Tekstgrootte
Artikel delen
  • Gekopieerd

Flexwet leidt tot massale ontslagen: vooral vrouwen en laagopgeleiden zijn de klos

Redactie

Zeker 77.000 flexwerkers zijn ontslagen sinds de invoering van de Wet Arbeidsmarkt in Balans (WAB), blijkt uit onderzoek van Sector Research bij ABN Amro waar De Telegraaf over bericht. Deze flexwet, die op 1 januari 2020 inging, moest het verschil tussen vaste contracten en flexibele contracten juist kleiner maken.

Sinds de invoering van deze wet is tijdelijk werk een stuk duurder geworden voor werkgevers. Daarom zou het aantrekkelijker moeten worden om mensen een vast contract aan te bieden.

Veel werkgevers blijken daar echter toch geen brood in te zien. Zij willen graag die flexibele schil behouden.

Veel zzp'ers aangetrokken

77.000 flexwerkers hebben dus geen vast contract gekregen en zijn vooral vervangen door zzp'ers. Het gaat vooral om werknemers in de kinderopvang, thuiszorg en de horeca waarbij dit speelt.

Met name vrouwen, jongeren en laagopgeleiden zijn door de WAB hard getroffen. Bijna 80 procent van alle flexwerkers die zijn vervangen is vrouw.

WAB

Door de WAB zijn alle vormen van flexibele arbeid, behalve zzp’ers, 5 procent duurder geworden dan vaste contracten. Dit gebeurde door de WW-premie voor tijdelijke contracten te verhogen en deze premie voor vaste contracten juist te verlagen. Ook is het duurder geworden om werknemers te ontslaan.

LEES OOK: Flexwerkers hard getroffen door coronacrisis: ‘Werkgevers lozen massaal deze harde werkers’

Ook de moeite waard
Meest gelezen
Korte WNL video's
Meer van WNL
Steun WNL

Word lid. Het telt.

Waardeert u onze programma's? Steun WNL dan met de jaarlijkse bijdrage van slechts €8,50, de wettelijk minimale verplichte bijdrage voor omroepen.

Hiermee helpt u ons journalistieke geluid te behouden en voorkomt u dat WNL zijn publieke status en zendtijd verliest.

€ 8,50 per jaar

Word lid van WNL
Goedemorgen Nederland Op Zondag Stand van Nederland Café Kockelmann In de kantine Sven op 1 Het Misdaad- bureau