main-logo NPO Start
Word lid Word lid Word lid
Goedemorgen Nederland - 8 september 2020 — 10:31

2,5 miljoen laaggeletterden in Nederland: ‘Probleem is groot, maar je ziet het niet’

Zo’n 2,5 miljoen mensen in Nederland hebben moeite met lezen of schrijven en kunnen daarom moeilijk functioneren in de maatschappij. “Het probleem is groot in Nederland, alleen je ziet het niet”, vertelt taaldocent Romana Fronczek in Goedemorgen Nederland op NPO 1. Veel mensen durven hun probleem uit schaamte pas na jaren met anderen te delen. Fronczek: “Meestal komen ze er pas achter als de omgeving, die hulp geeft,  wegvalt.”

Om die reden werd vandaag, dinsdag 8 september, uitgeroepen tot Wereldalfabetiseringsdag. Op deze manier wordt er jaarlijks aandacht geschonken aan laaggeletterdheid, in de hoop het taboe te doorbreken.

‘Een hele moeilijke stap’

Bettie Hoogwerf had jarenlang moeite met lezen en schrijven. Toen haar man acht jaar geleden overleed, realiseerde ze zich dat ze daar verandering in moest brengen. “Ik dacht: daar moet ik nu toch eens wat aan gaan doen. Want de kinderen gaan uit huis, straks blijf ik alleen over en ik kan helemaal niets eigenlijk”, vertelt ze.

“Toen ben ik naar school gegaan en nu kan ik heel veel. Ik kan schrijven, ik ben beter aan het lezen en ik kan appen met mijn vriendinnen en de kinderen, dus het gaat wel de goede kant op.” Het was een hele moeilijke stap, zegt Hoogwerf.  “Maar wel de beste stap die ik had kunnen nemen.”

LEES OOK: Dick was analfabeet en schrijft nu gedichten: ‘Stap uit die schaamte!’

Door: Marinka Wagemans

Word lid. Het telt. WNL leden kijken 3 maanden gratis NLZIET. Klik hier

U heeft niet de juiste cookie settings om een reactie te plaatsen. Klik hier om uw instellingen te wijzigen

Nieuw seizoen Dragons' Den

Jan en Timo hebben een inventieve oplossing om het festivalseizoen een duurzame draai te geven en Julian heeft de oplossing voor een veel voorkomend probleem: slapeloosheid. Zien de Dragons er heil in en gaan ze investeren? Of gaan de ondernemers met lege handen naar huis?

Donderdag 21:30

Stand van Nederland: Generatie Next

De pandemie laat nu al flinke sporen achter in verschillende steden. Ondernemers stoppen ermee of worden noodgedwongen overgenomen. Elen Demir gaat naar haar geboortestad Deventer en wil weten of haar stad, haar stad nog wel is? Staat de Hanzestad symbool voor veel meer steden die nu in rap tempo veranderen?

Donderdag om 22.20 uur
Dode baby opgegraven in achtertuin ‘s-Heerenberg

In een achtertuin van een woning in het Gelderse ‘s-Heerenberg zijn maandagmiddag de resten van een dode baby aangetroffen. De politie vond het stoffelijk overschot…

Lees meer

Meer dan miljoen Nederlanders hebben hun eerste coronaprik gehad

Meer dan een miljoen Nederlanders hebben inmiddels een eerste dosis van een vaccin tegen het coronavirus gekregen. Dat meldt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu…

Lees meer

Aantal coronapatiënten in ziekenhuizen stijgt flink

Voor de derde dag op rij stijgt het aantal coronapatiënten in de Nederlandse ziekenhuizen. Zij behandelen momenteel 1984 mensen vanwege Covid-19, de ziekte die door…

Lees meer

RIVM: 4032 nieuwe coronabesmettingen, ‘vooruitzicht nog niet goed’

Tussen maandagochtend en dinsdagochtend zijn 4032 nieuwe coronagevallen geregistreerd. Dat is minder dan gemiddeld. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) noemt het “vooruitzicht nog…

Lees meer

Veel flexkrachten verloren hun baan tijdens het eerste coronajaar

Veel flexkrachten hebben afgelopen jaar hun baan verloren als gevolg van de coronacrisis. Wel waren eind 2020 iets meer vaste krachten aan de slag dan…

Lees meer

Stand van Nederland: Generatie Next

Kijk elke donderdag om 22.10 naar NPO 2!

Kijk hier de laatste aflevering terug