main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
WNL Op Zaterdag - 11 september 2021 — 20:53

Welke maatregelen kunnen de woningnood lenigen?

Voor het eerst sinds de jaren tachtig is er zondag in Amsterdam en Rotterdam een groot woonprotest. Er wordt een hoge opkomst verwacht. Maar welke maatregelen zouden de woningnood nu daadwerkelijk kunnen lenigen? Peter Boelhouwer, hoogleraar huisvestingssystemen aan de TU Delft, noemt drie opties.

“Op de middellange termijn is het toch echt zaak om de woningvoorraad te gaan uitbreiden”, zegt hij in WNL Op Zaterdag op NPO Radio 1. “Er zijn redelijk objectieve berekeningen die uitkomen op een tekort van pak ‘m beet bijna 300.000 woningen, en de verwachting is dat dit de komende tijd verder gaat oplopen.”

‘Ongekend dom om te zeggen dat er geen woningtekort is’

Boelhouwer noemt het “onbegrijpelijk” dat sommige mensen zeggen dat het aantal huishoudens niet zo veel afwijkt van de woningvoorraad, en dat er daarom geen tekort is. “Dat is zeer endogeen. Je kunt alleen een huishouden vormen als je een woning kunt vinden, en je ziet dat heel veel mensen thuis blijven wonen”, zegt hij. “Er is heel veel leed, en dan simpel zeggen: er zijn genoeg woningen, vind ik ongekend dom.”

Huizenvoorraad

Ten tweede kan de huizenvoorraad veel beter ingezet worden, legt Boelhouwer uit. “Daar kun je morgen mee beginnen. Zo geldt er in Nederland een regel die zegt dat als je gaat samenwonen, je de helft van je uitkering verliest. Dat kun je afschaffen”, zegt hij. “Ook kun je het veel makkelijker maken voor mensen om met twee of drie mensen in een huis te gaan wonen, dus het huurcontract daar ook op inrichten, en zelfs met hypotheken moet dat kunnen. Daar kun je snel dingen realiseren.”

Een derde optie is het realiseren van tijdelijke woningen. “We kunnen industriële woningen, conceptwoningen die in de fabriek zijn gefabriceerd, neerzetten voor vijftien jaar, met korte procedures”, legt hij uit. “Dan moet je dan alleen wel zorgen dat ze daarna ook ergens kunnen staan, en dat kan zelfs permanent. Die kun je binnen twee jaar of een jaar neerzetten.”

‘Paardenmiddelen’

Lex Hoogduin, econoom en hoogleraar over woningtekort, ziet deze drie opties als paardenmiddelen. “Wat structureel zou moeten gebeuren is dat de marktwerking weer hersteld moet worden”, zegt hij. “Het feit dat er wachtlijsten staan van zeven jaar, al jarenlang, en in grote steden boven de tien jaar, duidt dat erop dat er daar geen marktwerking is.”

LEES OOK: Gat in de woningmarkt: senioren verhuren ongebruikte woonruimte aan starters

Door: Marinka Wagemans

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid. Klik hier

U heeft niet de juiste cookie settings om een reactie te plaatsen. Klik hier om uw instellingen te wijzigen

Stand van Nederland: Generatie Next

Kernenergie kan een belangrijke rol gaan spelen in onze behoefte naar nieuwe, schonere energie in verband met het klimaatprobleem. Jarenlang was deze vorm van energieopwekking uit den boze, maar de nieuwe generatie staat er, anders dan hun ouders, open voor. Sterker nog: steeds meer millennials omarmen kernenergie.

Is het bouwen van nieuwe centrales haalbaar? De kosten lopen in de tientallen miljarden. Raquel Schilder zoekt het uit.

Donderdag 22.10
Vanaf volgende maand mogen alleen gevaccineerden de VS binnenreizen

De reisrestricties om de VS binnen te komen worden vanaf volgende maand weer strenger. Alleen mensen die volledig zijn gevaccineerd tegen corona mogen in het…

Lees meer

Het blijft rommelen in Groningen, NAM betaalt maar deel versterkingsoperatie

De situatie in Groningen blijft irritatie opwekken bij alle betrokken partijen. De NAM blijkt nu maar een deel van de kosten van de versterkingsoperatie op…

Lees meer

Landelijke ophokplicht pluimvee door vogelgriep

Vanaf dinsdagmiddag geldt in heel Nederland een ophokplicht voor alle bedrijven die pluimvee houden. Dat komt door een uitbraak van vogelgriep in Zeewolde. De aangetroffen…

Lees meer

RIVM: aantal positieve tests, opnames en doden stijgt razendsnel

Het coronavirus grijpt sneller en sneller om zich heen. Het aantal positieve tests is afgelopen week met 50 procent gestegen. Het aantal ziekenhuisopnames nam met…

Lees meer

Hoogste aantal nieuwe covidopnames verpleegafdelingen sinds mei

Op de verpleegafdelingen van Nederlandse ziekenhuizen zijn afgelopen etmaal 122 nieuwe coronapatiënten opgenomen, zo staat in de recentste cijfers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding…

Lees meer