Veel laaggeletterden stopten met leren tijdens corona: ‘Dit is zorgwekkend’
Veel laaggeletterden die een cursus volgden voor een hoger taal-, schrijf- of rekenniveau, stopten daarmee tijdens de coronacrisis. Dat staat in een rapport dat de Stichting Lezen en Schrijven opstelde op basis van interviews met meer dan dertig organisaties die verantwoordelijk zijn voor deze cursussen. "Dit is zorgwekkend omdat het aantal laaggeletterden in Nederland nog steeds stijgt", aldus Geke van Velzen, directeur-bestuurder bij Stichting Lezen en Schrijven.
Veel cursussen op locatie moesten stoppen door corona, of werden online gegeven. Maar lang niet alle laaggeletterden konden overweg met het online onderwijs. Zo hadden vooral mensen met een zeer laag taalniveau en ouderen grote moeite met het volgen van online lessen. Ook hadden niet alle cursisten een laptop of computer thuis, waardoor het voor hen lastig was de digitale lessen te volgen.
'Zorgwekkend'
De omstandigheden tijdens de coronacrisis leidden bij 71 procent van de organisaties tot uitval van cursisten, aldus Stichting Lezen en Schrijven.
Volgens de Stichting Lezen en Schrijven is er een verdubbeling van het huidige budget voor scholing en aanpak van laaggeletterdheid nodig. Van Velzen pleit ervoor dat gemeenten en organisaties in het werkveld meer gaan samenwerken samenwerken. "Zo werken we samen de corona-achterstanden weg en zorgen we ervoor dat we laaggeletterdheid verminderen en voorkomen".
De week van Lezen en Schrijven gaat maandag voor de zeventiende keer van start. Met deze themaweek vraagt stichting Lezen en Schrijven aandacht voor de 2,5 miljoen Nederlanders die moeite hebben met lezen, schrijven en rekenen. Gemeenten, bibliotheken en vrijwilligersorganisaties organiseren door het hele land taal- en rekenactiviteiten.
LEES OOK: 2,5 miljoen laaggeletterden in Nederland: ‘Probleem is groot, maar je ziet het niet’