Afghaanse jongerenbeweging noemt staken evacuatie bizar, Kamer eist spoeddebat
De Afghaanse jongerenbeweging Azadi organiseert zaterdag een demonstratie in Amsterdam. Het doel van de betoging is om aandacht te vragen voor het lot van Afghanen die noodgedwongen moeten achterblijven in het land. Nederland maakte deze ochtend bekend de evacuatievluchten vanuit Kabul donderdag te staken.
Daardoor zitten veel westers-georiënteerde Afghanen in de val, waar ze niet meer uit zullen ontsnappen. Dat zegt Azadi-bestuurslid Nadjla Akbari. "Heel bizar dat de evacuatie nu wordt gestopt."
De situatie op en rond de luchthaven van Kabul verslechtert volgens een brief aan de Tweede Kamer "zeer snel". Akbari is teleurgesteld in het besluit van Nederland en andere landen. "Iedereen heeft dit zien aankomen. Ik ook en ik ben geen minister. Mensen met een Nederlands paspoort of mensen die je geholpen hebben, laat je daar niet achter", zegt ze.
'Toekomst van vele Afghanen is somber'
Akbari heeft zelf ook familie die getroffen worden door het besluit. Haar nichtje is werkzaam voor een Duitse organisatie voor vrouwenemancipatie in Kabul. "Ik heb daar diverse mails over gestuurd, ook naar de Duitse autoriteiten. Mijn nichtje is elke dag naar de luchthaven gegaan, maar het is niet gelukt weg te komen. Ze is bezig geweest met het empoweren van vrouwen en nou, daar hebben de Taliban helemaal niets mee. Bovendien heeft ze aan de Amerikaanse universiteit in Kabul gestudeerd. Ze is een van de vrouwen die in de val van de Taliban zitten."
Veel hoop koestert ze niet. "Door de Taliban ontstaat een braindrain (het verlaten van hoogopgeleiden uit een land, red) doordat hoogopgeleide Afghanen uit het land worden gehaald door buitenlandse organisaties. Maar de toekomst van vele Afghanen is somber. Het zijn barbaren."
De organisatie Azadi verwacht dat veel sympathisanten aanwezig zijn zaterdag. Middels de demonstratie wordt er opgeroepen om alle Afghanen in Nederland te legaliseren, evenals de 1200 mensen die de afgelopen dagen geëvacueerd zijn. "We willen dat de Nederlandse regering nu meteen actie onderneemt en Afghanistan tot onveilig land verklaart, en niet pas in een debat ergens in oktober. Ook de mensen die nu nog in de procedure zitten of ongedocumenteerd zijn, moeten een verblijfsvergunning krijgen." De organisatie Azadi verwacht zaterdag een grote toeloop van sympathisanten.
Spoeddebat
Ondertussen eist de Tweede Kamer een spoeddebat vanwege het beëindigen van de evacuatie. Verschillende parlementariërs laten van zich horen. Zo spreekt VVD'er Jeroen van Wijngaarden van "een zwarte dag voor iedereen die nu nog vastzit in Afghanistan".
Grote vraag is volgens hem nu hoeveel Nederlanders en Afghanen nog vastzitten in de Afghaanse hoofdstad Kabul en "hoe we hen daar weg krijgen. We hebben ons, als NAVO-landen, laten overrompelen met een slechts ten dele geslaagde evacuatie tot gevolg."
ChristenUnie parlementariër Don Ceder noemt het "een grote tragedie" dat veel mensen in angst en grote onzekerheid moeten achterblijven. "Wat mij betreft presenteert het kabinet zo snel mogelijk alternatieve evacuatiescenario’s om een ieder alsnog daar weg te krijgen."
'Te amateuristisch opgetreden'
"Afghanen die jarenlang zij aan zij met onze militairen hebben gediend, laten we achter. In doodsangst. Een totale blamage voor het demissionaire kabinet. Ik ben woest omdat kostbare tijd verloren is gegaan", twitterde Kati Piri van de PvdA.
Haar collega Tom van der Lee (GroenLinks) vindt het "verschrikkelijk" dat mensen moeten achterblijven. "Het onderschatten van de Taliban, het overschatten van het Afghaanse leger en het slaafs volgen van de Amerikanen kunnen niet verhullen dat Nederland te amateuristisch is opgetreden en ook veel te lang het belang van bescherming van lokale staf heeft genegeerd."
LEES OOK: Nederland stopt met het evacueren van mensen uit Kabul: ‘Situatie verslechtert zeer snel’