ondersteunen bij het vinden van werk. In een half jaar hoopt de gemeente zo’n 115…

Lees meer

Klever: EU bereidt tegenmaatregelen importheffingen VS voor

De EU-ministers van Buitenlandse Handel hebben donderdag gesproken over eventuele tegenmaatregelen, als Donald Trump de importheffingen tegen Europa doorzet. “We hebben natuurlijk een aantal scenario’s…

Lees meer

Subsidiepot voor aanschaf nieuwe elektrische auto is leeg

De subsidiepot voor de aanschaf van een nieuwe elektrische auto is leeg. Dat meldt de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). In totaal was er 58…

Lees meer

RvT-voorzitter Joustra (NPO) staat achter VVD-plannen: ‘Elke stresstest gaat niet goed’

De VVD heeft deze week een plan gepresenteerd om de NPO op de schop te gooien. Tjibbe Joustra, voorzitter van de Raad van Toezicht van…

Lees meer

Sywert van Lienden en zakenpartners vervolgd om mondkapjesdeal

Het Openbaar Ministerie vervolgt Sywert van Lienden en twee zakenpartners van de Stichting Hulptroepen Alliantie (SHA) voor oplichting, verduistering, valsheid in geschrifte en witwassen. Het…

Lees meer

Beleggingen naar recordhoogte, kwart Nederlanders doet mee: ‘Mag wat mij betreft nog veel meer’

Particuliere beleggers in Nederland bezaten in het derde kwartaal samen 190,4 miljard euro aan beleggingen. Dat is twee procent meer dan in het voorgaande kwartaal…

Lees meer

NS: vrijdagochtend forse hinder in noorden en oosten door staking

De NS verwacht dat het treinverkeer vrijdagochtend in het noorden en oosten van het land fors gehinderd zal worden als gevolg van een staking. Ook…

Lees meer

Honderden dakloze mensen maken gebruik van winterkoudeopvang

Honderden dak- en thuisloze mensen hebben in de nacht van dinsdag op woensdag gebruikgemaakt van de winterkoudeopvang in Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht. De…

Lees meer