main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Foto ter illustratie.
Stand van Nederland - 15 juli 2020 — 10:25

Flexwerkers hard getroffen door coronacrisis: ‘Werkgevers lozen massaal deze harde werkers’

Flexwerkers zien hun inkomen fors dalen door de coronacrisis. Zo’n 80 procent van de oproepkrachten in Nederland staat op straat of is flink in uren teruggevallen. Dat meldt vakbond FNV op basis van een enquête. Daarnaast is zo’n 30 procent van de uitzendkrachten tijdens de crisis zijn baan kwijtgeraakt.

In totaal gaat het om zo’n 775.000 flexwerkers. Uit de enquête onder 1000 flexwerkers blijkt ook dat 50 procent geen vangnet heeft bij het (deels) wegvallen van werk en inkomen.

‘Explosie van oproepkrachten’

FNV wil dat flexwerkers meer zekerheid krijgen over werk en inkomen en dat de flexibele arbeidsmarkt flink op de schop gaat. Vaste banen moeten weer de norm zijn, vindt de vakbond. Flexwerk moet enkel ingezet worden als er tijdelijk werknemers tekortkomen, bijvoorbeeld in drukke periodes of door ziekte-uitval. Daarbij moet er voor oproepkrachten een gegarandeerd aantal werkuren komen en een stop worden gezet op de “explosie van oproepcontracten”.

“Na de laatste crisis van 2009 zagen we dat werkgevers massaal hun toevlucht zochten tot flexwerk. Nu zien we de gevolgen”, zegt Zakaria Boufangacha, arbeidsvoorwaardencoördinator van FNV. “Werkgevers lozen massaal deze harde werkers, terwijl de noodregelingen van de overheid gericht zijn op behoud van werk en inkomen.”

LEES OOK: ‘Tienduizenden flexwerkers gebruiken coronacompensatie niet’

‘Doorgeslagen flexibilisering’

Verder wil FNV dat de eerste fase van een uitzendcontract, waarin uitzendkrachten weinig zekerheid van werk en inkomen hebben, wordt verkort naar 26 weken. Nu duurt die eerste fase nog 78 weken.

“Uitzendwerk was ooit bedoeld voor veel mensen als opstap naar een vaste baan. De doorgeslagen flexibilisering heeft dat om zeep geholpen. Laten we in ieder geval zorgen dat de periode van onzekerheid geen 78 weken duurt”, aldus Boufangacha. Bijna 230.000 uitzendkrachten, zo’n 80 procent van alle uitzendkrachten, zitten in die eerste fase.

‘Liever in vaste dienst’

Sinds 2003 is het aantal oproepkrachten meer dan verdubbeld. Uit recent onderzoek van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid blijkt dat uitzendkrachten liever in vaste dienst gaan. Slechts 17 procent van de uitzendkrachten geeft de voorkeur aan een uitzendbaan en 67 procent wil liever in vaste dienst bij een werkgever.

Stand van Nederland volgt tijdens de coronacrisis ondernemers: hoe houden zij het hoofd boven water? Kijk de nieuwste aflevering terug via NPO Start!

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Is er een toekomst voor het Nationaal Groeifonds?

Het Nationaal Groeifonds, dat duurzame en technologische innovatie moest stimuleren, wordt voorlopig op pauze gezet. Bedrijven zijn bezorgd. Is dit het definitieve einde? Presentator Martijn de Greve bepreekt het met de volgende gasten:

  • MKB-voorman Jacco Vonhof;
  • Bestuursvoorzitter bij TNO Tjark Tjin-a-Tsoi;
  • Hoofdeconoom van de Rabobank Ester Barendregt.

Luister de podcast via je favoriete podcast-app!

De wereld van cocaïnewasserijen: 'Deze spijkerbroek staat stijf van de coke'

Hoe werkt een cokewasserij? Hoeveel van die drugsfabriekjes zijn er in ons land en welk gevaar loopt de directe omgeving?

Presentator Maaike Timmerman gaat in gesprek met misdaadjournalist van het AD Chiel Timmermans en Jorrit van den Berg, deskundige ‘verdovende middelen’ van het Nederlands Forensisch Instituut. Onderzoeksjournalist Noa van Oostrom duikt in de cijfers en mag met Jorrit mee naar het NFI om te zien hoe zij onderzoek doen naar het uitwassen van coke.

Luister de podcast hier!

Baudet betuigt spijt voor incident Klaver maar kwam niet opdagen

FVD-leider Thierry Baudet heeft in een telefoongesprek met Kamervoorzitter Martin Bosma spijt betuigd voor wat hij woensdag na een debat heeft gezegd tegen Jesse Klaver…

Lees meer

Rutte vraagt Xi druk te zetten op Rusland

China moet druk zetten op Rusland om zo de oorlog in Oekraïne “in de goede richting te duwen”. Dat heeft demissionair premier Mark Rutte aan…

Lees meer

RIVM en TNO vragen om beleid tegen groeiende werkstress

Gezondheidsinstituut RIVM en organisatie voor toegepast-natuurwetenschappelijk onderzoek TNO adviseren het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid aanvullend beleid te bedenken tegen de toenemende druk op…

Lees meer

Bewoners aan provincie: voorkom een McDonald’s naast de Veluwe

Bewoners van Rheden in Gelderland willen dat de provincie helpt de komst van een McDonald’s aan de rand van het dorp, pal naast het Nationaal…

Lees meer

Adema verwacht geen versoepeling mestregels uit Brussel

Demissionair landbouwminister Piet Adema verwacht niet dat Brussel de aankomende verlaging van mestplafonds in Nederland nog enigszins gaat versoepelen. Het is daarom aan de Nederlandse…

Lees meer

OM gaat niet in cassatie tegen vrijspraak doodslag Carlo Heuvelman

Het Openbaar Ministerie gaat niet in cassatie tegen de uitspraak van het hof in de Mallorcazaak. Het hof in Leeuwarden sprak 14 maart hoofdverdachte Sanil….

Lees meer

Voorzitter NPD: betrek uitvoeringsorganisaties bij formatie voor uitvoerbaar regeerakkoord

Nathalie van Berkel, voorzitter van het Netwerk van Publieke Dienstverleners (NPD), wil dat de formerende partijen uitvoeringsorganisaties betrekken bij de formatie. “Het zou zaken enorm veel makkelijker maken”,…

Lees meer

Terugverdientijd zonnepanelen vele jaren langer dan voorspeld

Met zonnepanelen op je dak kon je een hoop besparen, maar deze tijd is voorbij. Particulieren die een nieuw contract afsluiten (of hun huidige contract…

Lees meer