WNL Misdaadarchief: hoe zeemansknopen de moordenaar van het ‘Maasmeisje’ verraadde
In WNL Misdaadcollege vertellen politieonderzoekers en officieren van Justitie hoe de zaak van het ‘Maasmeisje’ werd opgelost. In 2006 werden er in de Maas verschillende lichaamsdelen gevonden van een jonge vrouw. Nadat haar identiteit was vastgesteld en de vader als verdachte was aangehouden, wilde hij nog niet praten.
Het hoofd van het onderzoeksteam Ger Kapsenberg besloot het over een andere boeg te gooien. De Forensische Opsporingsdienst had namelijk gezien dat veel zakken waren vastgeknoopt met speciale zeemansknopen. Ook in het huis van de vader bleek dat het geval.
Kapsenberg kreeg het idee om de vader van Jessica, Antonio G., een knoop te laten leggen. “Dus ik als een gek door het bureau om touw en een doos te vinden”, herinnert de onderzoeksleider zich.
De methode had succes. “Ik ben geen deskundige, maar de knoop was perfect. Ik kon zien dat ze identiek waren aan de andere knopen.”
LEES OOK: WNL Misdaadarchief: Zo begon de zoektocht naar het ‘Maasmeisje’
Kabellabels
Veel van de tassen waar G. lichaamsdelen in had gestopt, waren ook afgesloten met tie-wraps. Een bundeltje opvallende oranje tie-wraps werd al snel door de onderzoekers aangemerkt als kabellabels. Die worden gebruikt bij kabels onder de grond, zodat werkers weten welke kabel ze nodig hebben.
In de eerste fase van het onderzoek liep deze aanwijzing op niets uit. “Nu dachten we, hoe komt de vader van Jessica daaraan”, vertelt René Bouwmans van de Zeehavenpolitie in Misdaadcollege.
“Het spoor leidde uiteindelijk naar IJburg, in Amsterdam. Daar was een groep Rotterdamse werkers bezig geweest met het leggen van kabels”, aldus Bouwmans.
G. kreeg ze uiteindelijk door puur toeval in handen. “Wij dachten dat de chauffeur er misschien wat mee te maken had. Dus wij plaatsten taps en volgden hem.” Dat leverde echter niets op voor Bouwman en zijn team.
“Uiteindelijk ontboden we hem op het bureau en daar vertelde hij dat hij de kabellabels had weggegooid toen hij zijn auto schoonmaakte. Dat was bij een tankstation. Toevallig dezelfde plek waar G. als schoonmaker werkte.”
WNL duikt deze zomer in het WNL Misdaadarchief. Deze geruchtmakende zaken kwamen de afgelopen jaren langs in de misdaadprogramma’s zoals Misdaadcollege, Zaak van je Leven en Het Onderzoeksbureau. Alle afleveringen van Misdaadcollege zijn terug te kijken op NPO Start.
Misdaadcollege over het Maasmeisje is te bekijken op NPO Start.