Tweede Kamer debatteert over persveiligheid, journalisten moeten beter beschermd worden
De persveiligheid staat vandaag op de planning van de Tweede Kamer. De persveiligheid staat al langere tijd onder druk in Nederland en daar moet verandering in komen. Journalisten moeten beter beschermd en beveiligd worden, vinden verschillende politici.
Acht op de tien journalisten die meededen aan een onderzoek van I&O Research in opdracht van PersVeilig hebben wel eens te maken gehad met geweld en bedreigingen. Dat was in 2017 zes op de tien. Onlangs werd er bijvoorbeeld nog een Groningse journalist in zijn eigen huis aangevallen met een molotovcocktail en zo zijn er het afgelopen jaar verschillende incidenten geweest waarbij journalisten werden belaagd op basis van hun werk.
'Verdachten van aanslag op Groningse journalist zijn corona-ontkenners' https://t.co/npcKlWSnrE via @NOS
— PersVeilig (@persveilig) August 28, 2021
'Paal en perk aanstellen'
Ingrid Michon, Tweede Kamerlid van de VVD, zegt in Goedemorgen Nederland op NPO 1: "Er is een grote groep mensen ontstaan die de mainstream media niet meer vertrouwt. Daar moeten we paal en perk aanstellen." Michon benoemt daarnaast ook de mogelijkheid voor journalisten om zichzelf te kunnen beveiligen. "Voor die journalisten die niet de mogelijkheid hebben om zichzelf te kunnen beschermen, moet er een potje geld komen en de eigen privégegevens moeten beter afgeschermd worden." Via de Kamer van Koophandel zijn alle gegevens van journalisten die op zzp-basis werken terug te vinden.
Wierd Duk, journalist bij De Telegraaf, geeft in Goedemorgen Nederland aan dat hij al jaren wordt bedreigd. "Het is wel heel heftig, maar dit speelt al jaren. Ik kreeg bijvoorbeeld een foto thuis opgestuurd waarbij ik aan de galg hing en dat zien mijn kinderen dan ook."
LEES OOK: Dronken automobilist belandt in sloot, dochters gewond