main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Foto ter illustratie.
Stand van Nederland - 15 juli 2020 — 10:25

Flexwerkers hard getroffen door coronacrisis: ‘Werkgevers lozen massaal deze harde werkers’

Flexwerkers zien hun inkomen fors dalen door de coronacrisis. Zo’n 80 procent van de oproepkrachten in Nederland staat op straat of is flink in uren teruggevallen. Dat meldt vakbond FNV op basis van een enquête. Daarnaast is zo’n 30 procent van de uitzendkrachten tijdens de crisis zijn baan kwijtgeraakt.

In totaal gaat het om zo’n 775.000 flexwerkers. Uit de enquête onder 1000 flexwerkers blijkt ook dat 50 procent geen vangnet heeft bij het (deels) wegvallen van werk en inkomen.

‘Explosie van oproepkrachten’

FNV wil dat flexwerkers meer zekerheid krijgen over werk en inkomen en dat de flexibele arbeidsmarkt flink op de schop gaat. Vaste banen moeten weer de norm zijn, vindt de vakbond. Flexwerk moet enkel ingezet worden als er tijdelijk werknemers tekortkomen, bijvoorbeeld in drukke periodes of door ziekte-uitval. Daarbij moet er voor oproepkrachten een gegarandeerd aantal werkuren komen en een stop worden gezet op de “explosie van oproepcontracten”.

“Na de laatste crisis van 2009 zagen we dat werkgevers massaal hun toevlucht zochten tot flexwerk. Nu zien we de gevolgen”, zegt Zakaria Boufangacha, arbeidsvoorwaardencoördinator van FNV. “Werkgevers lozen massaal deze harde werkers, terwijl de noodregelingen van de overheid gericht zijn op behoud van werk en inkomen.”

LEES OOK: ‘Tienduizenden flexwerkers gebruiken coronacompensatie niet’

‘Doorgeslagen flexibilisering’

Verder wil FNV dat de eerste fase van een uitzendcontract, waarin uitzendkrachten weinig zekerheid van werk en inkomen hebben, wordt verkort naar 26 weken. Nu duurt die eerste fase nog 78 weken.

“Uitzendwerk was ooit bedoeld voor veel mensen als opstap naar een vaste baan. De doorgeslagen flexibilisering heeft dat om zeep geholpen. Laten we in ieder geval zorgen dat de periode van onzekerheid geen 78 weken duurt”, aldus Boufangacha. Bijna 230.000 uitzendkrachten, zo’n 80 procent van alle uitzendkrachten, zitten in die eerste fase.

‘Liever in vaste dienst’

Sinds 2003 is het aantal oproepkrachten meer dan verdubbeld. Uit recent onderzoek van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid blijkt dat uitzendkrachten liever in vaste dienst gaan. Slechts 17 procent van de uitzendkrachten geeft de voorkeur aan een uitzendbaan en 67 procent wil liever in vaste dienst bij een werkgever.

Stand van Nederland volgt tijdens de coronacrisis ondernemers: hoe houden zij het hoofd boven water? Kijk de nieuwste aflevering terug via NPO Start!

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

WNL Op Zondag met Klaas Knot

De zondag begint met Rick Nieman. Met nieuws, brandende kwesties en prominente gasten. 
  • President Klaas Knot van De Nederlandsche Bank over de stand van de Nederlandse economie;
  • VVD-prominent en oud-minister Henk Kamp over het programkabinet;
  • Het kersverse Tweede Kamerlid Rosanne Hertzberger van NSC over haar passie voor politiek;
  • Schrijver en journalist Arendo Joustra over zijn boek Qwerty, de lijst der lijsten.

Luister de aflevering hier terug als podcast!

Wat gaat er veranderen in Lobbyland?

Nu de formerende partijen kijken naar een programkabinet zonder dichtgetimmerd regeerakkoord, klapperen de oren bij de lobbyisten. Wat gaat er allemaal veranderen?

Presentator Martijn de Greve bespreekt het met:

  • Ariejan Korteweg. Hij was tien jaar lang politiek commentator voor de Volkskrant en schreef het boek Lobbyland, over de invloed van lobbyisten op de politiek;
  • Oud CDA-Kamerlid Martijn van Helvert, tegenwoordig mede-eigenaar van Meines-Holla, een van de grootste lobbykantoren van Den Haag;
  • En Nora van Elferen, sinds dit jaar partner bij EPPA, het oudste lobbykantoor van Den Haag.

Luister de podcast in je favoriete podcast-app!

Extraparlementaire tijden zorgen voor onzekerheid bij lobbyisten

Woensdag debatteert de Tweede Kamer over het eindverslag van Kim Putters. Afgelopen donderdag presenteerde hij zijn rapport waarin hij een programkabinet adviseert, dat is een…

Lees meer

Gevangene die jaar te vroeg vrijkwam nu spoorloos verdwenen

Een gedetineerde is vorig jaar door een fout 401 dagen te vroeg vrijgelaten uit de gevangenis in Zaanstad, bevestigt de Dienst Justitiële Inrichtingen (DJI) na…

Lees meer

Opnieuw meer dan 2000 mensen in Ter Apel, weinig doorstroom

In Ter Apel hebben in de nacht van zondag op maandag 2167 asielzoekers de nacht doorgebracht, meldt een woordvoerder van het Centraal Orgaan opvang asielzoekers…

Lees meer

BBB: expatregeling mag niet verdwijnen

Het schrappen van de expatregeling moet worden heroverwogen. Dat zegt BoerBurgerBeweging-Tweede Kamerlid Henk Vermeer in het radioprogramma Sven op 1. Volgens de rechterhand van partijleider…

Lees meer

Gemeenten verwachten 9 procent meer uitgaven dit jaar

Nederlandse gemeenten denken dit jaar ruim 9 procent meer uit te geven dan hun begroting van vorig jaar. Daarmee gaan de uitgaven naar verwachting harder…

Lees meer

Vanavond in Haagse Lobby: wat zal er veranderen in Lobbyland?

Nu de formerende partijen kijken naar een programkabinet zonder dichtgetimmerd regeerakkoord, klapperen de oren bij de lobbyisten. Wat gaat er allemaal veranderen? Presentator Martijn de Greve…

Lees meer