main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 14 september 2021 — 13:54

Landsadvocaat: pak boeren met te hoge stikstofuitstoot vergunning af

De overheid moet vergunningen intrekken van boeren die veel stikstof uitstoten in de buurt van natuurgebieden om de stikstofcrisis aan te pakken. Dat schrijft de landsadvocaat in een advies aan het ministerie van Landbouw, bevestigt het departement na berichtgeving van het Algemeen Dagblad.

Het is “onontkoombaar om ook al direct in te zetten op niet-vrijwillige beëindiging”, schrijft de landsadvocaat, die de Staat in juridische procedures bijstaat. Eerder lekten al twee voorstellen uit van het kabinet om de stikstofcrisis op lange termijn aan te pakken. Die twee ‘varianten’ zijn naar verluidt voor advies bij een aantal instanties voorgelegd, waaronder de landsadvocaat.

In de varianten wordt het onteigenen van boeren als optie besproken. “Maar daarbij wordt gewezen op de ingrijpende gevolgen daarvan, en op het feit dat onteigeningen tot langdurige procedures aanleiding kunnen geven”, zegt de landsadvocaat. “Maar vanuit juridisch perspectief kan dat geen reden zijn om die instrumenten niet in te zetten.”

Het intrekken van zo’n vergunning kan volgens de landsadvocaat sneller soelaas bieden dan het onteigenen van boeren. Zo’n proces kan jaren duren, maar “met intrekking kan snel een effectief resultaat worden bereikt: minder depositie”. Met die term wordt de stikstof bedoeld die neerkomt op de natuur.

Boeren woedend

Boerenorganisatie LTO Nederland is woedend over het advies. “Het scenario waarin rechtmatig verkregen en getoetste vergunningen worden ingetrokken is schandalig”, zegt de lobbyclub. “Wij accepteren onder geen beding dat boeren rechteloos gemaakt worden.”

Ze roepen landbouwminister Carola Schouten op “dit onzalige scenario in te trekken”. Volgens LTO heeft een eventueel besluit over het intrekken van vergunningen een “ongekende” precedentwerking voor alle ondernemers in Nederland.

Tweede Kamer verontwaardigd

Ook de Tweede Kamer reageert verontwaardigd. “Kom op mensen. Zo gaan we toch niet met elkaar om”, zegt CDA-Kamerlid Derk Boswijk op Twitter. “Stikstofuitstoot moet omlaag, eens. Maar maak gebruik van autonome krimp die al bestaat, versnel die met aantrekkelijke regelingen.”

Volgens GroenLinks-Kamerlid Laura Bromet volgt “dit paniekadvies” op “tweeënhalf jaar niets doen”. De Raad van State oordeelde in mei 2019 immers al dat de oude stikstofaanpak te weinig doet om de natuur te beschermen. Volgens haar moet er snel wat gebeuren “om de natuur te redden. We kunnen geen dag langer wachten op een nieuw kabinet”.

VVD-Kamerlid Thom van Campen noemt het een “wedstrijdje ‘wie heeft de grootste gereedschapskist'”. Dat “brengt stikstofoplossingen absoluut niet dichterbij”, aldus de liberaal. “Die oplossing mag niet eenzijdig van de staat komen. Daarbij is iedereen nodig: boeren, natuurorganisaties en de industrie en zeker geen onruststokerij.”

“Hebben boeren nog rechten!?” vraagt SGP’er Roelof Bisschop zich af. “Niet als het aan de landsadvocaat ligt blijkbaar. Als we kwaad met kwaad zouden willen vergelden, zou hij onmiddellijk ontslagen worden.”

‘Dwang als laats redmiddel’

Het ministerie van Landbouw neemt het advies voor kennisgeving aan. Het departement benadrukt dat vrijwilligheid altijd het uitgangspunt zal zijn, maar dat dwang vooral als laatste redmiddel niet wordt uitgesloten.

LEES OOK: Stikstofeffect van vrijwillige uitkoop varkensboeren valt tegen

Door: Peter Visser

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

WNL In de Kantine met Paul de Leeuw

Aan de stamtafel van WNL in de Kantine ontvangen Wieger Hemmer en Fidan Ekiz zaterdag weer gasten met goede verhalen. 

  • Paul de Leeuw speelt King Herod in Jesus Christ Superstar;
  • Darya Safai schreef een boek over haar vlucht uit Iran en haar strijd voor vrouwenrechten;
  • Politiek redacteur bij FD Martine Wolzak en cabaretier Marcel Verreck nemen de week door;
  • En chefkok Hessel Leferink weet hoe je het beste Paasontbijt op tafel zet.

Luister zaterdag vanaf 17.00 uur naar WNL In de Kantine op NPO Radio 1 of kom langs in De Doelen in Rotterdam! 

De wereld van cocaïnewasserijen: 'Deze spijkerbroek staat stijf van de coke'

Hoe werkt een cokewasserij? Hoeveel van die drugsfabriekjes zijn er in ons land en welk gevaar loopt de directe omgeving?

Presentator Maaike Timmerman gaat in gesprek met misdaadjournalist van het AD Chiel Timmermans en Jorrit van den Berg, deskundige ‘verdovende middelen’ van het Nederlands Forensisch Instituut. Onderzoeksjournalist Noa van Oostrom duikt in de cijfers en mag met Jorrit mee naar het NFI om te zien hoe zij onderzoek doen naar het uitwassen van coke.

Luister de podcast hier!

COA gaat actief inzetten op hotels

Het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) gaat statushouders in de asielopvang zoveel mogelijk in hotels plaatsen in de buurt van het azc waar ze nu…

Lees meer

Frauderende cryptobaas Sam Bankman-Fried moet 25 jaar de cel in: ‘Onhandige nerd’

De oprichter van de failliete cryptobeurs FTX, Sam Bankman-Fried, moet 25 jaar de gevangenis in. Met dat vonnis is een rechter in New York gekomen…

Lees meer

Acuut tekort aan astmamedicijn

Er is in Nederland een tekort aan het astmamedicijn salbutamol aerosol. Veel apotheken hebben het inhalatiemiddel voor maximaal twee weken op voorraad, waarschuwt de Long…

Lees meer

Rotterdam struikelt over het grote aantal zwerfhelmen

Een rode, gele of eentje waarvan alleen nog het logo zichtbaar is. Rotterdam kent veel deelscooters en dus ook veel helmen, maar met die laatste…

Lees meer

Minister Hugo de Jonge: eerste wijken pas ver na 2030 van het gas af

Het zal tot zeker na 2030 duren voordat een gemeente de eerste wijk aanwijst om van het gas te worden afgesloten, zei demissionair minister Hugo…

Lees meer

Reisadvies voor Frankrijk van groen naar geel om dreigingsniveau

De NS zet geen langere treinen in gedurende de vijf maanden dat Rijkswaterstaat werkt aan de brug in de A7 bij Purmerend. De vervoerder verwacht…

Lees meer

Kabinet en regio steken 2,5 miljard in plan voor microchipsector

Het demissionaire kabinet trekt samen met de regio Eindhoven 2,5 miljard euro uit voor de verbetering van het ondernemingsklimaat voor de microchipsector. Dat meldt economieminister…

Lees meer

D66-Kamerlid Paternotte over incident met Baudet: ‘Kamervoorzitter Bosma heeft verkeerde afslag genomen’

D66-Kamerlid Jan Paternotte vindt dat Kamervoorzitter Martin Bosma “de verkeerde afslag heeft genomen” door FvD-leider Thierry Baudet gisteren niet ter plekke aan te spreken op…

Lees meer