Landsadvocaat: pak boeren met te hoge stikstofuitstoot vergunning af
De overheid moet vergunningen intrekken van boeren die veel stikstof uitstoten in de buurt van natuurgebieden om de stikstofcrisis aan te pakken. Dat schrijft de landsadvocaat in een advies aan het ministerie van Landbouw, bevestigt het departement na berichtgeving van het Algemeen Dagblad.
Het is “onontkoombaar om ook al direct in te zetten op niet-vrijwillige beëindiging”, schrijft de landsadvocaat, die de Staat in juridische procedures bijstaat. Eerder lekten al twee voorstellen uit van het kabinet om de stikstofcrisis op lange termijn aan te pakken. Die twee ‘varianten’ zijn naar verluidt voor advies bij een aantal instanties voorgelegd, waaronder de landsadvocaat.
In de varianten wordt het onteigenen van boeren als optie besproken. “Maar daarbij wordt gewezen op de ingrijpende gevolgen daarvan, en op het feit dat onteigeningen tot langdurige procedures aanleiding kunnen geven”, zegt de landsadvocaat. “Maar vanuit juridisch perspectief kan dat geen reden zijn om die instrumenten niet in te zetten.”
Het intrekken van zo’n vergunning kan volgens de landsadvocaat sneller soelaas bieden dan het onteigenen van boeren. Zo’n proces kan jaren duren, maar “met intrekking kan snel een effectief resultaat worden bereikt: minder depositie”. Met die term wordt de stikstof bedoeld die neerkomt op de natuur.
Boeren woedend
Boerenorganisatie LTO Nederland is woedend over het advies. “Het scenario waarin rechtmatig verkregen en getoetste vergunningen worden ingetrokken is schandalig”, zegt de lobbyclub. “Wij accepteren onder geen beding dat boeren rechteloos gemaakt worden.”
Ze roepen landbouwminister Carola Schouten op “dit onzalige scenario in te trekken”. Volgens LTO heeft een eventueel besluit over het intrekken van vergunningen een “ongekende” precedentwerking voor alle ondernemers in Nederland.
Tweede Kamer verontwaardigd
Ook de Tweede Kamer reageert verontwaardigd. “Kom op mensen. Zo gaan we toch niet met elkaar om”, zegt CDA-Kamerlid Derk Boswijk op Twitter. “Stikstofuitstoot moet omlaag, eens. Maar maak gebruik van autonome krimp die al bestaat, versnel die met aantrekkelijke regelingen.”
Volgens GroenLinks-Kamerlid Laura Bromet volgt “dit paniekadvies” op “tweeënhalf jaar niets doen”. De Raad van State oordeelde in mei 2019 immers al dat de oude stikstofaanpak te weinig doet om de natuur te beschermen. Volgens haar moet er snel wat gebeuren “om de natuur te redden. We kunnen geen dag langer wachten op een nieuw kabinet”.
VVD-Kamerlid Thom van Campen noemt het een “wedstrijdje ‘wie heeft de grootste gereedschapskist'”. Dat “brengt stikstofoplossingen absoluut niet dichterbij”, aldus de liberaal. “Die oplossing mag niet eenzijdig van de staat komen. Daarbij is iedereen nodig: boeren, natuurorganisaties en de industrie en zeker geen onruststokerij.”
“Hebben boeren nog rechten!?” vraagt SGP’er Roelof Bisschop zich af. “Niet als het aan de landsadvocaat ligt blijkbaar. Als we kwaad met kwaad zouden willen vergelden, zou hij onmiddellijk ontslagen worden.”
‘Dwang als laats redmiddel’
Het ministerie van Landbouw neemt het advies voor kennisgeving aan. Het departement benadrukt dat vrijwilligheid altijd het uitgangspunt zal zijn, maar dat dwang vooral als laatste redmiddel niet wordt uitgesloten.
LEES OOK: Stikstofeffect van vrijwillige uitkoop varkensboeren valt tegen
Door: Peter Visser
Maak nu het verschil. Het telt. Word lid. Klik hier
WNL Op Zondag
Spreek! Nu!
In de documentaire Spreek! Nu! van Omroep WNL volgt de camera het Rotterdamse coldcase-team dat zich richt op de moord op de 13-jarige Sedar Soares. Een geruchtmakende zaak die door de jaren heen veel indruk maakte. Uit de documentaire blijkt dat er een totaal ander verhaal achter deze moordzaak zit, dan altijd is gedacht.
De in 2003 in Rotterdam gedode 13-jarige Sedar Soares doet zondagavond met behulp van moderne technieken ‘zelf’ een oproep op de televisie aan de dader…
Lees meerDe kloof tussen politiek Den Haag en de regio’s lijkt steeds groter te worden. “Je ziet echt de afstand ertussen. Soms denken mensen letterlijk dat…
Lees meerDe verspreiding van het apenpokkenvirus moet volgens gezondheidsdiensten en experts vooral worden tegengehouden door patiënten tijdig te isoleren. Vaccins die tegen het ‘gewone’ pokkenvirus zijn…
Lees meerNa de inname van de staalfabriek in de Oekraïense havenstad Marioepol door de Russen, zien de Oekraïners dat het Russisch offensief in de oostelijke Donbas-regio…
Lees meerSpeelde Mark Rutte met het wissen van sms-berichtjes een vies politiek spelletje, of stelde de oppositie zich te aanvallend en wantrouwend op? “Als we echt…
Lees meerSupporters kijken er reikhalzend naar uit: woensdag staat Feyenoord tegenover AS Roma in de Conference League-finale. Het toernooi dat door Louis van Gaal ook wel…
Lees meerSteun Oekraïne door het land EU-kandidaat te maken, beklemtoonde de minister van Buitenlandse Zaken van Oekraïne Dmytro Koeleba tijdens zijn bezoek aan Nederland afgelopen week….
Lees meerHet apenpokkenvirus is op advies van het RIVM aangemerkt als A-ziekte. Dat betekent dat artsen verplicht zijn besmettingen of vermoedens daarvan direct te melden, zo…
Lees meerMillennials brengen veel van hun tijd online door. Ook op financieel gebied. Steeds meer aankopen of financiële keuzes worden online gedaan. Dat geeft ondernemingen de…
Lees meerHet kabinet “blijft inzetten op lokale berechting” van IS-terroristen uit Nederland. Dat zei minister Dilan Yesilgöz van Justitie en Veiligheid vrijdagavond in Op 1. “We…
Lees meerViroloog Marion Koopmans denkt dat er in Nederland meer mensen besmet zijn met het apenpokkenvirus dan op dit moment bekend is. Vrijdag is het virus…
Lees meerEen 17-jarige meisje is vrijdag in Hilversum neergestoken na een beroving. Omstanders die het zagen gebeuren konden de dader overmeesteren, meldt de politie. Het slachtoffer…
Lees meerHet apenpokkenvirus is voor het eerst in Nederland vastgesteld bij een persoon. Dat meldt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Dat geeft geen informatie…
Lees meerEen 18-jarige man is donderdag vanuit Vught een tijdlang tegen zijn wil in meegenomen nadat hij werd bedreigd met een vuurwapen. Dat meldt de politie…
Lees meerPremier Mark Rutte ziet het verhitte debat dat hij donderdag in de Tweede Kamer had over zijn sms’jes als een “familieruzie”. Het is volgens hem…
Lees meer