Enorm kunstdepot met half miljoen objecten opent vandaag in Amersfoort
Kostbare schilderijen, breekbare vazen, sieraden en antieke koetsen: het ligt allemaal opgeslagen in een splinternieuw depotgebouw dat vandaag in Amersfoort wordt geopend door demissionair cultuurminister Ingrid van Engelshoven. Met 25.000 vierkante meter en ongeveer een half miljoen objecten uit de collecties van vier musea is het CollectieCentrum Nederland (CCN) het grootste kunstpakhuis van het land.
"De meerwaarde van het depot is vooral dat er nu gezamenlijk onderzoek gedaan kan worden", legt Van Engelshoven uit in Goedemorgen Nederland op NPO 1. "Ook kun je samen onderzoek doen en restaureren. Dat is ongelofelijk leerzaam. Bovendien kun je de enorme collectie openstellen voor alle musea in Nederland en in het buitenland die dingen mogen lenen."
Enorme operatie
Het was een gigantische operatie om dit depot te verwezenlijken. Alleen al de verhuizing van alle kunstobjecten duurde een jaar, vertelt Van Engelshoven. "Er zijn bijna 900 vrachtwagens naartoe gereden. Het gaat stuk voor stuk om hele waardevolle stukken, dus die moeten allemaal heel zorgvuldig ingepakt en vervoerd worden."
Zo is het vervoeren van schilderijen nog redelijk overzichtelijk, maar zijn er genoeg objecten waar dit niet het geval is. "Zo zit er een hele zware stoommachine tussen die tonnen weegt", zegt Van Engelshoven. "Er staat een enorme collectie koetsen die allemaal bij elkaar staan."
Bovendien moeten oude objecten onder perfecte klimatologische omstandigheden vervoerd en bewaard worden om te zorgen dat ze in goede staat blijven. "Dus zo'n gebouw moet ingeregeld worden, de temperatuur en luchtvochtigheid moeten constant zijn."
'Vooral voor museale sector'
De rijkscollecties van het Rijksmuseum, het Nederlands Openluchtmuseum, Paleis Het Loo en Rijksdienst Cultureel Erfgoed worden in het depot bewaard. Er zijn veel maatregelen getroffen om de collecties te beschermen tegen inbraken en brand. Zo is het depot opgedeeld in bijna veertig ruimtes die allemaal geïsoleerd zijn van elkaar.
Het gebouw heeft verder geen publieksfunctie. "Het is vooral voor de museale sector. De bedoeling is dat zij hier maximaal gebruik van gaan maken, om mooie tentoonstellingen in elkaar te zetten, zodat het publiek van al dat moois kan genieten", zegt Van Engelshoven.
LEES OOK: Duizenden objecten in depot van Westerbork moeten herinnering in leven houden